March 30, 2016

29.03.2016 Україна - Генпрокурора Шокіна відправлено у відставку

Генпрокурора Шокіна відправлено у відставку
Генпрокурора Шокіна відправлено у відставку

Головні події і теми дня 29.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокурора Шокіна відправлено у відставку.
  • НАБУ не змогло спіймати суддю-хабарника.
  • Переговори про створення нової парламентської коаліції зайшли в глухий кут.

В Україні

  • Верховна Рада відправила у відставку генерального прокурора Шокіна. Перед відставкою він встиг підписати наказ про звільнення свого заступника Сакварелідзе, прийнятого до органів прокуратури для проведення реформ. Виконувати обов'язки генерального прокурора буде його перший заступник Севрук.
  • Президент Порошенко підписав указ про спрощення отримання громадянства іноземцями та особами без громадянства, які служать у Збройних силах.
  • Депутати прийняли закон про розширення повноважень Держприкордонслужби, за яким служба отримала право на заняття контррозвідувальною діяльністю.
  • Не набрали голосів зміни до закону про заочне засудження за особливо тяжкі злочини, якими передбачалося оголошення підозрюваного не тільки у міжнародний, але й у національний розшук. Такими чином автори закону хотіли довести до суду справу колишнього президента Януковича, виключеного із розшуку Інтерполу.
  • Майже 10 % акцій Миколаївського суднобудівного заводу продані олігарху Новинському за ціною, у вісім разів нижчу від початкової. Таким чином він зосередив у своїх руках два найбільших суднобудівних заводи в Україні – Миколаївський і Херсонський судоремонтний.
  • Спецназ НАБУ не зміг затримати суддю, спійманого на хабарі. Суддя відстрілювався та втік.
  • Офіційний курс гривні знову став знижуватися: 26,44 ₴/$ (+0,16 грн), 29,60 ₴/€ (+0,28 грн), 3,85 ₴/10 ₽ (-0,03 грн). Нацбанк продав на міжбанківському ринку $26 млн. Представник НБУ пояснив падіння дисбалансом попиту та пропозиції на валютному ринку країни та вихідними днями в Європі та США.

Війна

  • Ситуація на Донбасі залишається складною. Кількість обстрілів українських позицій бойовиками безперервно зростає. У ході боїв поранено шість осіб, ще одна – загинула внаслідок ДТП. Гарячими точками залишаються Зайцеве та Авдіївка, неспокійно всією лінією фронту від Донецька до Горлівки, обстріляні населені пункти в Луганській області.

Україна й світ

  • Посол Євросоюзу в Україні Томбінський заявив, що новий генеральний прокурор зобов'язаний забезпечити незалежність відомства від політичного впливу й тиску. Без довіри до прокуратури неможливі повна інституційна модернізація України та запровадження угоди про асоціацію. Він висловив стурбованість діями генпрокуратури щодо Центру протидії корупції і висловив підозру, що вони можуть свідчити про тиск на незалежних експертів. За його словами, генпрокуратура не продемонструвала прогресу в розслідуванні діяльності чиновників режиму Януковича.
    Посол США Пайетт схвалив звільнення Шокіна та підкреслив, що продовження міжнародної допомоги Україні залежатиме від рівня довіри громадян до держави. Однією із ключових у системі державного управління є фігура генерального прокурора.
  • Глава МЗС Канади Діон вважає за необхідне посилити санкції щодо Росії. При цьому країна підтримуватиме дипломатичні контакти з Росією для ведення переговорів про розподіл арктичного шельфу.
  • Порошенко зустрінеться під час самміту з ядерної безпеки з віце-президентом США Байденом і генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. Зустріч із президентом США Обамою не заплановано.

Тренди


  • Генеральний прокурор Шокін не з'явився на засідання Верховної Ради, на якому його відправили у відставку, і не відзвітував про результати своєї роботи. Однак у той самий день він встиг звільнити свого заступника Сакварелідзе. Прокуратурою в Одесі було затримано "при отриманні хабара" заступника Сакварелідзе Модебадзе, що не пропрацював на своїй посаді й місяця.
    Порошенко зробив вигляд, що не в курсі подій, які відбуваються, і ніхто ці дії з ним не погоджував. Експерти сходяться на думці, що дії керівників генпрокуратури інспіровані президентом і спрямовані на зачистку відомства від неугодних для того, щоб поставити на посаду повністю підконтрольного Порошенку нового генпрокурора.
  • Переговори про створення нової коаліції, які, здавалося, вийшли на фінішну пряму, були перервані лідером фракції Батьківщина Тимошенко, яка зажадала проголосувати пакет із 18 найважливіших законів до створення коаліції. Серед них – заборона приватизації землі, підвищення мінімальних зарплат, зниження тарифів. Фракції Самопоміч і Радикальної парії заявили, що до коаліції не збираються, тому до складу Блоку Порошенка повернули депутата Барну, який виніс прем'єр-міністра Яценюка з трибуни під час звіту уряду в грудні. Замість депутатів Томенка та Фірсова, в яких ЦВК відібрав мандати, присягу склали двоє наступних за списком кандидатів – Бригинець і Білоцерківець. Можливим форматом коаліції може стати об'єднання Блоку Порошенка з Народним фронтом із залученням кількох позафракційних депутатів. Однак така конфігурація може легко розвалитися, якщо хто-небудь із депутатів Народного фронту не підпише коаліційну угоду. У такому випадку Яценюк залишиться прем'єр-міністром.
  • Перше ж серйозне затримання, яке мало провести Національне антикорупційне бюро, закінчилося гучним провалом. Суддя, якого спіймали на хабарі, відстрілюючись, зміг піти від спецназу. Незграбні спроби прес-секретаря президента Циголка представити подію перемогою зустріли гучне обурення соцмереж, які пригадали рівень зарплат у відомстві та продемонстровану нульову ефективність його роботи.

No comments:

Post a Comment