May 04, 2016

03.05.2016: Глава ОБСЄ стримано ставиться до "озброєної поліцейської місії" на Донбасі

Глава ОБСЄ стримано ставиться до "озброєної поліцейської місії" на Донбасі
Глава ОБСЄ стримано ставиться до "озброєної поліцейської місії" на Донбасі

Головні події і теми дня 03.05.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Глава ОБСЄ стримано ставиться до "озброєної поліцейської місії" на Донбасі.
  • Журналісти Bellingcat підтвердили, що лайнер MH17 був збитий із російського ЗРК "БУК".

В Україні

  • Україна запропонувала європейським газовим трейдерам зарезервувати на 15 років потужності газотранспортної системи для реверсного постачання газу та зберігання у підземних сховищах понад 22 млрд м3 природного газу.

Війна

  • "Святкове перемир'я" на Донбасі поступово переходить у бойові дії. Кількість обстрілів з боку бойовиків знову зросла. Протягом попередньої доби, за офіційними даними, поранений військовослужбовець. Бойовики та окупаційна російська армія готують військові паради на 9 травня у Луганську й Донецьку. Українська делегація на переговорах в Мінську заявила, що проведення парадів є порушенням домовленостей.
  • Журналісти групи Bellingcat встановили, що зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого був збитий малайзійський авіалайнер в небі над Донбасом, належить російській 53-й зенітно-ракетній бригаді.

Україна й світ

  • Кандидатом у президенти США від республіканської партії став мільярдер Трамп.
  • Міністр оборони США Картер заявив, що НАТО тримає двері для діалогу з Росією відкритими, але має намір захистити своїх союзників і принципи міжнародного права. Він підтвердив, що НАТО обговорює можливість розміщення чотирьох додаткових батальйонів у країнах Балтії і в Польщі.
  • Новим головнокомандувачем сил НАТО в Європі призначений американський генерал Скапаротті. Він змінив на посаді генерала Брідлава, що обіймав посаду з 2013 року.
  • Єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Хан заявив, що Україна, Грузія та Косово отримають візову лібералізацію до кінця року. Україні доведеться багато зробити, щоб втілити в життя положення угоди про асоціацію з ЄС і подолати серйозні виклики – проблеми в економіці й півтора мільйони вимушених переселенців.
  • Уряд Туреччини схвалив скасування візового режиму з усіма країнами ЄС у рамках взаємної угоди про візову лібералізацію.
  • Генеральний секретар ОБСЄ Заньєр не заперечує можливості відправки на Донбас збройного поліцейського контингенту, однак підкреслює, що таке рішення мають прийняти всі 57 членів організації. Президент Порошенко наполягає на введенні контингенту для забезпечення безпеки на час проведення виборів на Донбасі.

Тренди


  • Політика США щодо України багато в чому залежить від особистості президента, якого оберуть восени. Перемога мільярдера Трампа на попередніх виборах від Республіканської партії разом із затятим суперництвом між кандидатами від Демократичної партії Сандерсом і Клінтон внесла інтригу в передвиборчу кампанію в США. Трамп у своїх виступах практично не згадує Україну, у деяких своїх висловлюваннях закликає до нормалізації стосунків із президентом РФ Путіним. Деякі експерти у США вважають, що навіть в разі обрання Трампа президентом вектор зовнішньої політики США зміниться незначно, а фінансування реформи оборонного відомства України буде продовжено. Значна частина політичних оглядачів розцінюють шанси обрання Трампа президентом як низькі.

No comments:

Post a Comment