April 21, 2016

20.04.2016: Єврокомісія прийняла програму візової лібералізації для України

Єврокомісія прийняла програму візової лібералізації для України

Головні події і теми дня 20.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Єврокомісія прийняла програму візової лібералізації для України.
  • Зарплати депутатів Верховної Ради підвищено втричі.
  • Мін'юст зробив запит до Росії про видачу Надії Савченко.
  • Довіра українців до влади впала до критично низького рівня

В Україні

  • Відбулося перше засідання нового Кабінету міністрів. Прем'єр-міністр Гройсман назвав головні завдання уряду – підтримка макроекономічної стабільності, боротьба з корупцією та орієнтація на подальше економічне зростання.
  • Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що загальна сума претензій компанії до Газпрому становить близько $50 млрд. Позови до російському монополісту розглядає Стокгольмський арбітраж. Новопризначений міністр енергетики Насалик не планує відновлення переговорів щодо газу з РФ до завершення арбітражного процесу.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що Україна зобов'язана виконувати взяті на себе зобов'язання про підйом тарифів на газ до 100 % оплати вартості споживачами. Для пом'якшення негативних наслідків такого підвищення він має намір запровадити систему компенсацій для населення.
  • Гройсман своїм останнім розпорядженням у статусі глави Верховної Ради втричі збільшив заробітні плати депутатам, повернувши їх до рівня 2013 року.
  • Кабінет мініcтров призначив керівників двох найбільших державних підприємств – Укрпошти та Укрзалізниці.
  • Міністерство юстиції передало місцевим органам влади право реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності та об'єктів нерухомості.
  • Курс гривні тримається на одному й тому самому рівні вже близько тижня: 25,41 ₴/$ (-0,03 грн), 28,92 ₴/€ (+0,06 грн), 3,85 ₴/10 ₽ (-0,03 грн).

Війна

  • Нічні обстріли українських позицій не припиняються. Зіткнення відбулись у районі Мар'їнки, Авдіївки та у Зайцевому, обстріляні Широкино, населені пункти на трасі Донецьк–Маріуполь та Станиця Луганська. Тільки за офіційними даними, за попередню добу в зоні конфлікту загинуло троє військовослужбовців, п'ятеро  – поранені.
  • Чергові переговори з врегулювання ситуації на Донбасі знов завершилися безрезультатно. Представник України Безсмертний заявив, що Україна не може фінансувати вибори на окупованій території, навіть якщо буде вирішено питання безпеки, без відновлення української влади та банківської системи. Заступник голови Верховної Ради Геращенко стверджує, що Україна виконала всі свої зобов'язання щодо законодавчого оформлення "особливого статусу" для Донбасу, проте закони не можуть набути чинності до моменту, поки там присутні російські війська. Геращенко заявила, що Україна готова до обміну 50 бойовиків на 25 заручників. Учасники української делегації попередили, що проведення "військового параду" в Донецьку 9 травня стане грубим порушенням мінських домовленостей.
  • Бойовики передали 20 ув'язнених для продовження відбування покарання в українських в'язницях.

Україна й світ

  • Єврокомісія опублікувала пропозиції про візову лібералізацію для України без додаткових умов на підставі моніторингу виконання Україною узгоджених змін до законодавства. Для набуття чинності безвізового режиму для громадян з біометричними паспортами потрібне узгодження пропозиції усіма країнами Євросоюзу, голосування в Європарламенті та затвердження Радою ЄС, для чого може знадобитися близько трьох місяців.
  • Президент Порошенко заявив, що скасування віз стало результатом виконання 140 умов, головним з яких є прийняття антикорупційного законодавства.
  • Україна направила до міністерства юстиції Росії запит про передачу Надії Савченко для подальшого відбування покарання в Україні. Савченко звернулася до міністерства юстиції України з проханням про своє повернення, хоча й не визнає своєї провини та рішення російського суду.
  • Посли країн "великої сімки" чекають від нового прем'єр-міністра України Гроймана продовження роботи з МВФ і боротьби з корупцією.
  • За словами Генерального секретаря НАТО Столтенберга, на засіданні комісії Росія – НАТО відбулася відверта та серйозна розмова. Альянс ніколи не припиняв діалог з Росією, і готовий до продовження зустрічей у рамках комісії. Це не означає повернення до колишніх партнерських відносин.
  • Суд Гааги скасував рішення про виплату Росією боргу в $50 млрд акціонерам компанії "Юкос", оскільки РФ не ратифікувала європейську енергетичну хартію, відповідно до якої було подано позов. Колишній глава "ЮКОСа" Ходорковський заявив, що рішення буде оскаржене. Росія прагне зняти арешт зі свого майна по всьому світу.

