July 15, 2016

14.07.2016: Прийнято останній закон із "безвізового пакету"

Прийнято останній закон із "безвізового пакету"
Прийнято останній закон із "безвізового пакету"

Головні події і теми дня 14.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прийнято останній закон із "безвізового пакету".
  • Журналіста Коцабу, який виступав проти мобілізації, виправдано.
  • Києво-Печерська Лавра та Софія Київська поки залишилися у переліку пам'яток ЮНЕСКО.

В Україні

  • Верховна Рада відправила на доопрацювання та повторне друге читання закон про Національну комісію з електроенергетики та комунальних послуг. Голосування законопроекту відбудеться, скоріше за все, у вересні.
    Депутати затвердили останній із законів із "безвізового пакету", прийняття якого вимагала Єврокомісія, – про видачу паспорта з 14 років і внесення оцифрованих відбитків пальців до єдиного демографічного реєстру для оформлення закордонного паспорта та для внутрішнього паспорта – за згодою.
    Авіабудівникам дозволили створювати спільні підприємства за кордоном, за винятком Росії і країн, проти яких введені санкції.
  • Фракція Народного фронту обіцяє не допустити голосування закону про вибори на окупованій території Донбасу до повного виконання Росією мінських домовленостей.
  • Найбільшими платниками податків України є нафтогазовидобувні й тютюнові компанії, Енергоринок, Енергоатом, Приватбанк і Мотор-Січ.
  • Міністр енергетики Насалик планує переобладнання блоків ТЕС, що працюють на вугіллі, аби не залежати від постачання антрациту з окупованої території. За його словами, уряд планує виділити гроші на закупівлю імпортного антрациту.
  • Апеляційний суд виправдав журналіста Коцабу, якого звинувачували у державній зраді. 2015 року він записав відеозвернення до президента Порошенка "Я проти мобілізації" і закликав до бойкоту мобілізації.
  • Глава Антикорупційної прокуратури Холодницький повідомив про передавання до суду 18 кримінальних справ. Серед обвинувачених – чиновники високого рангу, у тому числі колишній виконувач обов'язків голови правління ​​Нафтогазу Пасишник.
  • Глава НАБУ Ситник наполягає на створенні спеціалізованого антикорупційного суду на час проведення судової реформи.
  • Військовий прокурор Матіос доповів ситуацію з розслідуванням Иловайскої трагедії. За його словами, наразі проводиться друга комплексна експертиза, яка завершиться в серпні.
  • Глава Одеської облдержадміністрації Саакашвілі стверджує, що посадові особи Одеського припортового заводу, заарештовані НАБУ, діяли в інтересах депутатів Мартиненка та Іванчука, яких пов'язують із колишнім прем'єр-міністром Яценюком.
  • НБУ підтримує офіційний курс гривні стабільним: 24,80 ₴/$ (-0,02 грн), 27,67 ₴/€ (+0,19 грн), 3,90 ₴/10₽ (+0,01). НБУ купив у комерційних банків на аукціоні $2,7 млн. Попередній аукціон відбувся 4 липня.

Київ

  • ЮНЕСКО залишила Софію Київську та Києво-Печерську Лавру у переліку об'єктів світової спадщини. При цьому нове будівництво, яке ведеться в буферній зоні Лаври, може стати причиною включення її до категорії пам'ятників, що перебувають під загрозою. ЮНЕСКО зажадала від влади Києва звільнити буферну зону заповідника від об'єктів зовнішньої реклами.

Війна

  • У ході бойових дій за попередню добу загинув 1 військовослужбовець, 4 – поранені. На околицях Донецька бойовики обстрілюють населені пункти та позиції української армії із важкої артилерії і мінометів. Локальні бої ідуть уздовж усієї лінії фронту у Донецькій області.
  • Робоча група із безпеки на переговорах в Мінську провела скайп-конференцію за участі представників донбаських "республік". Учасники домовилися продовжити обговорення рамкової угоди про відведення військ.
  • У звіті комісара ООН із прав людини щодо ситуації на Донбасі констатовано, що за масові вбивства ніхто не зазнав відповідальності. За підрахунками експертів ООН, у ході бойових дій загинуло близько 9,5 тис. чол.

Україна й світ

  • Представник США в ОБСЄ Бейкер зажадав від Росії і підтримуваних нею бойовиків негайного відводу військ від лінії зіткнення на Донбасі та зниження напруги конфлікту.
  • Держсекретар Великої Британії Девіс вважає, що переговори про вихід із ЄС можуть початися вже наприкінці 2016 року. Перед початком переговорів уряд має "взяти паузу" та провести консультації.
  • У Москві відбулася зустріч держсекретаря США Керрі та президента РФ Путіна, основними темами якої були ситуація на Донбасі та у Сирії. Офіційних коментарів за підсумками переговорів поки немає. The Washington Post повідомляє, що США запропонували РФ підписати військовий пакт проти Ісламської держави та Аль-Каїди й чинити тиск на президента Сирії Асада для припинення війни проти помірних повстанців.
  • Міністри закордонних справ Росії і Німеччини обговорили в телефонному режимі ситуацію на Донбасі. У середу ця тема була основною під час телефонних переговорів між президентом Франції Олландом, канцлером Німеччини Меркель і президентом РФ Путіним.

Тренди

  • Міністр соціальної політики Рева заявив, що пенсійний вік в Україні не підвищуватиметься. У меморандумі з МВФ, який готується підписати уряд, немає такої вимоги. Міністр не пояснив, яким чином Кабмін збирається скорочувати бюджет Пенсійного фонду. Місяць тому Рева стверджував, що таке підвищення в майбутньому неминуче.
  • Експерти проаналізували бюджетну резолюцію, представлену урядом до Верховної Ради із запізненням у три з половиною місяці. На її доопрацювання та розгляд залишається всього один сесійний день. З урахуванням того, що вона вперше представляє трирічний прогноз бюджету, це виглядає нереальним. Як оголосив раніше прем'єр-міністр Гройсман, резолюція вводить середньострокове бюджетне планування та адресне надання соціальних послуг і пільг.
    Податкові надходження становлять близько 80 % від зведеного бюджету. Незважаючи на оголошені міністерством фінансів новації у податковій політиці, у резолюції немає ані слова про те, як вона виглядатиме та вводитиметься. Крім того, у документі відсутні плани реформування митниці. Таким чином, правові основи введення в дію нового Податкового кодексу із наступного року знову будуть проблематичними, оскільки за Бюджетним кодексом усі зміни в оподаткуванні мають бути прийняті за півроку до початку їх запровадження.
    Дефіцит Пенсійного фонду залишається катастрофічним – 145 млрд грн. Він буде профінансований із держбюджету та у рази перевищує витрати на економіку й освіту. Крім того, планується збільшення соціальних стандартів, які мають зростати швидше за інфляцію, і розширення фінансування регіональних програм.
    Із резолюції незрозуміло, за рахунок чого зростуть доходи бюджету. Це може бути досягнуто за рахунок виходу економіки із тіні, реформи пенсійної системи, реформи єдиного соціального внеску або приватизації підприємств.

No comments:

Post a Comment