March 18, 2016

17.03.2016 Україна: Головні теми доби - Євросоюз готовий надати Україні безвізовий режим

Євросоюз готовий надати Україні безвізовий режим
Євросоюз готовий надати Україні безвізовий режим

Головні події і теми дня 17.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Євросоюз готовий надати Україні безвізовий режим.
  • Більше половини українців підтримують розпуск Верховної Ради.
  • СБУ затримала колишнього начальника Вінницької поліції при спробі виїзду до Росії.

В Україні

  • Верховна Рада схвалила рекомендації Європарламенту, відповідно до яких на засідання погоджувальної ради буде заборонений доступ преси. Буде запроваджено інститут парламентських приставів. Рекомендації пропонують змінити процедуру прийняття законів простою більшістю голосів депутатів, що перебувають у залі, мінімальний кворум має бути встановлений з урахуванням міжнародної практики. Планується прийняти закон про статус парламентської опозиції, скоротити кількість комітетів до 20 і переглянути календарний план роботи.
  • Відставка генерального прокурора Шокіна буде розглянута Верховною Радою 29 березня.
  • Нацрада з питань телебачення і радіомовлення заборонила трансляцію ще 14 російських каналів через комерційну рекламу в їх контенті  та наявність осіб, що створюють загрозу національній безпеці.
  • Курс гривні щодо долара незначно зміцнився, проте євро помітно подорожчав і знову перевищив позначку в 30 грн: 26,70 ₴/$ (-0,14 грн), 30,20 ₴/€ (+0,50 грн), 3,89 ₴/10 ₽ (+0,11 грн).

Війна

  • За офіційними даними, у зоні конфлікту загинув один – і поранено двоє військовослужбовців. У зв'язку з візитом місії ОБСЄ в околицях Донецького аеропорту та Авдіївки зберігалося відносне затишшя. Після від'їзду місії обстріли поновилися. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували руйнування від обстрілів на фільтрувальної станції, що розташована у "сірій" зоні та забезпечує водою мешканців Авдіївки, Ясинуватої і Донецька. Міністр закордонних справ Литви Лінкявічус у ході візиту на позиції української армії до Широкиного констатував, що обстріли бойовиків не припиняються.
  • За словами єврокомісара з питань гуманітарної допомоги та врегулювання криз Стиліанідіса, гуманітарна ситуація на сході України залишається напруженою, понад 3 млн людей потребують гуманітарної допомоги, за рік після підписання мінських домовленостей мир у регіоні так і не відновлено.

Україна й світ

  • Президент Франції Олланд і канцлер Німеччини Меркель на переговорах з президентом Порошенком заявили: санкції щодо Росії діятимуть до виконання нею мінських домовленостей. Вони підтвердили незмінність політики ЄС щодо окупованого Криму та закликали керівництво РФ звільнити Надію Савченко та інших політв'язнів.
  • МЗС висловив протест проти дій осіб, що напали на українського консула в Грозному, де він був присутній на судовому процесі у справі українських громадян, захоплених і вивезених на територію Росії. Їх звинувачують у формуванні бойових груп, що діяли проти російських військ під час першої чеченської війни 1994 року.
  • Україна передала ЄС пропозицію про формування "списку Савченко" для введення санкцій щодо 44 громадян Росії і 2 – України. Президент Європарламенту Шульц скептично ставиться до можливості введення санкцій проти президента РФ Путіна.
  • Глава Єврокомісії Юнкер і голова Євроради Туск сподіваються, що в квітні Україні буде надана візова лібералізація. Україна у цілому виконала рекомендації ЄС: прийнято закон про електронне декларування доходів чиновників, розпочало роботу Національне агентство із запобігання корупції.
  • Представник МВФ Мюррей повідомив, що Фонд не розглядає варіанти припинення співпраці з Україною. Вона може бути продовжена після подолання урядової кризи та продовження курсу реформ.
  • Лідери ЄС узгодили позиції щодо кризи мігрантів. Туреччині буде офіційно запропонована фінансова допомога та безвізовий режим в обмін відправки назад усіх мігрантів, які прибули до Греції із Туреччини. Якщо потік біженців вдасться зупинити, фінансова допомога може бути збільшена вдвічі – до €6 млрд, також будуть активізовані переговори щодо вступу країни до ЄС.
  • Представник США в ООН Пауер на слуханнях у Раді Безпеки заявила, що Крим був і буде частиною суверенної України. Окупаційна влада допускає серйозні порушення прав етнічних і релігійних меншин, а також опозиціонерів із числа місцевих жителів.
  • Велика Британія вдвічі збільшує військово-консультативну допомогу Україні.
  • МЗС Німеччини підтвердив, що терміни ухвалення закону та проведення виборів на окупованих територіях Донбасу не узгоджені.
  • Глава Пентагону Картер назвав головними загрозами безпеці США Росію, Китай, Північну Корею, Іран і міжнародний тероризм. Ситуація в секторі безпеки помітно змінилася за останні 25 років і вимагає нових підходів.

Тренди


  • СБУ затримала колишнього начальника Вінницького управління Шевцова, який мав намір виїхати до Росії. Активісти попереджали, що Шевцов підтримував проросійські сили в момент захоплення Криму, а його дружина й син живуть в окупованому Севастополі. Крім того, є відомості про порушення ним закону під час проходження служби у спецбатальйону "Луганськ-1". СБУ підтвердила, що він не пов'язаний із сепаратизмом, рішення приймав заступник начальника СБУ Малишев, також уродженець Криму, щодо якого у громадськості є підозри про зв'язки з проросійськими силами.
  • Опитування громадської думки, проведене соціологічною службою Центру Разумкова, показало, що 52 % українців підтримують проведення дострокових виборів Верховної Ради; думки про можливість проведення виборів в умовах війни з Росією розділилися порівну; за заборону участі депутатів у новому складі Верховної Ради висловилися 58 %; третина респондентів вважає, що в разі перевиборів новий склад парламенту буде за ефективністю такий самий, як і попередній.

No comments:

Post a Comment