Тренди


  • Прем'єр-міністр Гройсман підтвердив, що управління країною здійснюється "стратегічної сімкою", що складається з президента Порошенка, керівника його адміністрації Ложкіна, самого Гройсмана, секретаря РНБО Турчинова, міністра внутрішніх справ Авакова, лідера Народного фронту Яценюка та лідера фракції Блоку Порошенка в парламенті Луценка. За словами Гройсмана, перебільшувати роль цього "органу", якого немає в системі суспільних відносин, не варто. На думку представників громадянського суспільства, наявність незаконного центру оприйняття рішень свідчить про розпад системи державного управління та фактичну узурпацію влади в країні, яка за Конституцією є парламентсько-президентською республікою.
  • На думку колишнього президента Freedom House Крамера, подовження санкцій проти Росії влітку 2016 року не буде автоматичним, тому Україна має відстоювати свою позицію про те, що такі дії будуть катастрофою, особливо в світлі результатів референдуму в Нідерландах. На думку Крамера, наявні санкції не забезпечують достатнього тиску на Росію та нездатні запобігти її подальших агресивніих дій. Він вважає "особливий статус" окремих районів Донецької і Луганської областей поганим способом врегулювання конфлікту, тому Верховна Рада має скасувати закони, прийняті з цього приводу. Крамер переконаний, що Росія не має втручатися до проведення виборів на цій території.
    Президент Єврокомісії Юнкер запевнив Порошенка, що санкції проти Росії не буде скасовано, доки вона не забезпечить повне виконання мінських домовленостей.
  • Мер Києва Кличко заявив, що місту потрібна муніципальна поліція, яка "відповідала б за безпеку в столиці". Фактично таким чином можуть бути легалізовані кримінальні формування "тітушек", які беруть участь в побитті громадських активістів, які протестують проти незаконної забудови. Останній кричущий випадок було зафіксовано 19 квітня, коли від дій подібного парамілітарного загону під охороною поліції постраждали місцеві жителі на Позняках.
  • Прес-служба Кремля заявила, що в ході телефонних переговорів президента Путіна та канцлера Німеччини Меркель "обговорювався розвиток ситуації в Україні з акцентом на необхідність неухильного й повного виконання сторонами внутрішньоукраїнського конфлікту мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року". Росія послідовно відстоює позицію, згідно з якою військові дії на Донбасі є внутрішнім конфліктом, до якого Росія не має стосунку.У той самий час генеральний секретар НАТО та більшість західних політиків постійно підкреслюють, що конфлікт у східній Україні – акт агресії Росії і не є громадянською війною, як хоче представити російська пропаганда.
  • Згідно із даними соцдослідження, проведеного центром SOCIS, місцевій владі "скоріше довіряють" трохи більше третини опитаних, не довіряють – майже 60 %. Рівень довіри до парламенту впав майже до нуля – рейтинг довіри становив 0,7 %, повністю не довіряють депутатам більше 90 % опитаних. Президенту довіряють трохи менше 4 %, "скоріше довіряють" – близько 18 %, повністю не довіряють – 77%. Результати дослідження, разом з іншими подібними звітами, свідчать про критичну недовіру громадян до органів влади, що робить легітимність останньої сумнівною. Рівень недовіри до президента та органам влади вже вищий, ніж за колишнього президента Януковича.
  • На думку глави НАБУ Ситника, прокуратура в нинішньому вигляді нежиттєздатна та потребує повної перебудови. Він вважає, що нинішній глава парламентської фракції Блоку Порошенка Луценко може провести таку реформу у відомстві.

No comments:

Post a Comment