March 17, 2016

16.03.2016 Україна: Головні теми доби - Порошенко ввів в дію стратегію кібербезпеки

Порошенко ввів в дію стратегію кібербезпеки
Порошенко ввів в дію стратегію кібербезпеки

Головні події і теми дня 16.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко ввів в дію стратегію кібербезпеки.
  • США обурені переслідуванням заступника генпрокурора Сакварелідзе.
  • Голова Рівненської обласної державної адміністрації вимагає ввести Нацгвардію для боротьби з незаконним видобутком бурштину.

В Україні

  • Президент Порошенко затвердив рішення РНБО від 27 січня про введення в дію стратегії кібербезпеки. Представники Інтернет-громадськості стверджують, що це обмежить базові права громадян на отримання інформації у ситуації, за якої у країні не введено режим воєнного стану.
  • Кабінет міністрів затвердив кандидатури двох членів Національного агентства із запобігання корупції, таким чином, воно може приступити до роботи.
  • Прем'єр-міністр Яценюк закликає Верховну Раду негайно прийняти закон про спецконфіскаціі, який забезпечить повернення коштів, заморожених на рахунках колишнього президента Януковича та чиновників його режиму. На засіданні погоджувальної ради парламенту прийнято рішення про доопрацювання тексту законопроекту на вимогу депутатів, які вбачають у ньому загрозу позасудового відчуження майна громадян.
  • Секретар РНБО Турчинов заявив про відсутність військово-технічної співпраці України із західними партнерами, оскільки вони "побоюються дратувати Росію". Тому Україна змушена самостійно розвивати оборонно-промисловий комплекс і забезпечувати потреби армії у сучасному озброєнні.
  • Незаконний видобуток бурштину на Рівненщині набув величезних масштабів, місцева влада не може самостійно припинити промисел. Тому голова обласної адміністрації Чугунніков зажадав ввести в регіон частини Національної гвардії. Місцеві правоохоронні органи "кришують" старателів. Ціни за кордоном на бурштин в десять і більше разів перевищують суми, які платять перекупники старателям.
  • Глава Національного антікоррупціононого бюро Ситник повідомив, що перші справи щодо корупційних дій суддів передані до суду.
  • Національна комісія із цінних паперів і фондового ринку посилила вимоги до депозитарних і клірингових установ. Їх зобов'язали забезпечити цілодобовий доступ до фінансової документації та аудиторської звітності. Підвищено вимоги до співробітників установ, пов'язаних із веденням бухгалтерських операцій.
  • Міністерство фінансів підтримало створення єдиного реєстру відшкодування ПДВ замість двох реєстрів, які були введені змінами до Податкового кодексу, прийнятими 2015 року. Міністерство вважає, що ведення двох реєстрів обтяжливо для бізнесу та співробітників фіскальної служби.
  • Після кількох днів падіння курс гривні стабілізувався: 26,84 ₴/$ (-0,04 грн), 29,70 ₴/€ (-0,16 грн), 3,78 ₴/10 ₽ (-0,03 грн).

Війна

  • Тривають бої під Авдіївкою, в околицях Горлівки та на Світлодарському виступі. Бойовики використовують важкі міномети та артилерію. Під Попасною попереджено спробу проникнення диверсійної групи у тил українських військ. За офіційними даними, поранено шестеро військовослужбовців. Спікер адміністрації президента з питань АТО Лисенко заявив, що під Авдіївкою бойовики імітують наступальні дії для отримання фінансування із Росії. Розвідка повідомляє про прибуття із Росії на станцію Іловайськ ще одного ешелону з боєприпасами для окупаційних військ.
  • Порошенко стверджує, що бойові дії, які ведуться на Донбасі, не дають підстав розраховувати на досягнення миру в регіоні.
  • МНС РФ планує відправити черговий "гуманітарний" конвой на Донбас 24 березня. Заявлено, що підготовка вантажів ведеться спільно з Міжнародним Червоним хрестом та іншими благодійними організаціями.

Україна й світ

  • Представник Держдепартаменту Тонер заявив, що США продовжують консультації з європейськими партнерами щодо українського питання та розраховують, що ЄС продовжуватиме санкції щодо Росії до моменту виконання нею зобов'язань із мінських домовленостей. США очікують також на відповідні кроки від українського уряду, але спочатку вимагають припинення військових дій і доступу спостерігачів ОБСЄ на підконтрольні проросійським бойовикам території і до українсько-російського кордону.
  • За підрахунками видання "Ліга", у Росії утримується щонайменше 25 українських політв'язнів, що більш ніж удвічі перевищує цифру, озвучену МЗС України.
  • США стверджують, що Росія вивела із Сирії лише незначну кількість літаків, основне угруповання військ залишилося на місці й у найкоротші терміни може бути посилена за рахунок перекидання сил з території РФ.

Тренди


  • Президент Порошенко не бажає відмовлятися від повного контролю над генеральною прокуратурою, тому як можливих кандидатів на посаду керівника відомства називають главу Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівського та главу парламентської фракції Блоку Порошенка Луценко. Незважаючи на закони, прийняті 2015 року, Генеральна прокуратура зберегла більшість важелів впливу на слідство та суд, що є критично важливим для Порошенка, який будує "вертикаль влади", подібну до побудованої колишнім президентом Януковичем. Імовірність призначення незалежного голови відомства дорівнює нулю.
    Незважаючи на домовленість про зняття генерального прокурора Шокіна, він вийшов із відпустки на роботу. Постанова про його відставку у Верховній Раді поки не набирає достатньої кількості голосів. Експерти вважають, що Шокін може зберегти за собою посаду генпрокурора.
    Розслідування нецільового використання коштів міжнародних донорів на реформу прокуратури викликало обурення посла США Пайетта. Він заявив, що суми були виділені іноземним партнерам, безпосередньо не надійшли до бюджету відомства, а також висловив стурбованість спробами керівництва прокуратури тиснути на заступника генерального прокурора Сакварелідзе через розслідування резонансних справ щодо "діамантових прокурорів".
  • НБУ опублікував дані про збитки українських банків за 2015 рік, загальна сума яких – 66,6 млрд грн. 2014 року сума збитків становила 52 млрд грн, а в кризовому 2008 році – 38,4 млрд грн. Найбільш збитковими виявилися банки із російським капіталом, абсолютним лідером став "Промінвестбанк", який показав 18 млрд грн збитків, "Сбербанк Росії" – 6,1 млрд грн, ВТБ-банк – 4,5 млрд грн. Збитки виникли за рахунок простроченої заборгованості, яка привела до необхідності збільшення резервів під проблемні активи. На думку експертів банківського ринку, ситуація може бути ще більш важкою, оскільки  державні банки "малювали" собі прибуток, адже не могли дозволити показати збитки. Найбільший прибуток показали нідерландський ІНГ-банк, Приватбанк і Кредобанк із польським капіталом.
  • Член Центральної виборчої комісії Магера вважає, що вибори на окупованій території Донбасу не будуть проведені навіть у наступному році через неможливість дотримання таємниці голосування. Глави Німеччини, Франції і США наполягають на тому, що Україна  зобов'язана провести вибори до остаточного виведення російських військ та отримання контролю над кордоном на підставі мінських домовленостей.

No comments:

Post a Comment