June 08, 2016

07.06.2016: Порошенко вніс для затвердження Верховною Радою список нових членів ЦВК

Порошенко вніс для затвердження Верховною Радою список нових членів ЦВК
Порошенко вніс для затвердження Верховною Радою список нових членів ЦВК

Головні події і теми дня 07.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко вніс для затвердження Верховною Радою список нових членів ЦВК.
  • Корупціонер – заступник голови Миколаївської ОДА втік із лікарні.
  • Савченко запропонувала вести переговори з лідерами донбаських "республік" безпосередньо.

В Україні

  • Президент Порошенко вніс до парламенту постанови про звільнення 12 членів Центральної виборчої комісії, термін повноважень яких сплив 1 червня 2014 року, і призначення 11 нових членів комісії, які були відібрані "за результатами консультацій із фракціями".
  • Глава парламенту Парубій підписав закон про внесення змін до Конституції у частині судової реформи та відправив його на затвердження президенту.
  • Глава Держтелерадіо Наливайко заявив, що повноцінна робота Громадського телебачення розпочнеться у січні 2017 року після проведення конкурсів на посади керівників компанії і затвердження бюджету. Він повідомив, що більшість регіональних підрозділів уже реорганізовані, а статут компанії буде затверджений після їх об'єднання.
  • Уряд призначив колишнього генерального директора компанії "Макіїввугілля" Толчина заступником міністра енергетики. Колишній член Партії регіонів Толчин "засвітився" кількістю корупційних скандалів і демонстративним веденням розкішного способу життя.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков виступає проти створення національних батальйонів у складі Національної гвардії.
  • Перший заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації Герой України Романчук був затриманий співробітниками СБУ за підозрою у хабарництві та корупції. У підземних приміщеннях його будинку слідчі виявили величезну кількість грошей, золота, предметів мистецтва. Романчук симулював у залі суду погіршення стану здоров'я і був відправлений до лікарні, звідки втік після закінчення формального терміну винесення рішення про взяття його під варту.
  • Курс гривні знову дещо зміцнився: 24,96 ₴/$ (-0,02 грн), 28,33 ₴/€ (-0,03 грн), 3,83 ₴/10₽ (+0,03 грн). НБУ продовжує скуповувати надлишки валюти у комерційних банків. За сесію він купив $57,3 млн. Резерви Нацбанку в травні зросли на 2,2 % і досягли $13,5 млрд.

Війна

  • Українська армія знов зазнала втрат: 1 військовослужбовець загинув, 9 – поранені в ході бойових дій, які не припиняються всією лінією фронту. Епіцентрами боїв залишаються населені пункти навколо Донецька, Горлівки, Маріуполя, Світлодарська та Новотроїцького на трасі Донецьк–Маріуполь. У ході артилерійського обстрілу бойовиками житлового сектора Авдіївки важко поранений місцевий житель.
  • За словами радника голови СБУ Тандита, у полоні у бойовиків на окупованих територіях перебувають 112 українських громадян, ще 10 – на території Росії. Правозахисні організації стверджують, що їх набагато більше.
  • ОБСЄ повідомила про зникнення одного із співробітників місії на території, контрольованій бойовиками.

Україна й світ

  • Російський суд завершив попередній розгляд справи директора московської бібліотеки української літератури Шариної. Її звинувачують у розпалюванні національної ненависті та ворожнечі на підставі наявності у бібліотеці українських книг, заборонених владою Росії.
  • Єврокомісія сподівається підписати угоди з низкою близькосхідних та африканських країн для зменшення потоку мігрантів до ЄС, подібне до підписаного із Туреччиною. Темою угод буде фінансова допомога цим країнам в обмін на розміщення біженців на їх територіях.
  • Президент Туреччини Ердоган підписав закон про позбавлення депутатів парламенту недоторканності.
  • За словами помічника держсекретаря США Нуланд, санкції проти Росії мають ефект, США готові їх посилити в разі збільшення напруженості. Вона заявила, що США працюють з ЄС в питанні подовження санкцій проти Росії і підтримують Німеччину та Францію в їх дипломатичних зусиллях з повної імплементації мінських домовленостей.
  • Уряд Нідерландів має намір внести зміни до тексту угоди про асоціацію України та ЄС. Серед них – відмова від співпраці у військово-технічній сфері та гарантії відмови в прийнятті країни до ЄС і доступу до фінансових ресурсів.

Тренди

  • На думку колишнього члена ЦВК Ставнійчук, яка знає більшість нових кандидатів у члени комісії, представлених Порошенком на затвердження до парламенту, список сформований з осіб, які вже працювали на виборах у складі команд Ющенка та нинішнього президента. Таким чином, список підтверджує, що Порошенко та його оточення всерйоз розглядають варіанти дострокових виборів найближчим часом і хочуть мати повністю підконтрольну виборчу структуру. Ставнійчук наголошує, що серед представлених кандидатур є хороші виконавці, але немає ключової кандидатури на посаду голови комісії, від якого безпосередньо залежить результат виборів. На її думку, Порошенко тримає інтригу та внесе кандидатуру голови комісії до Верховної Ради в останній момент.
  • Мер Садовий попросив ввести режим надзвичайної ситуації через пожежу на центральному міському звалищі, у ході якого загинуло троє рятувальників. Звалище продовжує горіти, міністр екології Семерак допускає можливість масштабного забруднення довкілля. Порошенко категорично відкинув можливість введення режиму надзвичайної ситуації і порадив Садовому прибрати сміття, "а не робити на ньому велику політику". Деякі експерти вважають, що таким чином Порошенко намагається знизити рейтинг Садового й позбутися можливого конкурента на наступних президентських виборах.
  • Депутат Савченко в ході інтерв'ю радіо "Ера" заявила, що готова вести переговори з представниками "республік" для врегулювання ситуації на Донбасі після того, як Україна закриє кордон з Росією й будуть виведені російські війська. Вона вважає, що проблему з населенням Донбасу неможливо розв'язати винятково силовими методами, необхідний діалог. Деякі експерти вважають, що вона озвучила вимоги Росії про проведення переговорів з лідерами бойовиків без участі Росії, не визнаючи таким чином її роль у розв'язанні війни на Донбасі.
  • За оцінками експертів, за два роки президентства Порошенко домігся практично повного відновлення владної вертикалі Януковича, підпорядкувавши собі майже всі силові структури, суд, уряд і парламент. Він і його оточення розглядають країну як бізнес-проект, його бізнес-партнери та підлеглі очолили майже всі основні органи управління країною. Рівень корупції в Україні не зменшився, незважаючи на створення величезної кількості "антикорупційних" структур. Рейтинг Порошенка значно впав, проте він сподівається за допомогою створеної ним "вертикалі" забезпечити собі другий термін президентства, для чого намагається "зачистити" можливих конкурентів.
  • Порошенко на засіданні національної ради реформ заявив, що Україна 2016 року не купила у Росії жодного кубометра газу, і сама визначатиме можливість подальших закупівель. При цьому частина газу, поставленого реверсом з Європи, є російським газом, який Україна купила за ціною, дешевше від запропонованої Газпромом. Керівники Нафтогазу також заявили про можливість продовження закупівель газу в Росії, якщо буде запропоновано конкурентну ціну.
  • Більшість учасників опитування, проведеного центром Разумкова, схиляються до думки про ізоляцію окупованих районів Донбасу. Близько третини респондентів впевнені, що в російсько-українській війні винні обидві сторони.


No comments:

Post a Comment