June 07, 2016

06.06.2016: Злочини режиму Януковича залишилися непокараними

Злочини режиму Януковича залишилися непокараними
Злочини режиму Януковича залишилися непокараними

Головні події і теми дня 06.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Transparency International констатувала провал розслідування злочинів режиму Януковича.
  • Порошенко затвердив Стратегічний оборонний бюлетень.
  • Росія відмовилася видати Україні колишнього президента Януковича.
  • Волонтери вийшли з комісій із переатестації співробітників МВС.

В Україні

  • Президент Порошенко затвердив Стратегічний оборонний бюлетень України, який має стати візитною карткою України та продемонструвати на майбутньому самміті Альянсу в Варшаві її прагнення до переходу на стандарти НАТО.
  • Глава парламенту Парубій пропонує у ході реформи роботи Верховної Ради збільшити кількість сесійних днів і ввести змішані тижні – депутати працюватимуть у сесійній залі та в комітетах. Звіт уряду він пропонує проводити по понеділках протягом трьох годин для поліпшення комунікації із Кабміном і посилення контролю за його роботою. Він запропонував знайти рішення для введення в дію змін до Конституції щодо децентралізації влади, виключивши із законопроекту положення про особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей, які були нав'язані Росією в Мінську.
  • Міністр екології Семерак заявив про закінчення вивантаження палива із першого реактора Чорнобильської АЕС. Вивантаження паливних касет до сховища відпрацьованого пального із реакторів №1 та 2 було виконано раніше. Це дозволить, нарешті, зняти з експлуатації енергоблоки та підвищити рівень ядерної безпеки у зоні відчуження.
  • Глава Нафтогазу Коболєв не виключає варіанту закупівлі газу у Газпрому в ІІІ кварталі в разі зміни умов договору та різкого зниження ціни до рівня нижче від європейської. Для оплати закупівлі на наступний опалювальний період компанія намагається залучити кредит Світового банку на суму $500 млн. Кредит ЄБРР у ​​розмірі $300 млн, взятий восени 2015 року, Нафтогаз успішно погасив, кредитна лінія залишається відкритою протягом ще одного року.
  • Прес-служба Укргазвидобування повідомила, що за підсумками року збитки від діяльності компанії становили 243 млн грн при отриманому доході у 21,8 млрд грн без урахування ПДВ та акцизу. На фінансовий результат вплинула переоцінка основних фондів і капітальних інвестицій. Без цього коригування прибуток становив би 661 млн грн.
  • Заступник глави СБУ Трепак, який передав до НАБУ інформацію про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів, подав заяву про відставку.
  • Фонд гарантування вкладів почав процедуру ліквідації банку "Хрещатик", яка за планом триватиме протягом року. Також фонд протягом тижня сподівається продати активи ліквідованих банків на суму 1,22 млрд грн.
  • Глава НБУ Гонтарева стверджує, що власники та менеджери збанкрутілого банку "Михайлівський" мають понести кримінальну відповідальність.
  • Міністерство фінансів повідомило про закінчення процесу фінансового оздоровлення державного Укргазбанку, який погасив усю заборгованість за кредитами, отриманими від НБУ в 2008-2009 рр.
  • НБУ дещо підвищив офіційний курс гривні щодо долара: 24,99 ₴/$ (-0,02 грн), 28,36 ₴/€ (+0,47 грн), 3,80 ₴/10₽ (+0, 06 грн). НБУ купив на міжбанківському ринку $36,7 млн. Своїми діями банк підтримує досить високий курс долара в умовах перевищення пропозиції над попитом, коли Нафтогаз не купує валюту для оплати контрактів.

Війна

  • Українська армія знову зазнала втрат. Унаслідок обстрілу загинув 1 військовослужбовець, ще 7 – поранені. Безперервні бої ідуть в околицях Донецька, Горлівки, Широкиного, Новотроїцька та Світлодарська. Усією лінією фронту активізувалися дії диверсійних груп окупаційної армії.
    Через обстріли прикордонна служба була змушена призупинити роботу пропускного пункту на окуповану територію "Зайцеве".

