August 20, 2016

19.08.2016: Депутати оголосили про злом системи електронного декларування

Депутати оголосили про злом системи електронного декларування
Депутати оголосили про злом системи електронного декларування

Головні події і теми дня 19.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Депутати оголосили про злом системи електронного декларування.
  • МЗС заявив протест у зв'язку з відвідуванням президентом РФ Путіним окупованого Криму.
  • Комунальники фарбували асфальт перед приїздом Порошенка до Харкова.

В Україні

  • Президент Порошенко взяв участь у відкритті нової станції метро в Харкові. Він оголосив, що найближчим часом Україна отримає транш від ЄС і протягом "лічених тижнів" буде вирішено питання про надання "безвізового режиму" для громадян України.
  • Державна служба статистики повідомила, що кількість домогосподарств, які звернулися за субсидіями з початку року, зросла до 3,6 млн або на 40 %.
  • Прямі інвестиції в українську економіку за рік виросли на 4,5 %. Найбільшою країною-інвестором є Кіпр, де зареєстровано більшість офшорних компаній українських бізнесменів.
  • Антимонопольний комітет України має намір стягнути з Газпрома майже 86 млрд грн штрафу за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу.
  • Нафтогаз планує закачати до підземних сховищ до початку опалювального сезону 14,5 млрд м³ газу. Голова компанії Коболєв стверджує, що Україна може обійтися цього сезону без російського газу.
  • Фонд держмайна не залишає спроб продати Одеський припортовий завод. Черговий приватизаційний конкурс може бути оголошено у жовтні. Глава Фонду Білоус повідомив, що ціну ОПЗ може бути знижено вдвічі, оскыльки на попередньому аукціоні на об'єкт не знайшлося покупців. Крім ОПЗ, Фонд збирається продати пакети акцій 6 обласних енергозбутових компаній і 4 ТЕЦ.
  • Офіційний курс гривні продовжує падати: 25,26 ₴/$ (+0,09 грн), 28,61 ₴/€ (+0,11 грн), 3,95 ₴/10₽ (-0,01 грн). Попит на валюту на міжбанківському ринку стабільно перевищує пропозицію. Аукціон, оголошений НБУ для покупки $ 30 млн, не відбувся через відсутність пропозицій.

Київ

  • У Києві відбулася репетиція військового параду до Дня Незалежності. Дорожні служби столиці поскаржилися на пошкодження дорожнього покриття важкою бронетехнікою.
  • Печерський районний суд дозволив затримання ватажка терористичного угруповання "Сомалі" з позивним Гіві, який брав участь у військових діях і тортурах українських військовополонених у 2014-2015 роках.

Війна

  • В ході бойових дій на Донбасі, за офіційними даними, загинуло 2 і поранено 8 військовослужбовців. Заступник голови моніторингової місії ОБСЄ Хуг заявив про безперервні порушення режиму припинення вогню. Тільки протягом минулої доби спостерігачами було зафіксовано понад 500 вибухів. Продовжують страждати мирні жителі – за попередній тиждень в Мар'їнці та Донецьку загинуло 3 людини, ще 4 було поранено. Хуг стверджує, що військову техніку "ДНР" та українських військ розташовано у житлових кварталах.

Україна й світ

  • Прес-служба президента Порошенка оприлюднила повідомлення про телефонну розмову з віце-президентом США Байденом. Темою бесіди було виділення чергового траншу кредиту МВФ і надання кредитних гарантій США.
  • МЗС України оприлюднило ноту протесту Росії у зв'язку з відвідуванням окупованого Криму президентом Путіним. Путін заявив на засіданні Ради безпеки РФ, що Росія не збирається згортати дипломатичні відносини з Україною, "не дивлячись на небажання нинішньої влади в Києві". Він звинуватив українську владу в "диверсії в Криму" для виправдання зриву мінського процесу.
  • Новий посол США в Україні Йованович стане до роботи наступного тижня.
  • Політтехнолог Манафорт, інформацію про виплати якому було зафіксовано в "чорній бухгалтерії" Партії регіонів, звільнився з виборчого штабу кандидата в президенти США Трампа. Міністерство юстиції США і ФБР оголосили про розслідування участі американських компаній і громадян, в тому числі Манафорта, в корупційних діях колишнього президента України Януковича.
  • Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що слухання взаємних позовів Газпрома і Нафтогаза в Стокгольмському арбітражному суді намічено на листопад.
  • Канцлер Німеччини Меркель не бачить підстав для скасування санкцій щодо Росії, яка не виконує мінські домовленості і продовжує надавати військову підтримку "сепаратистам" Донбасу.

Тренди

  • Скандал навколо системи електронного декларування доходів чиновників триває. Компанія-розробник програмного забезпечення стверджує, що заява депутатів про "злом" системи є брехнею, оскільки вона працює в тестовому режимі. За словами співробітника компанії, депутати використовували легальні тестові ключі для подачі дубліката декларації, але після приймання системи в експлуатацію таку можливість буде вимкнено.
    Аналітики вважають, що влада намагається імітувати проведення реформ і всіляко перешкоджає впровадженню реальних механізмів контролю суспільства за нею. Зрив впровадження електронного декларування показав, що Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) не зацікавлене в такій системі.
    Міжнародна спільнота уважно стежить за діями української влади. Електронне декларування доходів було однією з основних вимог для продовження співпраці з міжнародними фінансовими донорами. Реакція посла США Пайєтта була показовою - він заявив, що Україна не потребує додаткових траншів кредиту МВФ.
  • Депутат від Блоку Порошенка Лещенко повідомив, що в матеріалах "чорної бухгалтерії" Партії регіонів є інформація про виплати членам партії "Свобода". При цьому відсутня інформація про інших фігурантів незаконних виплат, серед яких може виявитися більшість нинішньої політичної верхівки України. Дії Лещенко виглядають спробою олігархів, які його контролюють, звести рахунки з конкурентами за допомогою "чорного піару", а не діяльністю, спрямованою на відновлення справедливості та покарання учасників корупційного скандалу.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment