June 09, 2016

08.06.2016: Кабмін посилив вимоги до внутрішніх переселенців для отримання допомоги і пенсій

Кабмін посилив вимоги до внутрішніх переселенців для отримання допомоги і пенсій
Кабмін посилив вимоги до внутрішніх переселенців

Головні події і теми дня 08.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін посилив вимоги до внутрішніх переселенців для отримання допомоги і пенсій.
  • НБУ пом'якшив валютні обмеження.
  • Сенат Франції закликав уряд країни зняти санкції щодо Росії.

В Україні

  • Президент Порошенко затвердив положення про центр кібербезпеки. Його керівником призначено секретаря РНБО Турчинова.
  • Кабінет міністрів прийняв рішення про внесення змін до постанов, що стосуються виплат і статусу внутрішніх переселенців. Зміни посилюють вимоги щодо реєстрації внутрішніх переселенців, а також умови призначення їм допомоги, пенсій, соціальних виплат і субсидій.
  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив, що надходження до місцевих бюджетів зросли на 17 млрд грн, порівняно із попереднім роком, загальна сума становить майже 54 млрд грн. Він повідомив про початок розробки моделі середньострокового бюджетного планування та управління державним боргом.
  • На громадських слуханнях мешканці міста Горішні Плавні висловилися проти цієї назви та запропонували Верховній Раді перейменувати його в Святомиколаївськ.
  • Суд заарештував заступника голови Миколаївської обласної державної адміністрації Романчука на 2 місяці за підозрою у корупції та отриманні хабара.
  • У ході судового засідання про подовження терміну утримання під вартою бійців добровольчого полку "Айдар", яких обвинувачують у вбивстві двох поліцейських і нападі на АЗС, поліція побила й затримала п'ятьох активістів. Підслідна Заверуха намагалася перерізати собі вени на знак протесту проти переслідування. Вона була активісткою Майдану та воювала як доброволець на Донбасі.
  • За даними Держстату, рівень інфляції в Україні у травні становив 0,1%.
  • НБУ запускає електронний сервіс BankID, за допомогою якого можна проводити дистанційну ідентифікацію громадян і підприємств, а також отримувати державні адміністративні послуги в електронному вигляді.
  • НБУ продовжує послаблювати валютні обмеження. Із 15 червня комерційним банкам дозволено змінювати курси продажу та покупки валют протягом операційного дня з оформленням відповідного наказу. Норма продажу валютної виручки експортерами знижена із 75 % до 65 %. Скасовано ліміт видачі готівки через каси та банкомати, підвищено ліміт видачі готівки та банківських металів до еквівалента 100 тис. грн одному клієнту на добу.
  • Міністерство фінансів оголосило, що в бюджетній резолюції на 2017 рік закладено середньозважений курс 27,2 ₴/$ при інфляції 8,1 % і прогнозі зростання ВВП в розмірі 3 %.
  • Офіційний курс гривні практично не змінився: 24,94 ₴/$ (-0,02 грн), 28,38 ₴/€ (+0,05 грн), 3,86 ₴/10₽ (+0,03 грн). НБУ купив на аукціоні у банків $21,1 млн і продовжує нарощувати резерви.

Війна

  • Ситуація на Донбасі ускладнюється із кожним днем, зростає кількість обстрілів з боку бойовиків усією лінією фронту. За офіційними даними, у ході боїв поранено 7 військовослужбовців. Усе частіше окупаційні війська використовують важку артилерію й танки. Гарячими точками залишаються околиці Донецька, Горлівки та Маріуполя, а також світлодарський виступ. Бойовики провокують українську армію на вогонь у відповідь. При цьому в нічний час вони ведуть артилерійський і мінометний вогонь з лінії бойових дій по житлових кварталах на контрольованій ними території, імітуючи обстріли української армії.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що припинити вогонь можуть тільки сторони конфлікту, місія не може брати участь у бойових діях. Він повідомив, що за останні два тижні бойовики збили над окупованими територіями два безпілотники місії. Бойовики також заборонили спостерігачам доступ на військовий об'єкт у Луганській області, де могло бути розташовано незареєстроване важке озброєння.
    Бойовики видали водія ОБСЄ, про зникнення якого в Донецьку заявили співробітники місії.

Україна й світ

  • Сенат Франції підтримав звернення нижньої палати парламенту до уряду країни з проханням згорнути санкції щодо Росії, запроваджені ЄС 2014 року. Посольство України у Франції закликало французький уряд виявити мудрість і підтримати рішення Євросоюзу про подовження антиросійських санкцій.
  • Компанія бізнес-партнера президента Путіна оголосила про призупинення будівництва мосту через Керченську протоку в зв'язку з відсутністю фінансування.
  • Кандидат у президенти США від Демократичної партії Клінтон виграла праймеріз в Каліфорнії та остаточно стала єдиним кандидатом від партії.
  • Євросоюз скасував візові обмеження для громадян Тонга, Палау й Колумбії.

Тренди

  • Українська влада обурена відмовою французьких парламентаріїв подовжувати санкції щодо Росії. Однак спостерігачі зазначають, що таке рішення Сенату Франції є продовженням невиразної політики України, яка так і не визнала "ДНР" і "ЛНР" терористичними організаціями й торгує з Росією, що окупувала частину української території і продовжує агресію на Донбасі. У разі реалізації мінських домовленостей санкції з Росії також буде знято. Саме тому Європа підштовхує Україну до якнайшвидшого виконання домовленостей, внесення змін до Конституції і легітимізації "особливих районів" Донбасу. Рішення Сенату свідчить про те, що політика Путіна, спрямована на розкол ЄС, досить ефективна, а дії України не зміцнюють впевненості європейців у необхідності подовження, а тим паче посилення, санкцій.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков запропонував виключити із законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади вимоги про надання особливого статусу "окремим районам Донецької і Луганської областей". Такі дії суперечать вимогам Конституції, оскільки змінений законопроект має пройти повний повторний цикл обговорення та прийняття Верховною Радою, починаючи з першого читання. Віце-прем'єр-міністр Зубко стверджує, що "особливий статус" є дорожною картою для розв’язання проблеми на сході України і не може бути вилучений із законопроекту.
  • Депутат фракції Самопоміч Соболєв стверджує, що "чорна бухгалтерія" Партії регіонів містить прізвища чинних політиків, близьких до президента Порошенка, тому влада всіляко протидіятиме публічному розслідуванню.
  • Генеральний прокурор Луценко заявив, що у прокуратури недостатньо доказів для заочного засудження Іванющенка – співучасника колишнього президента Януковича. За словами Луценка, проведенню розслідування перешкоджають бойові дії на Донбасі, оскільки основні докази залишилися на окупованій території.

No comments:

Post a Comment