June 11, 2016

10.06.2016: ЄС відклав надання Україні безвізового режиму

ЄС відклав надання Україні безвізового режиму
ЄС відклав надання Україні безвізового режиму

Головні події і теми дня 10.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • ЄС відклав надання Україні безвізового режиму.
  • Конституційний суд визнав незаконним обмеження суддівських пенсій і відклав рішення за законом про люстрацію.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про виділення із держбюджету 5 млрд грн для нарахування додаткових субсидій.
  • Порошенко підписав указ, що дозволяє іноземцям та особам без громадянства служити в Збройних силах за контрактом.
  • Кабінет міністрів оприлюднив план своїх пріоритетних дій до кінця року й визнав таким, що втратив силу план дій попереднього уряду Яценюка.
  • Національне агентство із запобігання корупції запускає 15 серпня електронну систему надання та оприлюднення декларацій чиновників і керівників органів місцевого самоврядування. Решта держслужбовці почнуть подавати електронні декларації з 1 січня 2017 року.
  • Конституційний суд визнав неконституційним обмеження максимальної пенсії суддів. Скандальне рішення про скасування закону про люстрацію так і не було прийнято, розгляд справи перенесено на 14 червня. Генпрокурор Луценко пригрозив суддям Конституційного суду прийняти жорсткіший закон про люстрацію, якщо вони спробують скасувати чинний. Міністр юстиції Петренко закликав Верховну Раду прийняти нову редакцію закону про люстрацію з урахуванням напрацювань експертів і рекомендацій Венеціанської комісії.
  • Директор з розвитку Нафтогазу Вітренко заявив, що ціна в $177 за 1000 м3, запропонована Газпромом, вище від пропонованої на європейських хабах, тому можлива повна відмова від покупки газу в Росії. За його словами, це буде додатковим аргументом на користь позиції Нафтогазу при розгляді спору у Стокгольмському арбітражі.
  • Антимонопольний комітет підписав меморандум про співпрацю з Федеральною торговою комісією США, згідно з яким американські експерти допоможуть відомству у запровадженні практики США й Канади до антимонопольного регулювання в Україні.
  • Голова держслужби із надзвичайних ситуацій Чечоткін повідомив про ліквідацію пожежі на звалищі під Львовом.
  • Укрексімбанк має намір продати центральний офіс в Києві та деякі земельні ділянки у Київській області.
  • Нацбанк утримує офіційний курс гривні стабільним: 25,01 ₴/$ (+0,01 грн), 28,27 ₴/€ (-0,08 грн), 3,87 ₴/10₽ (-0,06 грн).

Війна

  • За інформацією штабу АТО, у зоні бойових дій на Донбасі протягом доби поранено 4 військовослужбовців унаслідок обстрілів в околицях Донецька. Напруга зберігається всією лінією фронту. Розвідка повідомляє, що на деяких дільницях окупаційна армія сконцентрувала великі механізовані угруповання у безпосередній близькості від лінії розмежування та продовжує обстріли українських позицій із важкої артилерії і танків.
  • Головний військовий прокурор Матіос повідомив, що небойові втрати Збройних сил із початку військових дій на Донбасі становили майже 1,3 тис. осіб, із них 405 – через хвороби, 259 – самогубств, 121 – умисних убивств, загинули в ДТП – 112, унаслідок порушення правил поводження зі зброєю та боєзапасами – 111 чоловік.
  • У Донецьку влада "ДНР" провела багатотисячний мітинг проти введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас. На мітинг були організовано привезено працівників "бюджетних" організацій із Донецька та підконтрольних бойовикам районів Донецької області.
  • Спільний центр з контролю і координації (СЦКК) підтвердив, що обстріли житлових кварталів Донецька, Макіївки та Ясинуватої 8 червня велися з території, що перебуває під контролем бойовиків.
  • Тристороння контактна група на мінських переговорах закликала сторони конфлікту на Донбасі до негайного припинення вогню. Ключовими темами обговорення були питання безпеки та обміну полоненими, рішення знову не були прийняті.
  • Через мітинги залізничників на окупованій території у Дебальцевому та Ясинуватій, які вимагали погашення боргів із зарплати від України, із 30 травня зупинилися найбільші підприємства на окупованій території – Донецький та Алчевський металургійні заводи, а також Авдіївський коксохімічний завод, що розташований на території, контрольованій України. Авдіївський КХЗ отримував вугілля з шахти ім. Засядька, розташованої у Донецьку.

Україна й світ

  • Рада ЄС не ухвалила надання безвізового режиму для України, Косово, Грузії і Туреччини. Рішення було заблоковано низкою країн, які вважають за необхідне розробку механізму оперативного скасування візової лібералізації у разі, якщо країна, що отримала такий режим, відмовиться від виконання своїх зобов'язань. Деякі джерела стверджують, що рішення відкладено до осені.
  • Глава МЗС Німеччини Штайнмаєр вважає, що санкції відносно Росії потрібно пом'якшувати, аби стимулювати виконання нею мінських домовленостей.

Тренди

  • Комісія з регулювання в енергетиці та сфері комунальних послуг попереджає про підвищення найближчим часом тарифів на холодну воду в середньому на 15 % через зростання вартості газу, який використовується для виробництва електроенергії і зниженням обсягів споживання води населенням. Підвищення тарифів не стимулює підприємства, що надають комунальні послуги, до модернізації мереж і поліпшення якості роботи, оскільки їх власники компенсують підвищення витрат за рахунок збільшення фінансування субсидій із держбюджету.
  • В українському суспільстві зростає розчарування в "європейських цінностях" через чергове перенесення введення "безвізового режиму" єврочиновниками. Джерела в Європарламенті кажуть, що в тому, що сталося, винна також і влада України, яка не дотримуює термінів проведення узгоджених заходів і фактично саботує введення антикорупційних заходів.

No comments:

Post a Comment