May 13, 2016

12.05.2016: Луценко призначений генпрокурором

Луценко призначений генпрокурором
Луценко призначений генпрокурором

Головні події і теми дня 12.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Луценко призначений генпрокурором.
  • Шевченківський суд відмовив у встановленні факту агресії Росії проти України.
  • Кононенко повернули до керівництва парламентської фракції БПП.
  • Центр Разумкова: імпічмент президента підтримує майже половина українців.

В Україні

  • Верховна Рада у прискореному режимі прийняла поправки до закону про прокуратуру, які дозволили призначити генеральним прокурором Луценка – главу фракції Блоку Порошенка. Після підписання закону президентом кандидатура Луценка була негайно схвалена парламентом.
  • Національне антикорупційне бюро не знайшло складу злочину у діях депутата Кононенка – бізнес-партнера президента Порошенка. Кононенка відновлено на посаді заступника глави парламентської фракції Блоку Порошенка.
  • Верховна рада перейменувала у рамках закону про декомунізацію 293 населених пункти, із них 149 – в окупованому Криму й на Донбасі.
    Прийнято закон про скорочення в особливий період термінів закупівлі товарів і послуг для потреб оборони із 60 до 14 днів.
  • Головою наглядової ради "Нафтогазу" призначено заступника міністра економічного розвитку Ковалів.
  • Шевченківський районний суд Києва відмовився визнавати російську агресію в Україні, "оскільки це є загальновідомим фактом".
  • Суд засудив журналіста Коцабу, який агітував проти проведення мобілізації, до трьох із половиною років тюремного ув'язнення за співпрацю з бойовиками самопроголошених республік Донбасу та перешкоджання діям Збройних сил в особливий період. Захист вважає звинувачення сфальсифікованими та подаватиме апеляцію.
  • У період роботи в Україні місії МВФ офіційний курс долара залишається стабільним: 25,31 ₴/$ (-0,01 грн), 28,83 ₴/€ (-0,06), 3,90 ₴/10₽ (+0 ,07 грн).

Війна

  • За офіційними даними, у зоні бойових дій на Донбасі за минулу добу втрат серед військовослужбовців немає. Бойовики та російські війська обстрілювали позиції української армії усією протяжністю лінії фронту в Донецькій області, а також у Щасті та в районі Попасної у Луганській області.

Україна й світ

  • ЄБРР готовий придбати частину акцій Одеського припортового заводу за умови проведення прозорого конкурсу.
  • Європарламент засудив заборону Медждліса російським судом і зажадав розширити список санкцій щодо Росії.
  • США запустила в Румунії систему протиракетної оборони "Aegis". Офіційні особи НАТО запевняють, що система не спрямована проти Росії, проте рівень напруженості зростає із кожним днем. Над Балтійським морем британські винищувачі перехопили російські літаки-розвідники, які летіли з вимкненими транспондерами.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Росія змінила межі силовими методами, тому Альянс змушений зміцнювати свої позиції на східному фланзі.

Тренди


  • Верховна Рада схвалила призначення Луценка на посаду генерального прокурора. Більшість експертів звернули увагу на те, що у президента не було альтернативних кандидатур, а пропозиції громадянського суспільства не розглядалися. Швидкість прийняття рішення, підписання закону президентом прямо в парламенті та миттєва його публікація говорять про те, що для Порошенка призначення Луценка було критично важливим і необхідним саме у цей момент.
    За закон, крім двох фракцій "більшості", у повному складі проголосували депутати фракцій "Відродження" та "Воля народу", які контролюються олігархічними кланами, що свідчить про ймовірні домовленості команди президента з ними та про непрацездатність "коаліції" при прийнятті важливих для президента рішень. У Порошенка немає конституційної більшості депутатських голосів для прийняття змін до Конституції.
    У своєму виступі Луценко заявив, що йде до прокуратури для того, щоб зробити відомство інструментом справедливості для суспільства. Він пообіцяв прискорити розслідування проти колишнього президента Януковича  та його оточення.
    Реакція соцмереж на призначення була досить однозначною. Більшість аналітиків і блогерів переконані, що Луценко захищатиме президента та його оточення й не здатний "посадити трьох друзів". Кадровий же резерв у Порошенка критично малий, і він довіряє лише кільком своїм найближчим соратникам.
    Швидкість призначення Луценка та переписування законодавчих актів під це призначення свідчить, що у президента не може бути відмовок, що "закон не дозволяє що-небудь зробити".
  • Згідно із заявою правозахисника Батрина, Шевченківський районний суд Києва не визнав факт збройної агресії Росії проти України, "оскільки даний факт є загальновідомим". Проти такого визнання виступили представники адміністрації президента.
  • Згідно з опитуванням, проведеним центром Раумкова, більше 40 % респондентів підтримали б імпічмент президента. У разі проведення президентських виборів, трійку кандидатів очолили б Порошенко, лідер партії "Батьківщина" Тимошенко та Об'єднання "Самопоміч" – Садовий.
    Найбільшою довірою у суспільстві користуються волонтери, армія та церква.
    Майже три чверті опитаних вважають, що події у країні розвиваються у неправильному напрямку.
    Більше 40 % респондентів не підтримують призначення Гройсмана прем'єр-міністром, а більше 70 % – упевнені, що воно не приведе до завершення політичної кризи. Майже половина респондентів вважають за необхідне проведення позачергових парламентських виборів. У разі їх проведення, за результатами опитування, до Верховної Ради потрапили б представники Опозиційного блоку, "Самопомочі", Блоку Порошенка, "Батьківщини" та Радикальної партії Ляшка.

No comments:

Post a Comment