September 03, 2016

02.09.2016: Генпрокурор Луценко назвав основні причини поразки під Іловайськом

Генпрокурор Луценко назвав основні причини поразки під Іловайськом
Генпрокурор Луценко назвав основні причини поразки під Іловайськом

Головні події і теми дня 02.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокурор Луценко назвав основні причини поразки під Іловайськом.
  • НБУ продав на міжбанку $50 млн.
  • Українській гривні –  20 років.
  • Європарламент розгляне надання Україні безвізового режиму 5 вересня.

В Україні

  • Президент Порошенко виступить із щорічним посланням у Верховній Раді 6 вересня –  у день відкриття осінньої сесії.
  • Генеральний прокурор Луценко заявив про розслідування діяльності кількох депутатів Верховної Ради, підозрюваних у державній зраді. Він повідомив про готовність найближчим часом передати до парламенту подання про позбавлення їх депутатської недоторканності.
  • Заступник міністра економічного розвитку Ковалів повідомила, що в Україні за півроку так і не почалася реалізація жодного із 10 інвестиційних проектів, на які було виділено 1 млрд грн. Причиною вона назвала бюрократію, затягування із видачею ліцензій і дозволів, а також судове оскарження результатів тендерів.
  • Прем'єр-міністр Гройсман повідомив, що кредит Світового банку на $500 млн на закупівлю газу для забезпечення опалювального сезону буде виділений у жовтні. Кредит СБ прив'язаний до відновлення кредитування Міжнародним валютним фондом. За його словами, уряд визначає оптимальний обсяг газу, який буде закачано до підземних сховищ. Чиновники Єврокомісії не виключають, що для забезпечення газопостачання Європи та України з Росією 2016 року буде підписано угоду про "газовий пакет", що містить гарантії ЄС в оплаті Україною російського газу.
  • За 8 місяців 2016 року Україна знизила споживання газу на 18 %, порівняно з аналогічним періодом минулого року, –  до 18 млрд м3. У той самий час видобуток газу зріс на 4 % –  до 13,4 млрд м3. За місяць у країні видобувають близько 1,7 млрд м3 газу, що свідчить про річний видобуток –  понад 20 млрд м3.
  • 2 вересня українській гривні виповнилося 20 років.
  • Зниження курсу гривні перед вихідними сповільнилося: 26,63 ₴/$ (+0,02 грн), 29,81 ₴/€ (+0,14 грн), 4,04 ₴/10₽ (-0,04 грн). НБУ продав на аукціоні $50 млн дол, що дозволило погасити ажіотаж.

Війна

  • Незважаючи на оголошений режим тиші, бойовики продовжують обстріли позицій української армії. Найбільшу кількість обстрілів зафіксовано у Широкиному, Мар'їнці, промзоні Авдіївки. У Станично-Луганському районі поранений військовослужбовець. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив про значне зниження рівня насильства, проте, за його словами, говорити про повне припинення вогню ще зарано.
  • Глава міністерства у справах окупованих територій і ВПЛ Черниш підтвердив, що представлена ​​на засіданні Кабміну концепція відновлення миру на Донбасі стосується тільки територій, підконтрольних українській владі.
  • Генеральний прокурор Луценко повідомив на засіданні парламентського комітету з безпеки та оборони, що унаслідок поразки української армії під Іловайськом 2014 року загинули 366 осіб, 429 – дістали поранень і 300 – потрапили у полон. Збройні сили зазнали матеріальних втрат у сумі 300 млн грн. За словами Луценка, причинами трагедії стали державна зрада президента Януковича, розкрадання військового майна, дезертирство та невиконання наказів командування, помилки керівництва антитерористичної операції і Генерального штабу, а також пряма російська агресія. Луценко вважає, що вторгнення російських військ на Донбас почалося 24 серпня 2014 року. Депутат фракції Блоку Порошенка Винник стверджує, що помилки вищого командування не відіграли вирішальної ролі у поразці під Іловайськом.

Україна й світ

  • Європарламент розгляне надання візової лібералізації для України 5 вересня.
  • Міністр оборони Польщі Мацеревич повідомив, що в жовтні буде оприлюднено матеріали розслідування катастрофи літака із польською делегацією 2010 року під Смоленськом. Унаслідок катастрофи загинули 96 осіб, у тому числі президент Качинський, його дружина, великі політичні діячі та все військове командування держави. Мацеревич звинуватив у катастрофі російську владу.
  • Євросоюз готовий виділити Україні €600 млн макрофінансової допомоги за умови прийняття Верховною Радою законопроектів про реформу ринку електроенергії та газу, про діяльність Комісії із регулювання у сфері комунальних послуг та енергетики (НКРЕКУ) і створенні фонду енергоефективності. Для наповнення такого Фонду ЄС готовий допомогти у залученні коштів міжнародних фінансових донорів – Європейського інвестиційного банку, МВФ і Світового банку. Фонд має послужити інструментом для використання енергоефективних технологій і фінансування проектів із їх запровадження.
  • На неформальній зустрічі міністрів закордонних справ країн – членів ЄС у Братиславі єврокомісар із закордонних справ Могеріні заявила про готовність Евросюза наростити зусилля для виконання мінських угод, зокрема проведення місцевих виборів на Донбасі. На думку глав МЗС, "нормандський" і "мінський" формати переговорів є єдиним способом врегулювання на Донбасі, хоча вони й визнали, що мінські угоди не виконуються.
  • Чиновники зовнішньополітичних відомств США та Німеччини привітали зниження рівня протистояння на Донбасі та сподіваються, що припинення вогню дозволить перейти до подальшої реалізації мінських домовленостей.
  • Влада Узбекистану повідомила про смерть президента Карімова.
  • Президент Путін стверджує, що перегляд кордонів, установлених у результаті Другої світової війни, відкриє скриньку Пандори. Наприклад, виникне питання про належність Львова та частини територій Румунії та Угорщини. При цьому за Потсдамським договором територія колишньої Східної Пруссії разом із Кенігсбергом була передана Росії на 50 років, і термін передачі сплив 1996 року. Однак ніхто із підписантів Потсдамского договору не виявив політичної волі у поверненні Калінінграда та області під юрисдикцію Німеччини.

Тренди

  • Україна із початку року збільшила транзит російського газу на 19 %, порівняно з 2015 роком, – до 50,2 млрд м. Причиною зростання прокачування була зупинка в серпні російського газопроводу "Північний потік" на плановий ремонт. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що Україна є надійним транзитером пального. Газпром двічі протягом 2016 року здійснював провокації, замовляючи збільшення транзиту українською територією, не підвищуючи тиск на вході у трубу на кордоні з Україною, сподіваючись, що запасів газу у підземних сховищах не вистачить для передавання європейським споживачам. Єврокомісія збирається перевірити представлені Укртрансгазом факти порушення Газпромом правил транзиту до ЄС. Окрім того, єврочиновники висловили бажання взяти участь в модернізації української газотранспортної системи.
  • Державна фіскальна служба повідомила, що великими платниками податків за 8 місяців 2016 року перераховано до бюджету 138 млрд грн. Із бюджету відшкодовано 37,7 млрд грн ПДВ. УКРІНФОРМ підкреслила, що надходження від великих платників становили майже 60%, порівняно з 50 % 2015 року. Така політика фіскальної служби свідчить про орієнтацію саме на великі підприємства, що зашкоджує розвитку малого й середнього бізнесу, який є опорою економік більшості розвинених країн. Для великого бізнесу потрібно багато дешевої робочої сили, яка утворюється при закритті малих і середніх підприємств. Політика держави в останні роки спрямована на посилення фіскального тиску саме на цю категорію компаній.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков стверджує, що не варто переоцінювати вплив санкцій, введених Заходом, на економіку Росії. Проте, застосування санкцій США до компаній, які будують Керченський міст, власники яких – Ротенберги – входять до найближчого оточення президента Путіна, і до пропагандистського медіахолдингу Газпром-медіа, судячи з реакції Кремля, було досить болючим.

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment