May 17, 2016

Ukrayna: 9–15 Mayıs 2016 haftasının ana başlıkları

915 Mayıs 2016 haftası "Digest ve Analitik Ukrayna"’dan ana başlıkları

Verhovna Rada Blok Poroşenko başkanı Başsavcılığa atandı – "Panama Kağıtları" skandalı yeniden patlıyor – IMF heyeti Ukrayna'da çalışmaları yeniden başlamış  –Başbakan gümrükten gelirlerini artırmak niyetinde – 'Mırotvorets' ("Barışçı") sitesi kapatılmış – Şarkıcı Jamala Eurovision Şarkı Yarışmasını kazandı – Donbas'taki savaşı bitirmeden restorasyon – Norman Dörtlü Donbass krizi çözemiyordur

Poroşenko yetki yapısı  güçlendiriyor

Hızlandırılmış modunda Meclis, Verhovna Rada Blok Poroşenko başkanı Lutsenko Başsavcı'ya  atamasını izin veren Kamu Muhakematı Kanunu'na değişiklikleri kabul etti. Yasa Cumhurbaşkan  imzalanması hemen sonra Lutsenko adaylığı Parlamento tarafından kabul edildi. Seçim öncesi parlamentoda yapılan birkaç oylamalar başarısız oldu  çünkü Savcı Kanununda yapılan değişikliklerin onaylanması için birkaç oy eksikti.
Çoğu uzman, Cumhurbaşkan'da alternatif aday olmadığına  ve sivil toplum önerileri dikkate alınmadiğina dikkat çekti. Hızlı karar, doğrudan Parlamento'da yasa Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması, devlet gazetede hızlı yayınlanması,  Lutsenko  atanması  Poroşenko için son derece önemli olduğunu göstermektedir. Resmi açıklamalara göre,  bunun uğruna Cumhurbaşkan Londra'da Yolsuzlukla Mücadele Forumu'nun  ziyareti iptal etmiş.
Uzmanlar ayrıca, başkanlık idaresi başkan yardımcısı Kovalçuk Bakanlar Kurulu'na Cumhurbaşkan bekçisi olarak atanması  ve Poroşenko'nun iş ortağı ve en yakın bir müttefiki olan parlamento hizip başkan yardımcı  Kononenko makamına  geri dönüşü dikkat çekmektedir. Bundan yana, Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu Ekonomik Kalkınma  eski Bakanı Abromavicus'a yapılan baskı hakkında soruşturma kapatmıştır.
Yasaya çoğunluğunun iki gruba ek olarak,  oligarşik klanlar tarafından kontrol eden "Rönesans" ve "Halkın iradesi" bir bütün hizip milletvekilleri  oy vermiştir,  bu, önemli kararlarda Cumhurbaşkan ekibi  kendileriyle muhtemel anlaşma olmasını ve koalisyonun çalışmamasını gösterir. Olumlu oylama için  bu hizipler muhtemelen finansal akımlar  erişimi sağlamasını ve çekici devlet varlıklarının kontrol etmesini iştemişlerdir. Oylama, Poroşenko'nun Anayasa değişikliği için meclis oylarının hiçbir anayasal çoğunluğu olmadığını doğruladı.
Konuşmasında Lutsenko, Savcılığı toplum için adalet aracı bölümünü yapmasına gittiğini ifade etti. O, eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç ve maiyeti karşı soruşturma hızlandırmasına söz verdi.
Sosyal ağlarda atama reaksiyonu oldukça açıktı. Çoğu analist ve blogcular, Lutsenko için "üç arkadaşını hapse atma" mümkün olmadığını, o sadece başkan ve maiyeti savunacağına inanıyorlar. Poroşenko personel rezervi  kritik düzeyde ve o  sadece birkaç kendi yakın ortaklarına güvenir.
Lutsenko'nun hızlı atanması ve bu atanması mevzuatı yeniden yazması Cumhurbaşkan'ın "hukuk bunu yapmasına izin vermez"  bir bahane olduğunu gösterir.

"Panama Papers" skandalı yeniden başlıyor

Uluslararası Gazetecilik Araştırmacı Büro  Panama Papers skandalı ile ilgili ofşor firmaların bilgi  hakkında bir bilgi daha yayınladı. Soruşturmanın Ukrayna sanıkları arasında Cumhurbaşkanı Poroşenko ve önemli devlet makamlarda olan onun iş ortakları, oligarklar Rinat Akhmetov ve Boyko, eski Başbakan Azarov'un oğlu vardır. Yakın gelecekte gazeteciler, Ukrayna'nın en büyük politikacılar ve işadamların gelirlerin vergilendirmeden  gizleme detaylı materyali hazırlamasına söz vermiştir.
Bazı analistler, başkanın Londra yolsuzlukla mücadele foruma seyahat reddetmesi onun offshore şirket hakkında bilgi yayınlanması ile ilişkili olabildiğini düşünüyor.
Hafta sonu, milletvekili İgor Lutsenko  Poroşenko yurtdışına yatırım ruhsatı almadığı hakkında Ulusal Banka'nın bir yanıt yayınladı, bu üst devlet görevlileri tarafından düzenleyici ve yasal normların ciddi bir ihlalidir.
Bu arada, Ukraynalıların hükümetine  güven oranı hızla düşmektedir. Razumkov Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların % 40 cumhurbaşkanı görevden almasını destekleyecektir. Toplumda büyük güven gönüllüler, ordu ve kiliseye vardır. Katılımcıların dörtte üçü ülkede etkinlikler yanlış yöne hareket ettiğini düşünüyor. Katılımcıların % 40'ından fazlası, Başbakan Groisman atanmasına desteği yok, % 70 bu atanma siyasi krize yol açacağına inanıyor. Neredeyse ankete katılanların yarısı  erken parlamento seçimleri gerekir diye düşünüyor. Bundan yana, ankete göre, hiçbir parti seçimlerde oylardan  % 10 bile alamazdı.
Siyasi uzmanlara göre, bu eğilim  toplumun yeni bir gelişme yolu seçme  isteğini gösterir.

Ukrayna'da IMF heyeti  kaldığı yerden devam

Ukrayna'ya yine IMF heyeti geldi. Kedi yeniden başlaması çalışmalarının sonuçlarına bağlıdır. Avrupa  İcra Direktörü Pradan,  Groisman Hükümet'i reformları sürdürme kararlılığını göstermesinden  Ukrayna ile işbirliğini sürdürmeyi umuyor.
Döviz piyasasında sakin duruma rağmen, Ukraynalı ihracatçılar için tahmini çok olumlu değildir. Buna ek olarak, ülke ağır askeri harcamaları, yararları ve emekli ödemeleri kapatmak zorundadır. Bütçesinden ödenen kamu hizmetlerin hızla artan fiyatı sübvansiyonlar da,  ödememeler krizi arttırılması durumda kalkılamayacağı yük haline gelebilir. Ülkedeki ekonomik aktivitenin büyümede değildir, bu nedenle Hükümet bütçe doldurma gümrük vergilerinin artması  dahil yeni yollar aramaktadır. Başbakan Groisman gümrüğü test etmesi için bir çok sektörlü  "kara yüz" kurulacağını açıkladı. Ancak birçok analistlere göre,  mali hizmetler başkanı Nasirov dahil olmak üzere yetkililerin üst katlarda "korunan" sistem tamamen bozuk ve  açıklanan 50 milyar (2 milyar $)  gelirlerin artışı sorgulanabilir.
IMF uzmanları Ukrayna ile işbirliği mutabakat koşullarında değişiklik kabul ederse, ülke haziran ve temmuz aylarda 1.7 milyar $ sonraki kredi diliminin alabilir. Ayrıca bu durumda, hükümet, ABD, AB ve diğer donörler tarafından kredi yeniden başlamasına güvenebilir. Finansal analistler tarafından tahmin ettiği gibi Fon bir karar erteler ise , o zaman yıl sonuna kadar 28 UAH / $ 'a Grivna devalüasyonu olabilir.

"Mırotvorets" ("Barışçı") site kapatıldı

"Mırotvorets" sitesi, Donbas "Cumhuriyetler"in yetkillerden izin alan ve işgal altındaki topraklarda çalışan gazetecilerin kişisel veriler yayınlanmış, bu olay uluslararası skandala neden olmuştur. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi  derhal gazetecilerin kişisel verilerin siteden kaldırması talep bir çağrı yayınladı.
Yönetim,  kamuoyu ve medyanın reaksiyonu  ve Ombudsman talebi üzerine yayını kapatılmasını açıkladı.
"Halk Cephesi" temsilcileri ve bazı kamu figürler bu karara karşı çıkmıştır. Site  istihbarata karşı ve arama işlemlerde kullanılabilecek işgalcilerin ve saldırganlıktan faydalananların verileri içermektedir. Ama yine de işbirlikçileri açık ceza davalarının sayısı azdır, hatta daha da az vaka mahkeme kararları getirdi. Bu nedenle, 'savaş-değil' durumunda Kişisel Verilerin Korunması Kanununa dayanarak sitede   bu kişiler hakkında bilgi yaymak yasaktır. Site, sıkıyönetim rejimi durumunda işgalcilere ve onların suç ortaklara  bilgi basıncının güçlü bir araç olarak hizmet verebilirdi ama ülke yönetimi inatla doğuda saldırganlık gerçeği bir savaş olarak kabul etmiyor ve sadece anti-terör operasyonu diyor.

Şarkıcı Jamala Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazandı

Ukraynalı şarkıcı Jamala Eurovision’u kazandı, Rus temsilcisi üçüncü sırada yer aldı . "1944" Jamala şarkısı  komünist rejimin Kırım Tatarları  sınır dışı atmasını anlatıyor. Ukrayna sosyal ağların kullanıcıları sonraki yarışmayı  işgalinden kurtarılan Kırım'da düzenlemesi sunulmaktadır. Rus politikacılar, medya ve internet kullanıcılarının reaksiyonu öngörülebilirdi  ve vatandaşlarının  Ukrayna'ya nefret dereceleri gösterdi.

Minsk barış süreci durdu, fakat Poroşenko Donbas yenilemesini ister

Berlin, Donbas'a bir çözüm görüşmeler üzere  "Norman Dörtlü" dışişleri bakanları bir toplantısına ev sahipliği yaptı.Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Donbass işgal altındaki toprakların özel statü tanıyan Ukrayna'ya ültimatom talebinde bulundu. Zirvesinden sonra Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier , güvenlik sektörü tartışmasında bazı ilerlemeler sağlanmıştır, ancak seçimlerin sorunu hiçbir ilerleme olmadığı söyledi , görüşmeler durdu.
Ukrayna'nın Dışişleri Bakanı Klimkin taraflar  Donbas güvenliğini sağlamasına uluslararası "bileşeni" varlığı kabul ettiğini söyledi.
Başkan Poroşenko, Donbas yenileme  zamanı olduğunu ısrarını sürdürüyor. Bunun için, Ukrayna, Almanya, EBRD ve EIB tarafından katkıda özel bir fon oluşturdu, dedi. O ateşkes sağlama, rehinelerin serbest bırakılması, işgal güçlerinin çekilmesi ve  AGİT polis misyonu Rusya ile  sınır hattı üzerinden devlet sınır kontrol edilmesi ile 2016 yılında işgal altındaki topraklarda yerel seçimlerin mümkün olduğu düşünmektedir.
Teslimat durumu  aslında mümkün değildir , Donbas savaşı devam ediyor,  Ukrayna ordusu her gün kayıplara uğruyor. Rus liderliği sürekli işgal altındaki topraklarda askeri gruplandırma artırıyor, bina tahkimatı yapıyor ve  "cumhuriyetler" askeri güçleri Rus komutasında Kuzey Kafkasya Askeri Bölge birliklerinin genel sisteminde  entegre ediyor. Kukla "Cumhuriyet" "Liderler" uzun bir süre için mevcut durumu pekiştirmek ve çekilmesi üzerine yönetimi reddetme niyeti gösterir 24 Temmuz'a, yerel seçimleri planlandı.

Sivil toplum askeri yenilgi Ukrayna'ya Donbas  yeniden bütünleşme uygulanmaksızın devletin yıkılmasına yol açacağına inanıyor. Ayrıca, uzmanlara göre   tarifelerde keskin bir artış (IMF ile anlaşmaya olandan daha yüksektir) ve işgal altındaki topraklar  işlere yeni bir bakanlık oluşturması ülkenin üst liderlik "Donbass restorasyonu" bahanesiyle donör ve kamu fonlarını biçme başlatmasına bir kanıttır. Çatışmanın tırmanması bağışçılar ve askeri operasyonların bütçe maliyetlerinin borçlandırma için bir bahane olarak kullanabilir. Ukrayna bütçesinden çalışmaları aslında savaşta yenilgi tanınması anlamına gelmektedir.

No comments:

Post a Comment