August 31, 2016

30.08.2016: МВФ поки не розглядатиме продовження кредитування України

МВФ поки не розглядатиме продовження кредитування України
МВФ поки не розглядатиме продовження кредитування України

Головні події і теми дня 30.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МВФ поки не розглядатиме продовження кредитування України.
  • До Європарламенту внесено резолюцію про візову лібералізацію для українських громадян.
  • "ДНР" відкриває "дипломатичне представництво" в Чехії.
  • Група студентів зажадала виплат стипендії замість збільшення військових витрат.

В Україні

  • Урядовий комітет з питань економічної і фінансової політики схвалив приватизацію у 2016-2017 рр понад 300 найбільших державних підприємств, включаючи "Турбоатом", "Електроважмаш", Державну продовольчо-зернову корпорацію і Об'єднану гірничо-хімічну компанію.
  • У перший же день після запуску сервісу електронних петицій Кабінетом міністрів на сайті було зареєстровано майже 200 клопотань.
  • Державна служба спецзв’язку й захисту інформації не впевнена, що встигне сертифікувати систему електронного декларування до 1 вересня, і розглядає заяви вищих осіб держави про те, що сертифікат обов'язково буде виданий у визначені терміни, як неправомірний тиск на експертів. Міністр юстиції Петренко стверджує, що з 1 вересня система запрацює без збоїв.
  • Міністр енергетики Насалик стверджує, що вугілля з окупованої території наразі не поставляється, всі потреби закриваються зарубіжними поставками. Згідно з даними статистики, у 2015 році Україна імпортувала вугілля на загальну суму $ 1,6 млрд. Основними постачальниками були Росія, Казахстан і ПАР.
  • Міністерство економічного розвитку пропонує об'єднати економічні підрозділи МВС, СБУ і Податкової міліції Державної фіскальної служби в об'єднану службу фінансових розслідувань та сфокусувати її на аналітичній роботі. На думку чиновників, це дозволить знизити тиск на бізнес і підвищить довіру суспільства до державних органів.
  • Звільнився генеральний директор державного підприємства "Прозорро" Наход. Заступник міністра економічного розвитку Нефьодов, який курирував уведення в експлуатацію системи ProZorro, заявив про намір піти у відставку.
  • Генеральна прокуратура заявила про завершення розслідування стосовно колишнього міністра юстиції Лавриновича і глави фінансового департаменту міністерства за розтрату бюджетних коштів у вигляді незаконного придбання юридичних послуг у процесі в Європейському суді з прав людини проти голови партії "Батьківщина" Тимошенко.
  • У Миколаєві співробітники поліції відмовилися втручатися у п'яний дебош, улаштований "мажорами". МВС обіцяє звільнити поліцейських, які не виконали своїх посадових обов'язків.
  • Національний банк буде щомісяця інформувати громадськість про заходи, застосовані до банків за порушення законодавства про відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом. Найбільш частим порушенням зараз є відмова від розкриття інформації про доходи публічних осіб і кінцевих власників банків.
  • Рада директорів МВФ до 9 вересня не розглядатиме питання про виділення Україні чергового траншу кредиту розширеного кредитування (EFF). До порядку денного включено розгляд кредитування Судану, Білорусі та острівній державі Кірібаті.
  • Валютний ринок відреагував на затримку виділення траншу МВФ істотним ослабленням гривні: 25,65 ₴ / $ (+0,16 грн), 28,65 ₴ / € (+0,18 грн), 3,95 ₴ / 10₽ (+0 , 03 грн).

Війна

  • Втрати української армії стрімко ростуть. За попередню добу, за офіційними даними, загинув 1 і поранені 11 військовослужбовців. Бойовики ведуть вогонь по позиціях української армії з важкої артилерії, танків та БМП по всій лінії фронту, безперервні бої ідуть у Мар'їнці, Авдіївці, Широкино, на світлодарському виступі і в Попаснянському районі. Головне управління розвідки повідомило, що на узбережжі Азовського моря бойовики відпрацьовують десантні операції.
  • Прокуратура відкрила кримінальне провадження за звинуваченням у сепаратизмі щодо мера Донецька Лук'янченка, секретаря міськради Богачева і голови Донецької обласної державної адміністрації Шишацького, які у 2014 році сприяли захопленню адміністративних будівель у Донецьку і проведенню "референдуму" про створення ДНР.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко стверджує, що список зниклих без вісті під час війни на Донбасі нараховує 498 осіб. Вона вважає, що пошукові роботи можна прискорити, якщо підключити до них фахівців Міжнародного Червоного Хреста.

