June 10, 2016

09.06.2016: НКРЕКП в 2 рази підвищила тарифи на гарячу воду та опалення

НКРЕКП в 2 рази підвищила тарифи на гарячу воду та опалення
НКРЕКП в 2 рази підвищила тарифи на гарячу воду та опалення

Головні події і теми дня 09.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НКРЕКП в 2 рази підвищила тарифи на гарячу воду та опалення.
  • Конституційний суд збирається скасувати закон про люстрацію.
  • НБУ наказав уряду відмовитися від гарантування вкладів у держбанках.

В Україні

  • Президент Порошенко затвердив зміни до бюджету, відповідно до яких на відновлення Донбасу планується витратити додатково понад 3 млрд грн. Глава Донецької військово-цивільної адміністрації має намір направити ці кошти не тільки на дороги й будинки, але в першу чергу "на ліквідацію руїн у головах людей".
  • Порошенко вважає, що формування нового складу Верховного суду має розпочатися у вересні та завершитися до кінця поточного року.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг підвищила з 1 липня в 2 рази ціні на теплопостачання й центральне опалення у зв'язку із рішенням уряду про збільшення цін на газ.
  • Прокуратура домоглася відновлення кримінального переслідування Іванющенка – спільника колишнього президента Януковича.
  • У Львові в будівлі мерії відбулися сутички правоохоронців з активістами, які вимагали звіту мера Садового про ситуацію із пожежею на найбільшій звалищі, де загинуло троє рятувальників.
  • Прокуратура розслідує інцидент на військовому полігоні в Чернігівській області, де внаслідок вибуху загинуло двоє і поранено одного військовослужбовця.
  • НБУ наказав уряду протягом двох років відмовитися від повного гарантування депозитів фізичних осіб в Ощадбанку. Банк має стати учасником Фонду гарантування вкладів. НБУ підтримує ініціативу Міністерства фінансів про залучення інвесторів до державних банків – Ощадбанку та Укрексімбанку та повну відмову держави від володіння всіма іншими банками. За словами глави НБУ Гонтаревої, за останні дев'ять років на докапіталізацію державних банків було витрачено із бюджету 90 млрд грн.
  • Офіційний курс гривні незначно знизився: 25,00 ₴/$ (+0,06 грн), 28,36 ₴/€ (-0,02 грн), 3,92 ₴/10₽ (+0,06 грн). НБУ викупив у комерційних банків майже всю валюту, виставлену на продаж – $ 57,3 млн.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі українська армія продовжує зазнавати втрат. Загинув 1 військовослужбовець Збройних сил, поранені – 4 і 1 прикордонник.
  • Держприкордонслужба констатує різке збільшення кількості людей, які перетинають пункти пропуску. Ситуація на КПВВ погіршується, а нові пункти, у тому числі Золоте в Луганській області, не дають відкривати бойовики.
  • Згідно з опитуванням, проведеним агентством ООН у справах біженців, більшість українців позитивно ставляться до внутрішніх переселенців. При цьому вони переконані, що переселенці мають повернутися на місце постійного проживання, як тільки це стане можливим. Україна посідає 4 місце в світі за кількістю переселенців, слідом за Єменом, Сирією та Іраком.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що рішення про скасування санкцій щодо Росії було прийнято французьким парламентом для того, щоб заспокоїти місцевих фермерів. Воно не матиме юридичних наслідків для зовнішньої політики Франції, оскільки рішення в цих питаннях приймає президент.
  • Прем'єр-міністр Данії Расмуссен і президент Польщі Дуда впевнені, що санкції проти Росії потрібно подовжувати до повного виконання нею мінських домовленостей. Основою для переговорів з Росією мають служити мир і повага принципів міжнародного права.
  • На думку аналітиків Financial Times, режим санкцій проти Росії буде подовжено ще на півроку, незважаючи на бажання Греції, Угорщини, Італії та ще деяких країн пом'якшити або повністю скасувати їх.
  • Представник держдепартаменту США Тонер заявив, що для досягнення миру в східній Україні підконтрольні Росії бойовики мають припинити насильство, а Україна зобов'язана докласти зусиль для зміни законодавства й проведення виборів на Донбасі.
  • Президент Болгарії застеріг ЄС від позиції угодства стосовно Росії, яка окупувала Крим і веде відкриту агресію в Україні. За його словами, РФ намагається знищити Євросоюз, розвалюючи його основи, – єдність, солідарність і верховенство закону.
  • Ціна нафти на світових ринках продовжує зростати і перевищила $52 за барель марки Brent.
  • Представник уряду Німеччини в ОБСЄ Ерлер заявив, що рішення про відправку на Донбас поліцейської місії ще не готове, оскільки незрозумілий механізм реалізації, кількісного складу, озброєння, взаємодії з місцевою поліцією.

Тренди


  • Депутати Ємець і Соболєв заявили, що Конституційний суд збирається скасувати закон про люстрацію, що дозволить колишнім чиновникам режиму Януковича обіймати посади в уряді та інших органах влади, а також відновитися тисячам співробітників правоохоронних органів, звільнених відповідно до цього закону. Депутати наголосили, що це рішення приймають судді, які підлягають люстрації, – той склад, що дозволив узурпувати владу Януковичу.
  • Кількість осіб, яким необхідні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, безперервно зростає. Київська влада запланувала збільшити суму субсидій в 2 рази, порівняно з попереднім роком, – до 12 млрд грн. Із 1 липня зростають тарифи на гаряче водопостачання, а з 1 вересня знову подорожчає електроенергія. Уряд заявляє, що ці ціни є "ринковими" та "економічно обґрунтованими", однак на ринку комунальних послуг панує повна монополія, споживачі не можуть вибрати альтернативного постачальника. Деякі аналітики вказують, що система субсидій без їх монетизації не стимулює споживачів до економії. Розрахунки за послуги за відсутності лічильників відбуваються за завищеними нормами, що дає монополістам можливість отримання гарантованих надприбутків.
  • Згідно з опитуванням, проведеним Київським інститутом соціології, якби парламентські вибори відбулися найближчим часом, до Верховної Ради пройшли б представники п'яти партій – Батьківщини, Блоку Порошенка, Радикальної партії, Опозиційного блоку та Самопомочі. У президентському рейтингу лідирують Тимошенко, Порошенко і мер Садовий.
  • Депутат Савченко оголосила про готовність проведення переговорів із ватажками ОРДЛО для звільнення заручників. Колишній президент Кучма, глава української делегації на мінських переговорах, із цього приводу заявив, що підтримує будь-які переговори, спрямовані на звільнення заручників та української території. Глава парламенту Парубій висловився категорично проти контактів із лідерами невизнаних республік. Він вважає, що влада зможе швидко та ефективно впоратися з терористичними угрупованнями. Президент також висловився проти ініціативи Савченко.

No comments:

Post a Comment