April 27, 2016

26.04.2016: Російський суд заборонив Меджліс

Російський суд заборонив Меджліс
Російський суд заборонив Меджліс

Головні події і теми дня 26.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Російський суд заборонив Меджліс.
  • 30-річчя Чорнобильської катастрофи.
  • Нуланд зажадала амністувати сепаратистів і провести вибори на окупованій території.
  • Ведучого політичного шоу Шустера позбавлено права працювати в Україні.

В Україні

  • Україна відзначила 30-річчя аварії на Чорнобильській АЕС. Президент Євросоюзу Туск підтвердив готовність Європи надавати всебічну підтримку в ліквідації наслідків катастрофи. Президент Порошенко подякував Туску за додатковий внесок у сумі €20 млн на будівництво сховища відпрацьованого ядерного пального.
  • Президент Порошенко заявив, що Україна в 2016 році витратить на оборону та безпеку 113 млрд грн – майже п'яту частину бюджету.
  • Глава Одеської облдержадміністрації Саакашвілі повідомив, що Порошенко розпорядився направити до Одеси тисячу бійців Нацгвардії і поліцейських, які мають забезпечити захист громадського порядку. Рішення прийнято після побиття "тітушками" мітингувальників під будівлею міської ради. Два депутати від Блоку Порошенка подали проект постанови про призначення в Одесі дострокових виборів. Порошенко доручив компетентним органам перевірити відомості про російське громадянство мера Одеси Труханова, а також законність отримання громадянства депутатом Верховної Ради від Опозиційного блоку Новинським – бізнес-партнером олігарха Ахметова.
  • Із 1 травня "пільгова" ціна на газ для населення зростає у півтора рази, на 80 % підвищуються тарифи на опалення та гаряче водопостачання.
  • Служба зайнятості повідомила власнику "Студії 3S.tv", громадянину Канади Шустеру, про анулювання його дозволу на роботу в Україні. Причиною названо надання Шустером недостовірних даних, оскільки до відомства надійшли відомості із Державної фіскальної служби про розслідування кримінальної справи за фактом несплати ним податків. Порошенко доручив "відповідним службам" розібратися зі скандалом і запевнив, що захищатиме свободу слова.
  • Міністерство освіти опублікувало наказ про скорочення в 2016 році керівного, адміністративного та господарсько-обслуговуючого персоналу освітніх установ на 10 %.
  • Нацбанк утримує курс гривні стабільним: 25,30 ₴/$ (-0,04 грн), 28,56 ₴/€ (+0,02), 3,81 ₴/10 ₽ (+0,01 грн).

Війна

  • Згідно з офіційними даними, у ході бойових дій загинув один військовослужбовець, ще п'ятеро – поранені. Спостерігачі та волонтери з передової повідомляють про набагато більші втрати внаслідок обстрілів бойовиків і російської окупаційної армії. Незважаючи на заспокійливі повідомлення про "невисоку інтенсивність бойових дій", українська армія щодня зазнає втрат, важка техніка бойовиків не відведена від лінії фронту, а режим припинення вогню не дотримується.
  • Російський суд виніс рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності. Представники Меджлісу заявили, що оскаржать це рішення протягом місяця. Глава Меджлісу Чубаров заявив про перехід на надзвичайний режим роботи та переведення центрального офісу організації до Києва. Генеральний секретар Ради Європи Ягланд закликав російську владу скасувати заборону. Президент Порошенко вважає заборону Меджлісу "злочинним рішенням, на яке має відреагувати весь цивілізований світ". МЗС України зажадав від РФ скасувати "юридично нікчемне репресивне рішення" та припинити утиски кримськотатарської спільноти.

Україна й світ

  • Депутат парламентської фракції "Об'єднання" Самопоміч" Войціцька повідомила, що помічник держсекретаря США Нуланд зажадала від України внесення змін до Конституції із наданням особливого статусу окупованих територій на Донбасі, амністії бойовиків і проведення виборів в липні цього року.
  • Прем'єр-міністр Гройсман обговорив з Нуланд процес проведення реформ. Нуланд підтвердила готовність США надати Україні кредитні гарантії після прийняття законопроектів, спрямованих на проведення реформ та узгоджених з МВФ.
  • ЗМІ повідомили, що самміт Україна–ЄС, запланований на 19 травня, перенесено на пізніший термін, оскільки "українському уряду необхідно більше часу для проведення реформ".

Тренди

  • За 30 років після аварії на Чорнобильській АЕС починає розкриватися реальна картина подій, що відбулися. Величезна кількість людей, які взяли участь у ліквідації аварії, так і не отримали статусу та спеціальних надбавок, з іншого боку, пенсії і соціальні виплати отримують особи, які не брали участі у відновлювальних роботах. Наведення порядку з ...
  • Повна версія дайджесту доступна тільки за підпискою.

    Після здійснення платежу обов'язково надішліть свою адресу електронної пошти і реквізити платника на наш e-mail digests.ua (at) gmail.com для оформлення підписки

No comments:

Post a Comment