Україна й світ

  • Представник Держдепартаменту США Кірбі вимагає від російської влади негайного звільнення заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Умерова, якого примусово утримують у психіатричній клініці.
  • До Європарламенту внесено резолюцію про надання візової лібералізації для України.
  • Помер беззмінний президент Узбекистану Карімов. Його смерть може спричинити серйозну дестабілізацію ситуації в Середньоазіатському регіоні, що загрожуватиме позиціям Китаю і Росії.
  • МЗС направило ноту протесту Росії у зв'язку з діями радикально налаштованих осіб, які закидали будівлю посольства в Москві яйцями й помідорами. У заяві міністерства йдеться, що такі дії грубо порушують Віденську конвенцію про дипломатичні відносини та інші міжнародні договори.
  • "ДНР" заявила про відкриття "дипломатичного представництва" в Чехії. Влада Чехії стверджує, що невизнана республіка не може мати дипломатичних установ, а саме "представництво" є звичайною громадською організацією. Проте до громадян Чехії, які брали участь у створенні цієї організації, влада країни не має наміру застосовувати заходи впливу, а російські пропагандисти можуть використовувати презентацію відкриття для легітимізації існування невизнаних республік. У парламенті Чехії більше третини комуністів, а президент Земан відкрито підтримує Росію.

Тренди

  • Незважаючи на чергову відстрочку розгляду українського питання радою директорів МВФ, міністр фінансів Данилюк знову стверджує, що Україна близька до отримання чергового траншу кредиту. За попередньою домовленістю з МВФ, його сума може скласти $ 1 млрд. До отримання кредиту прив'язані й інші грошові вливання в економіку країни, зокрема, отримання кредитних гарантій від уряду США на суму $ 1 млрд. Гроші МВФ можна буде використовувати тільки для поповнення золотовалютних резервів НБУ , проте це дасть інвесторам сигнал про стабільність ситуації. Посол США в Україні Пайетт у своєму останньому виступі перед ротацією заявив, що в України є достатньо коштів, ситуація на валютному ринку стабільна і владі країни варто зосередитися на проведенні реформ і боротьбі з корупцією. Розгляд питання про виділення другого траншу кредиту розширеного кредитування МВФ переносили багато разів з осені 2015 року. Узгоджена сума зменшилася з $ 1,7 млрд до $ 1 млрд. За словами іноземних спостерігачів, головною умовою для виділення грошей є результати боротьби з корупцією, яких немає, а "процес боротьби" донорів уже не цікавить.
  • Міністерство освіти презентувало зміни в навчальному процесі початкових шкіл. Серед них - переведення оцінювання учнів у категорію конфіденційної інформації, яку повідомлятимуть лише їм та їхнім батькам. Заборонено обговорювати успішність на батьківських зборах і чинити тиск на дітей, що мають погані оцінки. Першокласникам дозволили писати в зошитах олівцем, щоби мати можливість виправити помилку без переписування цілої сторінки. Знято розподіл навчальних годин за темами, всі програми початкової школи оновлено, виключено застарілі вимоги, зроблено акцент на практичних заняттях з усіх предметів. У першому класі скасовано домашні завдання; до четвертого класу час, що витрачається на їх виконання, не має перевищувати півтори години на день; заборонені завдання на канікули. Буде скасовано оцінювання ведення зошитів.
    Зміни в навчальному процесі в середніх і старших класах заплановані на наступний рік.
    Чи приведуть ці зміни до якісного стрибка в освіті, може показати тільки час. Експерти вважають, що в учительському середовищі буде серйозний опір реформі.
  • Група студентів зажадала виплат стипендій замість збільшення військових витрат. Під час брифінгу у Кризовому медіацентрі молодики кинули торт в заступника міністра фінансів Марченка. На думку громадськості та експертів, акція є провокаційною і спрямована на сегментування студентської спільноти, а також служить інтересам країни-агресора.
  • Президент Путін відмовився від проведення зустрічі в "нормандському форматі" в Пекіні в ході саміту представників найбільших держав G20. Про відмову спільної зустрічі без президента Порошенка заявили президент Франції Олланд і канцлер Німеччини Меркель. Путін проведе двосторонні переговори з лідерами Франції та Німеччини.
    Колишній президент Кравчук уважає, що питання цілісності й суверенітету країни мають вирішити президенти Росії і України за столом переговорів без міжнародних посередників. Кравчук навмисно замовчує той факт, що Путін публічно відмовляється визнати агресію, а переговори закріплять факт вторгнення Росії на територію України.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment