July 16, 2016

15.07.2016: Унаслідок масштабного теракту в Ніцці загинув українець

Унаслідок масштабного теракту в Ніцці загинув українець
Унаслідок масштабного теракту в Ніцці загинув українець

Головні події і теми дня 15.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Унаслідок масштабного теракту в Ніцці загинув українець.
  • Верховна Рада пішла на відпочинок до осені.
  • Журналісти Bellingcat опублікували розширений звіт про збитий авіалайнері рейсу MH17.

В Україні

  • Глава парламенту Парубій закрив сесію Верховної Ради. За планом наступна сесія має початися восени. За необхідності, наприклад, при загостренні ситуації на фронті, може бути скликана позачергова сесія. Для цього необхідно зібрати підписи 150 депутатів. Із початку війни на Донбасі сесії парламенту не закривалися до початку наступних.
  • Глава фракції Народного фронту Бурбак наполягає на якнайшвидшому прийнятті закону про спецконфіскації і повернення до бюджету 40 млрд грн, украдених колишнім президентом Януковичем і його оточенням. Засоби заарештовано, вони знаходяться на рахунках державних Ощадбанку та Укрексімбанку. За словами Бурбака, якщо гроші не будуть повернуті в бюджет, вони будуть розблоковані та повернуті Януковичу.
  • Міністр енергетики Насалик збирається закрити 11-13 нерентабельних вугільних шахт, що становить майже третину від загальної кількості. 7 або 8 найбільш рентабельних шахт залишать у держвласності, решту – планується приватизувати. Насалик стверджує, що закриття нерентабельних підприємств дозволить заощадити до 200 млн грн бюджетних коштів.
  • Прокуратура заарештувала скандального забудовника Войцеховського. Практично всі об'єкти, що зводять його компанії в Києві, не мають дозвільних документів і не можуть бути введені в експлуатацію.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив про спробу зловмисників заволодіння активами ліквідованого Укрінбанку. У схемі розкрадання взяла участь нотаріус із Луганської області.
  • Міністерство фінансів має намір продати китайській компанії державний банк УБРР.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 24,81 ₴/$ (+0,01 грн), 27,61 ₴/€ (-0,06 грн), 3,93 ₴/10₽ (+0,03 грн).

Війна

  • Українська армія продовжує зазнавати втрат від обстрілів та атак бойовиків. За офіційними даними, 1 військовослужбовець загинув у Мар'їнці під час мінометного обстрілу. Ще 4 були поранені внаслідок зіткнень. За даними волонтерів, реальні втрати армії і добровольців є набагато більшими. Бойовики також зазнають важких втрат. Уночі були відбиті дві спроби прориву диверсійних груп у тил української армії. ОБСЄ констатує, що рівень протистояння в зоні бойових дій залишається високим, особливо в населених пунктах у районі Донецького аеропорту та на автошляху Світлодарськ – Дебальцеве. Розвідка попереджає про можливу ескалацію конфлікту в районі світлодарської дуги найближчим часом.
    Від війни продовжують страждати мирні жителі. У Луганській області в Золотому жінка підірвалася на розтяжці.
  • Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Жебрівсккій заявив, що робота контрольних пунктів пропуску на окуповану територію в нічний час неможлива з міркувань безпеки. Уночі блок-пости доведеться освітлювати, що зробить їх зручною для обстрілів мішенню. За останній тиждень КПВВ в обох напрямках перетнуло 210 тис. чол. КПВВ Золоте закрито, оскільки бойовики не дали згоду на його відкриття.
  • Дослідницька група Bellingcat опублікувала розширену доповідь до дворіччя загибелі малайзійського авіалайнера рейсу MH17, збитого ракетою в небі над Донбасом. Журналісти проаналізували величезний масив відкритих джерел. Вони стверджують, що літак із 297 пасажирами на борту збито ракетою російського комплексу ППО "Бук-М1", який було перекинуто на Донбас із Росії і після теракту повернено назад.
  • Російські ЗМІ повідомили про плани розміщення в окупованому Криму новітнього комплексу ППО С-400 "Тріумф".

Україна й світ

  • Унаслідок масштабного теракту в Ніцці (Франція) загинуло 84 людини, велика кількість поранених, стан близько 50 із них – критичний. Терорист на вантажівці врізався в натовп і розстрілював тих, хто намагався втекти. Серед громадян України є втрати: один українець загинув, ще двоє – поранені.
  • Новим послом США в Україні призначено кар'єрного дипломата Йованович, заступника помічника держсекретаря США. Раніше вона вже працювала в Києві.
  • Спроба військового перевороту в Туреччині не вдалася. Нападники скинули бомби на парламент, захопили державну телерадіокомпанію TRT, у Стамбулі – перекрили танками міст через Босфор. Президенту Ердогану вдалося уникнути небезпеки, він закликав своїх прихильників роззброїти військових. Збито два вертольоти заколотників. Більшість керівників путчу заарештовано. Офіційні турецькі ЗМІ повідомляють про понад 60 загиблих.

Тренди

  • За даними ЗМІ, більше половини обмінних пунктів в Україні належить одній компанії – "Абсолют-фінанс", якою володіють помічниця депутата Народного фронту Бродівська разом із сім'єю. Майже всі обмінні пункти у центрі Києва належать фірмі "Альфа-фінанс". Ринок обміну валюти в Україні практично монополізовано. Антимонопольний комітет не вживає спроб розслідування діяльності цих компаній.
  • Українська православна церква Московського патріархату анонсувала участь у "хресній ході" 30 тис. чол. На заходах в Києво-Печерській Лаврі очікується присутність 100 тис. чол. Незважаючи на можливі ризики, які несе ця акція для безпеки держави, силові структури запевняють громадян в тому, що тримають ситуацію під контролем. У ЗМІ, підконтрольних представникам Опозиційного блоку, розкручується "рекламна" кампанія акції. Керівництво УПЦ МП запевняє, що "хресна хода" не має під собою політичного підтексту.
  • Після теракту в Ніцці показовими стали висловлювання російських політиків, які заявили про можливість допомогти Заходу у боротьбі з тероризмом. На думку більшості аналітиків, Росія може мати безпосередній стосунок до багатьох з терактів. Під приводом "спільної боротьби з тероризмом" вона хоче послабити санкції і зняти питання підтримки України Заходом з порядку денного.

No comments:

Post a Comment