July 06, 2016

05.07.2016: Позбавлено недоторканності депутата Онищенка

Позбавлено недоторканності депутата Онищенка
Позбавлено недоторканності депутата Онищенка

Головні події і теми дня 05.07.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Позбавлено недоторканності депутата Онищенка.
  • Верховний суд підтвердив, що Порошенко не був зобов'язаний вводити воєнний стан.
  • У Сєвєродонецьку жорстоко побито голову окружної виборчої комісії.

В Україні

  • Верховна Рада позбавила недоторканності депутата Онищенка і надала прокуратурі згоду на його арешт і притягнення до кримінальної відповідальності. Сам Онищенко був відсутній на засіданні. За відомостями НАБУ, він виїхав за кордон.
  • Фракції Батьківщини і Радикальної партії заблокували трибуну парламенту. Вони вимагають перегляду тарифів, що розоряють населення, і заявили, що не припинять блокування роботи Верховної Ради, доки це питання не буде вирішене. Прем'єр-міністр Гройсман запропонував створити робочу групу для обговорення цін на газ.
  • Верховна Рада звільнила двох суддів Конституційного суду. Суддя Пасенюк звільнений в зв'язку з досягненням пенсійного віку, Стецюк пропрацював понад 9 років на посаді.
  • Верховний суд підтвердив рішення Вищого адміністративного суду, який відмовив у позові активістам, що вимагали визнати бездіяльність президента Порошенка в неоголошенні воєнного стану. Таким чином, фактично визнано, що війни в країні немає.
  • У Луганській області на главу виборчої комісії округу №114 Байрамова від "Опозиційного блоку" скоєно напад, він із важкими травмами поміщений у лікарню. Спостерігачі вважають замовником злочину кандидата в депутати від партії "Наш край" Шахова.
  • В армії запроваджено нові знаки відмінності та уніформа. П'ятикутні зірки на погонах замінені на ромби.
  • Міністерство оборони України отримало з початку року матеріальну допомогу від різних країн на суму $60 млн.
  • Прем'єр-міністр Гройсман очікує, що Україна отримає цього року $ 12 млрд кредитів, із них $ 4 млрд – у вигляді траншів програми розширеного кредитування МВФ.
  • НБУ підтримує офіційний курс гривні стабільним: 24,85 ₴/$ (+0,03 грн), 27,69 ₴/€ (+0,05 грн), 3,87 ₴/10₽ (-0,03 грн).

Війна

  • Бої на Донбасі не припиняються, незважаючи на постійні заяви української влади про "мирний дипломатичному спосіб урегулювання". За офіційними даними, загинуло 3 військовослужбовців, поранено – 13. Бойові дії йдуть усією лінією фронту в Донецькій області. Бойовики масово застосовують важку артилерію та міномети. Українська армія відбила частину території на околиці Донецька біля Мар'їнки.
  • Президент Порошенко нагородив начальника Генерального штабу Муженка орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Орденами та медалями нагороджені ще 26 військовослужбовців ЗСУ та Національної гвардії.
  • Бойовики звільнили двох українських військовослужбовців – полковника Без'язикова та бійця Кучеревського. Про кількість бойовиків, переданих у процесі обміну, офіційні джерела не повідомляють.

Україна й світ

  • Парламентська асамблея ПАРЄ прийняла дві резолюції з українських питань. Одна засуджує факт російської агресії проти України в Криму та порушення РФ прав людини на півострові, друга – закликає продовжити допомогу в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. На сесії обговорювалося питання про введення збройної поліцейський місії на Донбас, рішення не прийнято.
  • Міністр закордонних справ Клімкін у ході робочого візиту до Франції обговорив з главою французького МЗС Еро виконання мінських домовленостей і двосторонні відносини Франції та України. Про результати візиту офіційних повідомлень немає. Зустріч глав держав "нормандської четвірки" заплановано на осінь.

Тренди

  • Українці продовжують продавати накопичену валюту. У червні різниця між продажем і купівлею становила $379 млн, у травні -– $319 млн, у квітні – $344 млн, у березні – $260 млн, у січні-лютому – $261 млн. Це свідчить про зниження рівня життя населення, яке змушене витрачати накопичення ( що традиційно робляться у валюті). Експерти прогнозують, що підвищення тарифів спричинить подальше зниження рівня життя населення. При цьому керівництво НБУ повідомляє про зростання обсягу депозитів тільки в червні на 5,3 млрд грн, що дозволяє припустити, що певний прошарок населення в країні швидко багатіє.
  • Міністр соціальної політики Рева стверджує, що одержувачі субсидій заплатить за газ і тепло не більше 12 % від сукупного доходу. Однак для внутрішніх переселенців та осіб, що знімають житло, субсидії недоступні. Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг встановила тарифи на вугілля й газ, виходячи із формули: ціна на європейському хабі плюс транспортування до України, плюс прибуток компаній, плюс податки. Таким чином, енергоресурси для українців коштують дорожче, ніж в Європі.

No comments:

Post a Comment