April 14, 2016

13.04.2016 : Російська прокуратура заборонила діяльність Меджлісу в Криму

Російська прокуратура заборонила діяльність Меджлісу в Криму
Російська прокуратура заборонила діяльність Меджлісу в Криму

Головні події і теми дня 13.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Російська прокуратура заборонила діяльність Меджлісу в Криму.
  • Фракції БПП і Народного фронту домовилися про склад уряду.

В Україні

  • Заступник глави парламенту Парубій закрив засідання до четверга, коли планується оголошення про створення нової коаліції і призначення членів уряду. Фракції Народного фронту та Блоку Порошенка оголосили про досягнення угоди щодо розподілу портфелів у Кабінеті міністрів і керівних постів у Верховній Раді.
  • Фракція Опозиційного блоку оголосила про відмову брати участь у голосуваннях у парламенті та вважає, що єдиним шляхом виходу країни із кризи є дострокові парламентські вибори.
  • Національне антикорупційне бюро закрило розслідування щодо глави НБУ Гонтаревої за відсутністю складу злочину.
  • Глава Нафтогазу Коболєв виключає досудове врегулювання спору із Газпромом у Стокгольмському арбітражі.
  • Газпром подав до Господарського суду Києва позов про скасування рішення Антимонопольного комітету України з приводу штрафу в розмірі 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу.
  • Коболєв оголосив про намір ліквідувати дочірню компанію "Газ України" та передачу її активів в управління "Нафтогазу".
  • Офіційний курс гривні стабільний: 25,48 ₴/$ (-0,07 грн), 28,79 ₴/€ (-0,33 грн), 3,87 ₴/10 ₽ (+0,02 грн). НБУ купив на міжбанківському ринку $ 30 млн.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, у ході бойових дій на Донбасі поранено вісім військовослужбовців. Безперервні бої ідуть усією лінією фронту від Мар'їнки до Світлодарська, зафіксовані обстріли українських позицій у Луганській області.
  • Окупаційна "прокуратура" Криму заборонила діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, заборонила його учасникам користуватися державними і муніципальними ЗМІ і проводити публічні масові заходи. Президент Порошенко назвав ці дії відновленням сталінської політики щодо корінного народу півострова. Лідер кримських татар Чубаров закликав Порошенка внести до Ради безпеки ООН резолюцію щодо засудження дій Росії. Правозахисна організація Amnesty International вважає, що таким чином російська влада проводить репресії проти інакомислячих, а кримських татар можуть у будь-який момент звинуватити в екстремізмі.
  • ООН закликала ватажків "ДНР" звільнити співробітника своєї місії у Донецьку, захопленого кілька днів тому за звинуваченням у роботі на СБУ.

Україна й світ

  • Посол Туреччини в Україні Тезель заявив, що його країна готова підписати угоду про зону вільної торгівлі. При цьому, як і в випадку 32 подібних угод з іншими країнами, у ній не буде розділу про сільськогосподарську продукцію. Туреччина – другий за обсягом партнер для експорту української продукції, позитивне сальдо для України становить понад $2 млрд.
  • Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте заявив, що влада країни не збирається відкликати акт про ратифікацію асоціації України та ЄС, проте має намір обговорити з партнерами можливі правки в його текст.
  • США виділяють $50 млн на закупівлю обладнання та реформу системи управління національної гвардії і прикордонної служби.
  • Міністерство юстиції Росії заявило, що не отримувало від української влади запиту про повернення Надії Савченко для відбуття покарання на батьківщину.
  • Влада Сирії проводить парламентські вибори. США вже заявили, що не визнають їх результатів.
  • На проведеному у Києві першому засіданні Ради асоціації Україна–ЄС з торговельних питань сторони домовилися про подальшу лібералізацію квот і мит і посилення взаємодії уряду та бізнес-кіл.

Тренди

  • Президент і його фракція визначилися з персональним складом уряду. Прем'єр-міністром буде призначено нинішнього главу Верховної Ради Гройсмана, повністю підконтрольного президенту. Фактично Порошенко отримує в свої руки всі важелі виконавчої влади, як це було за колишнього президента Януковича, але тільки шляхом "демократичного голосування в парламенті", а не зміни Конституції. У складі уряду з'явилися нові посади віце-прем'єрів.
    Політичні аналітики оцінюють переговори про розподіл міністерських портфелів як цинічну торгівлю за контроль над фінансовими потоками та державними підприємствами, що не має нічого спільного із реформами.
    Фракція Народного фронту виступає за пакетне голосування за всіма коаліційними питаннями, відставку прем'єр-міністра Яценюка, призначення главою Верховної Ради нинішнього заступника Парубія та утвердження Гройсмана новим прем'єр-міністром. Умовою голосування фракція називає відкликання оцінки незадовільної роботи уряду Яценюка. Фракція не обговорювала вихід із переговорного процесу, оскільки це "призведе до погіршення політичної ситуації". Народний фронт має мінімальну підтримку в суспільстві, яка не дозволить йому потрапити до парламенту в разі проведення позачергових виборів.
    З урахуванням можливої ​​відмови від голосування за новий уряд групи "єврооптимістів", фракція Блоку Порошенка набирає додаткових депутатів (скуповує "тушок") для формування коаліції і результативного голосування щодо нового уряду.
  • Депутат Верховної Ради Тимчук повідомив, що заступник міністра оборони США Карпентер незадоволений імітацією процесу реформ Генеральним штабом України. На відміну від Збройних сил, Нацгвардія та прикордонники інтенсивно реформують свою службу. За його словами, "США не допомагатимуть українській армії за рахунок американських платників податків, якщо українська армія вперто не хоче допомагати собі сама".
  • Волонтери повідомляють, що влада приховує справжню статистику загиблих і поранених військовослужбовців на Донбасі. Її цифри набагато вищі, ніж повідомляють "спікери з питань АТО", багато випадків не включають до офіційних даних, вважаючи "небойовими втратами".
  • Колишній заступник генерального прокурора Касько та деякі політичні експерти вважають його переслідування Генпрокуратурою помстою колишнього генпрокурора Шокіна та його підлеглих за розкриття злочинних схем у відомстві й розслідування справи "діамантових прокурорів".

No comments:

Post a Comment