July 08, 2016

07.07.2016: Держсекретар США Керрі відвідав Київ із робочим візитом

Держсекретар США Керрі відвідав Київ із робочим візитом
Держсекретар США Керрі відвідав Київ із робочим візитом

Головні події і теми дня 07.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Держсекретар США Керрі відвідав Київ із робочим візитом .
  • Роботу Верховної Ради розблоковано депутатами Народного фронту – учасниками АТО.
  • Московський проспект Києва перейменовано на проспект Степана Бандери.

В Україні

  • Депутати фракції "Народного фронту" розблокували трибуну для забезпечення роботи парламенту. У ході розблокування виникла бійка між депутатами Власенком і Пашинським.
    У першому читанні ухвалено зміни до закону про державну службу, за яким встановлено право президента призначати голів місцевих адміністрацій.
    Верховна Рада затвердила 5 кандидатур до складу ради НБУ за своєю квотою.
    Затверджено правовий статус, методи застосування Сил спеціальних операцій (ССО) і їх взаємодія з іншими родами військ.
    Верховна Рада дозволила амністію за вчинення нетяжких злочинів деяким учасникам антитерористичної операції, які брали участь у захисті суверенітету України.
    Прийнято закон про додаткові гарантії працевлаштування безробітних учасників бойових дій.
    Введено мораторій на нарахування та стягнення штрафів компаніям Теплокомуненерго, яким не відшкодовано різниця між тарифами й витратами на надані послуги.
    Утричі збільшено штраф за водіння у нетверезому стані – до 10200 грн. Повторне порушення потягне за собою штраф 20400 грн і позбавлення прав на три роки.
  • Укроборонпром поставив у війська за півроку понад 1000 одиниць техніки, у тому числі ракети та РСЗВ.
  • Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вирішила заборонити в Україні трансляцію 9 російський каналів через наявність у них комерційної реклами. Таке рішення порушує умови транскордонного мовлення. Дозволено трансляцію еротичного каналу Penthouse HD.
  • Нафтогаз не купуватиме газ у Росії у третьому кварталі, оскільки Газпром відмовився підписувати додаткову угоду.
  • Генеральна прокуратура завершила розслідування інциденту під Верховною Радою, який стався 31 серпня 2015 року. У ньому звинувачують двох осіб. Їм загрожує тюремне ув'язнення від 10 до 15 років або довічне.
  • Колишній заступник генерального прокурора Касько вважає призначення Говди прокурором Києва реваншем старої системи.
  • Офіційний курс гривні незначно зміцнився: 24,81 ₴/$ (-0,03 грн), 27,49 ₴/€ (-0,01 грн), 3,87 ₴/10₽ (+0,03 грн).

Київ

  • Київрада прийняла постанову про мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги до 1 жовтня 2016 року. Депутати вважають, що підвищення тарифів призведе до падіння рівня життя населення та неплатежів. Депутат Омельченко заявив, що в судах перебуває безліч позовів, метою яких є скасування постанови НКРЕКУ, якою різко підвищено тарифи.
  • Депутати Київради прийняли постанову зі зверненням до президента Порошенка про визнання конфлікту на Донбасі війною й недопущення проведення виборів на окупованій території до її звільнення.
  • Московський проспект перейменовано на проспект Степана Бандери. Деякі спостерігачі вважають, що такі дії можуть викликати ускладнення відносин із Польщею, де Бандеру вважають винуватцем геноциду поляків і злочинцем.

Війна

  • За офіційними даними, у ході боїв на Донбасі загинули 2 військовослужбовців, 6 – поранено. Інтенсивність бойових дій не знижується. Бойовики обстрілюють промзону Авдіївки із важкої артилерії і мінометів, на околиці Мар'їнки йдуть важкі бої із застосуванням усіх видів зброї. Тривають бої та обстріли на світлодарській дузі, в околицях Маріуполя, у Зайцевому та районі Попасної.
  • ОБСЄ подовжила мандат спостерігачів на пунктах пропуску Донецьк і Гуково на російсько-українському кордоні на ділянці, контрольованій бойовиками "ЛНР". Росія заблокувала рішення про розширення мандата місії на всю неконтрольовану ділянку кордону. МЗС України висловив обурення подібними діями. Посол США при ОБСЄ назвав таке рішення РФ таким, що показово порушує мінські домовленості.
  • Заступник міністра з питань окупованих територій Тука заявив, що 10,5 млн грн, виділених Верховною Радою на міністерство, вистачить тільки для виплати зарплат і часткової оренди приміщень. Зі штатного розкладу в 105 осіб у міністерстві працюють тільки четверо.

Україна й світ

  • До Києва із робочим візитом прибув держсекретар США Керрі. У програмі візиту – зустрічі із керівництвом України. На спільній прес-конференції за підсумками переговорів президент Порошенко поклав на Росію відповідальність за "пробуксовку" мирного процесу на Донбасі. Керрі заявив, що санкції проти Росії залишаться у силі, доки Росія не виконає мінські домовленості. Він наполягає на їх повній реалізації, у тому числі, Україною. Керрі відзначив успіхи українського керівництва у реалізації мирних ініціатив, зокрема, у підготовці виборів на Донбасі та амністії. Усі заходи можуть бути проведені після встановлення режиму безпеки на Донбасі. Керрі сподівається, що це станеться найближчим часом. США були й залишаються ключовим союзником України на міжнародній арені. Порошенко розраховує, що новий президент США збереже спадкоємність політики щодо України.
  • Держсекретар США Керрі заявив, що 5 країн збираються поставити до України летальну зброю. За його словами, ця підтримка важлива так само, як й економічна допомога. Керрі анонсував виділення додаткових $23 млн на допомогу особам, які постраждали від військових дій на Донбасі.
  • Україна й НАТО створять в Києві центр протидії гібридній агресії на Донбасі відразу після затвердження пакету допомоги Україні на самміті альянсу у Варшаві.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр застеріг партнерів з НАТО від спроб посилення позиції щодо Росії. На його думку, це може спричинити посилення конфронтації і ослаблення безпеки Європи.
  • Заступник генерального секретаря НАТО Вершбоу застеріг Росію від нападу на будь-яку країну альянсу, оскільки це вважатиметься нападом на весь блок НАТО, а наслідки такого кроку будуть глобальними. Він анонсував рішення про розміщення у Прибалтиці багатонаціональних батальйонів НАТО.
  • МЗС України звинуватив парламент Кіпру, який прийняв рішення про скасування санкцій щодо Росії, у підтримці агресора.

Тренди

  • Спікер адміністрації президента з питань АТО Лисенко заявив, що українська армія проводить постійні навчання на Донбасі. Вона не збирається ні на кого нападати, а лише готується до відбиття агресії. Тим самим він підкреслив відмову українського керівництва від звільнення Донбасу. Експерти не вірять, що дипломатичними методами можна змусити російські війська піти з Донбасу, де вже побудовані довготривалі оборонні споруди та постійно посилюється військове угруповання.

No comments:

Post a Comment