April 06, 2016

05.04.2016 Україна: Великий банк "Хрещатик" визнано неплатоспроможним

Великий банк "Хрещатик" визнано неплатоспроможним
Великий банк "Хрещатик" визнано неплатоспроможним

Головні події і теми дня 05.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Великий банк "Хрещатик" визнано неплатоспроможним.
  • Скандал Panama Papers набирає обертів.

В Україні

  • Національна комісія із регулювання зв'язку та інформатизації внесла зміни до правил надання послуг Інтернет-провайдерами. Вони будуть зобов'язані включати мінімальну швидкість доступу до домашнього Інтернету. Мобільним операторам наказано вказувати в договорі максимальну розрахункову швидкість доступу.
  • Міністерство юстиції заявило, що призначений замість Сакварелідзе прокурор Одеської області Стоянов потрапляє під дію закону про люстрацію.
  • Державна фіскальна служба повідомила, що в березні зібрано рекордну суму податків, що перевищує більш ніж на третину суму, отриману бюджетом у березні 2015 року. Однак експерти не вбачають економічного зростання в країні. Суми рентних платежів від видобутку нафти та газу падатимуть, що спричинить зниження видобутку та зменшення надходжень до бюджету.
  • Борг жителів і бюджетних організацій Києва перед Київенерго за спожите тепло та електроенергію протягом зимового опалювального сезону виріс до 3,6 млрд грн.
  • За перший квартал 2016 року транзит російського газу Україною до Європи зріс у півтора рази, проте не дотягує до показників, що записані в договорі. Нафтогаз судиться в Стокгольмському арбітражі за непрокачування планових обсягів транзиту та його занижену ціну.
  • Незалежна організація банків України подала до адміністративного суду позов на Кабінет міністрів, в якому зажадала скасувати постанову уряду про вимоги до закладів, які мають намір обслуговувати виплати пенсіонерам і бюджетникам. Фактично умови прописані під два найбільші комерційні банки. До державних банків жодних вимог не висувають.
  • Банк "Хрещатик" визнано неплатоспроможним. Нацбанк увів до нього тимчасову адміністрацію після виникнення проблем із ліквідністю та відмову від виплат у касах і банкоматах. Банк засновано 1993 року, у рейтингу банків України посідає 18 місце, чвертю його акцій володіє Київська міська адміністрація.
  • НБУ купив на межбанковком ринку $30 млн, курс гривні просів незначно: 26,07 ₴/$ (+0,08 грн), 29,65 ₴/€ (+0,08 грн), 3,79 ₴/10 ₽.
  • За підсумками березня валютні резерви НБУ знизилися на $768 млн – до $12,7 млрд, перш за все за рахунок виплат з обслуговування державного боргу.

Війна

  • За офіційними даними, у зоні бойових дій за минулу добу загинуло двоє – і поранено 10 військовослужбовців. Бойовики обстріляли житлові квартали Авдіївки. Кількість обстрілів безперервно зростає. У Зайцевому та промзоні Авдіївки йдуть безперервні бої, обстрілу піддаються позиції української армії всією лінією фронту.
  • Глава Верховної Ради Гройсман заявив депутатам ПАРЄ, що вибори на окупованій території Донбасу провести неможливо без повного виведення російських військ, роззброєння їх пособників і патрулювання території поліцейськими силами ОБСЄ. Лідери "ДНР" і "ЛНР" загрожують розв'язати "справжню війну" при спробі введення поліцейських сил.

Україна й світ

  • У зв'язку з публікацією даних про діяльність президента Порошенка та осіб із його оточення в Panama Papers глава МВФ Лагард заявила, що ключовим елементом нової програми співпраці фонду з Україною має стати боротьба з корупцією. МВФ наполягав на цьому й раніше, наразі вимоги посилено. Канцлер Німеччини Меркель також зажадала від української влади рішучих кроків і запевнила, що підтримку України з боку міжнародного співтовариства буде подовжено.
  • Засновник офшорного реєстратора Mossack Fonseka визнав справжність документів Panama Papers і заявив, що вони були викрадені хакерами. Прем'єр-міністр Ісландії подав у відставку через скандал з Panama Papers. В Італії розслідують фінансування банками президента Сирії Асада. Операції із фіктивними офшорними компаніями можуть мати серйозні наслідки для німецьких банків. Президент США Обама заявив, що ухиляння від сплати податків стало глобальною проблемою. Міністерство юстиції США почало перевірку документів із архіву Panama Papers.
  • Лідер партії Батьківщина Тимошенко заявила, що питання звільнення Савченко вирішується на найвищому рівні. За її словами, президент США Обама та канцлер Меркель досягли домовленості про повернення Савченко до України. За словами адвокатів, стан її здоров'я різко погіршився.
  • Генеральний суд ЄС розгляне наприкінці квітня справу про скасування санкцій щодо сім'ї колишнього президента Януковича та чиновників його режиму.
  • У Нагірному Карабаху оголошено перемир'я. Азербайджан підтвердив загибель у боях 31 свого військовослужбовця. Україна підтримує відновлення територіальної цілісності Азербайджану.
  • Глава представництва ЄС в Україні Томбінський дорікнув депутатам Верховної Ради у відмові від прийняття нового закону про вибори. На його думку, слід посилити відповідальність за порушення при фінансуванні передвиборних кампаній. ОБСЄ радить українському парламенту відмовитися від мажоритарної системи.
  • Президент РФ Путін зміцнює силові структури. Створена Національна гвардія на базі внутрішніх військ. Міграційна служба та служба з контролю за обігом наркотиків передані у підпорядкування МВС.
  • Результати референдуму в Нідерландах щодо угоди про асоціацію України та ЄС буде оголошено після 12 квітня.

Тренди


  • Коаліційні переговори в Раді за участі партії Батьківщина провалилися. Її лідер Тимошенко заявила про відхід в опозицію. Представники Блоку Порошенка заявляють, що 226 голосів, необхідних для створення коаліції, у них уже є. Експерти одностайні в думці, що в навіть у разі створення коаліції, вона буде нежиттєздатною, оскільки багато законів не наберуть потрібної кількості голосів через низьку відвідуваність депутатами засідань. Рейтинг двох основних фракцій падає все нижче, що в разі проведення дострокових парламентських виборів дає шанс малим партіям помітно зміцнити своє представництво у парламенті. Для президента Порошенка та прем'єр-міністра Яценюка такий результат неприйнятний, тому вони намагатимуться підтримувати видимість роботи Верховної Ради за будь-яку ціну.
  • У Panama Papers розкрилися чергові зв'язки із російським Газпромом компанії, що належить Порошенку та його бізнес-партнеру – депутату Кононенку. На думку деяких юристів та експертів, скандал навколо Порошенка не дотягує до кримінального переслідування, однак різко підриває рівень довіри до нього як усередині країни, так і з боку міжнародних фінансових інститутів.
  • Банк "Хрещатик", в якому відкрито зарплатні та пенсійні картки великої кількості киян, мав серйозні проблеми із ліквідністю. За підсумками 2015 року збитки банку становили понад 1 млрд грн (при задекларованих активах в 10 млрд грн). Переговори НБУ з акціонерами про докапіталізацію закінчилися без результату, тому банк оголошено неплатоспроможним. Подібні випадки не додають довіри українців до банківської системи та призводять до відтоку грошей з економіки.

No comments:

Post a Comment