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що бюджет спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі становить €100 млн, а весь бюджет ОБСЄ – €140 млн. Тому для поліцейської місії буде потрібно додаткове фінансування за рахунок усіх країн – учасниць організації. Крім того, для відправки збройної місії на Донбас буде потрібно узгодити з усіма країнами мандат, бюджет і правила застосування поліцейськими зброї.
  • Президент Порошенко у ході телефонних перемовин із президентом Франції Олландом і канцлером Німеччини Меркель поінформував їх про проблеми з режимом припинення вогню на Донбасі. Олланд і Меркель підтвердили, що санкції проти Росії мають зберігатися до повного виконання нею мінських домовленостей. Порошенко попросив прискорити ухвалення рішення про надання безвізового режиму громадянам України, а на період проведення футбольного європейського чемпіонату – сприяти у видачі віз українським уболівальникам.
  • Генеральна прокуратура Росії, посилаючись на Європейську конвенцію про видачу від 1957 року, відмовилася передати колишнього президента Януковича через його політичне переслідування в Україні.
  • Міністерство оборони України підписало угоду про участь у бойовій тактичній групі країн Вишеградської четвірки, що дає підставу українським військовослужбовцям офіційно нести бойове чергування у складі зведеного підрозділу.
  • Прокуратура Нідерландів опублікувала проміжний звіт із розслідування катастрофи авіалайнера рейсу MH17. Остаточний звіт буде оприлюднено восени. Серед уламків знайдено частини ракети комплексу "Бук", що дозволяє відкинути версію про поразку літака ракетою українського винищувача. Слідчі зібрали аналізи ґрунту з усіх місць, звідки міг бути здійснений пуск ракети.
  • Ціна нафти на світових ринках продовжує коливатися близько психологічної позначки $50 за барель.
  • На первинних партійних виборах у США (праймеріз) остаточно визначилися кандидати у президенти. Ними стали дружина колишнього президента Клінтона від демократів і мільярдер Трамп від республіканської партії.

Тренди


  • Підприємство Центр комунального сервісу подало в суд позови до 7 тис. киян, які мають велику заборгованість за житлово-комунальні послуги. Із 880 тис. власників квартир боржниками є 170 тис. Загальна сума боргу становить 946 млн грн. Усього 2 % боржників подали заяви про реструктуризацію. Арешт на майно може бути накладений, якщо борги перевищують 9 мінімальних зарплат, тобто 13 тис. грн.
  • Порошенко зустрівся з главою міжнародної правозахисної організації Transparency International. У ході зустрічі обговорювалися питання співпраці у розслідуванні злочинів колишнього президента Януковича та чиновників його режиму, які незаконно виводили кошти з країни. Перед початком зустрічі у спільній заяві представники правозахисних організацій і Transparency International констатували, що жодного долара із вкрадених коштів до бюджету не повернено, жодної справи щодо найбільших фігурантів не доведено до судових рішень, за переслідування та розстріли активістів Майдану ніхто із замовників не зазнав відповідальності. На думку правозахисників, ці справи мають бути повторно розслідувані й передані до суду у максимально стислі терміни.
  • Рейтинг ворогів преси, складений інститутом масової інформації України, очолила "прокурор" Криму Поклонська. Наступні місця посіли колишній генпрокурор Шокін і радник міністра МВС Авакова депутат Геращенко. За рік в Україні постраждало близько 300 журналістів, однак за це ніхто не був покараний. Лише три справи були доведені до суду, але у журналістів залишилося багато питань до їх розслідування.
  • Деякі впливові громадські організації назвали атестацію в МВС "показухою" і вийшли зі складу комісій з переатестації через "узурпацію процесу представниками міністра Авакова". Радник міністра МВС Варченко заявив про відсутність конфлікту з громадськістю, проте, судячи з відгуків членів атестаційних комісій, процес перетворився на фарс і не приводить до очищення відомства від корупціонерів та осіб, які порушують закон.

No comments:

Post a Comment