April 09, 2016

08.04.2016 Україна: Активісти палили шини під Адміністрацією президента

Активісти палили шини під Адміністрацією президента
Активісти палили шини під Адміністрацією президента

Головні події і теми дня 08.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Активісти палили шини під Адміністрацією президента.
  • Росія готується повернути до України Сенцова та Кольченка.
  • Фінконсультанти Порошенка повідомили про передавання компанії "Рошен" до "сліпого трасту".

В Україні

  • У Києві під будівлею Адміністрації президента відбувся мітинг активістів, які вимагали люстрації працівників силових структур і судів, звільнення корупціонерів і посібників окупантів в органах влади. Вони наполягали на зустрічі із президентом і підпалили шини на знак протесту. Спецназ погасив вогонь і відтіснив мітингувальників.
  • Згідно із повідомленням Держстату, за перший квартал 2016 року рівень інфляції виріс на 1,5 %.
  • Суд заблокував проведення конкурсу на посаду керівника державної компанії "Центренерго". Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив, що можуть бути також зірвані конкурси на призначення глав ще шести найбільших державних підприємств.
  • Спалено кабінет судді, що веде справу бійців російського спецназу, які були захоплені в ході бою під Щастям.
  • Міністерство юстиції опублікувало список співробітників прокуратури, які будуть звільнені, відповідно до закону про люстрацію. Глава люстраційного комітету Козаченко заявила, що під дію закону потрапляє лише 2 % працівників прокуратури.
  • Офіційний курс гривні незначно підвищився: 25,63 ₴/$ (-0,17 грн), 29,12 ₴/€ (-0,20 грн), 3,80 ₴/10 ₽ (-0,01 грн).

Війна

  • За офіційними даними, у ході бойових дій на Донбасі загинув військовослужбовець, ще 12 – поранено. Бойові дії у районі Авдіївки йдуть цілодобово. Унаслідок артилерійського нальоту на Авдіївку загинула місцева мешканка. Проти української армії бойовики застосовують важку артилерію та САУ в околицях Горлівки, на світлодарській ділянці фронту та маріупольському напрямку. Згідно з повідомленням одного із лідерів бойовиків "ДНР" Ходаковського, бойовики зазнають під Авдіївка серйозних втрат. Ідеться про десятки вбитих і поранених, інформація про справжні втрати окупантів ретельно приховується "владою" "республік". Українські військові збили під Авдіївкою безпілотник "Орлан-10", що перебуває на озброєнні російської армії.
  • Потік людей через контрольні пункти на лінії розмежування виріс на 20 %. Через обстріли бойовиків знову буде закрито всі пункти пропуску в Луганській області.
  • Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Жебрівський вважає, що Україна сьогодні не готова до великої війни з Росією. Однак сценарій із проведення виборів на окупованій території без контролю над кордоном і введення поліцейських сил ОБСЄ призведе до втягування Донеччини та України в так званий "русскій мір".
  • Бойовики обстріляли та знищили на околиці Сніжного автомобіль моніторингової місії ОБСЄ.
  • Державна фінансова інспекція проведе позапланову перевірку підприємства "Укренерго" у зв'язку зі справою про постачання електроенергії до окупованого Росією Криму.

Україна й світ

  • Російське міністерство юстиції повідомило, що веде підготовку до передавання чотирьох ув'язнених українців, включаючи кримчан Сенцова та Кольченка, до України "для подальшого відбування покарання на батьківщині". Відповідно до прес-релізу міністерства, рішення про передавання мають прийняти федеральні суди Росії.
  • За два тижні відбудеться засідання ради "Росія - НАТО". Воно буде проведено вперше за два роки з моменту початку російської агресії в Україні.
  • Компанія Space-X уперше повернула керовану ракету із космосу та здійснила її успішну посадку на морську платформу.
  • Доповідачі ПАРЄ зробили висновок, що проведення виборів на окупованій території Донбасу неможливо, а ситуація в зоні конфлікту знову помітно погіршилася. На думку депутатів ПАРЄ, повзуча анексія окупованих територій Росією неприйнятна з погляду міжнародного права.
  • Міністр закордонних справ Білорусі Макей заявив, що розміщення військово-повітряної бази Росії на території країни поки не планується, але "переговори можуть бути відновлені у разі, якщо обставини зміняться". За його словами, Білорусь вважає неприйнятним створення нових баз НАТО в суміжних країнах.

Тренди

  • Глава парламенту Гройсман у черговий раз повідомив, що нову парламентську коаліцію "вже майже створено", а він убачає себе наступним прем'єр-міністром. На посаду генерального прокурора "сватають" главу фракції Блоку Порошенка, колишнього міністра внутрішніх справ Луценка, а також главу Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівського. Фракція Народного фронту заявила, що ці кандидатури з нею не обговорювалися.
  • Фінансові консультанти президента Порошенка заявили, що передавання акцій корпорації "Рошен", що йому належать, у "сліпий траст" завершено. Поняття "сліпого трасту" в Україні не визначено, воно використовується тільки в англійському праві. Решта активів, що належать президенту (частка у швидко зростаючому банку, медіабізнес тощо), фактично залишаються під його керуванням. Публікація матеріалів "Panama Papers" про офшорні рахунки президента мала спричинити створення слідчої комісії у парламенті, однак серед депутатів немає єдності з цього питання. Крім того, законодавчо не визначено порядок роботи такої комісії. На думку деяких експертів, репутаційні втрати Порошенка навряд чи можливо компенсувати, тому шанси на його подальшу політичну кар'єру падають, але процедуру його імпічменту через скандал практично неможливо реалізувати. Проведення виборів в умовах падіння рейтингу приведе його політичну силу до поразки, тому ймовірність таких виборів украй мала.
  • 1 квітня у черговий раз були підвищені тарифи на електроенергію для населення. Структура таких тарифів досить заплутана, енергогенеруючі підприємства постачають електроенергію до "Енергоринку" за різними цінами, сформованими з урахуванням їх витрат. Введення тарифів "для бідних" дозволяє продавати різницю між реальним споживанням і мінімальним підприємствам за максимальною ціною. На думку деяких експертів, структура ціноутворення не стимулює виробників знижувати витрати на виробництво, а підвищення цін повністю оплачується із гаманців споживачів.
  • Туреччина за кілька місяців звела на кордоні з Сирією 300-кілометрову бетонну стіну заввишки 3 м. На особливо небезпечних ділянках стіна посилена ровами й дротяними загородженнями. На будівництво та монтаж споруди витрачено близько $88 млн. Будівництво 911 км стіни планується завершити в 2017 році. В Україні на анонсований в 2014 році урядом Яценюка проект "Стіна" було асигновано близько 4 млрд грн (близько $200 млн), при цьому жодного метра бетонних споруд на кордоні з Росією так і не було зведено. Проект виродився в "інтелектуальний кордон", укріплений на деяких ділянках зварною сіткою та системами спостереження. Реалізацією проекту займається Держприкордонслужба.

No comments:

Post a Comment