March 15, 2016

14.03.2016 Україна: Головні теми доби - Мер Львова Садовий відмовився від посади прем'єр-міністра

Мер Львова Садовий відмовився від посади прем'єр-міністра
Мер Львова Садовий відмовився від посади прем'єр-міністра

Головні події і теми дня 14.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Мер Львова Садовий відмовився від посади прем'єр-міністра.
  • Звільнено начальника вінницької поліції, замішаного у сепаратизмі.
  • Президент РФ Путін оголосив про виведення російських військ із Сирії.

В Україні

  • Кабінет міністрів оприлюднив план роботи на 2016 рік, що складається із 379 конкретних завдань, які має виконати уряд спільно із парламентом і президентом.
  • Президент Порошенко закликав депутатів Верховної Ради проголосувати за закони про електронне декларування, спецконфіскації і заочне правосуддя, що, за його словами, є умовою ЄС для надання Україні безвізового режиму.
  • Споживання електроенергії в Україні в лютому скоротилося на 8 %, порівняно з лютим 2015 року, за рахунок більш високої середньомісячної температури. У підземних сховищах залишається найбільша кількість газу за п'ять років – близько 9,4 млрд м3, весь газ протягом зимового опалювального періоду закуповувався в Європі.
  • Глава Національної поліції Деканоїдзе підписала наказ про відсторонення від посади начальника поліції Вінницькій області Шевцова, якого громадськість звинувачує у підтримці сепаратистів у 2014 році. Шевцов написав рапорт про відставку.
  • Курс гривні знову впав: 26,52 ₴/$ (+0,50 грн), 29,48 ₴/€ (+0,64 грн), 3,78 ₴/10 ₽ (+0,08 грн). Спроба НБУ збити ажіотаж продажем рекордного обсягу валюти у $60 млн не вдалася.

Війна

  • В околицях Авдіївки та Ясинуватої тривають запеклі бої, бойовики застосовують важку артилерію. За офіційними даними, загинув один військовослужбовець, ще один – поранений. Спостерігачі спільного центру з контролю та координації заявляють про триваючі обстріли бойовиками фільтрувальної станції в околицях Донецька, що може спричинити її знищення та екологічну катастрофу в регіоні.
  • У районі Красноармійська диверсанти не змогли здійснити теракт на залізниці.

Україна й світ

  • Президент Путін оголосив про виведення із Сирії російських військ з 15 березня, оскільки вважає, що "завдання армії у цілому виконане" та "створені умови для початку мирного процесу". При цьому прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що російський контингент залишається на військових базах на узбережжі Середземного моря. Представники сирійської опозиції привітали рішення Росії. США не вбачають передумов для початку евакуації російський військ. На думку експертів і спостерігачів, ця заява може бути ходом Путіна для підтримки свого рейтингу у Росії, необхідно дивитися на реальні дії Кремля, а не на політичні обіцянки, які президент РФ постійно порушує.
  • Президент США Обама в телефонній розмові з Путіним наполягав на виконанні Росією мінських домовленостей, необхідності дотримання угоди про припинення вогню проросійськими бойовиками та забезпечення доступу спостерігачів ОБСЄ до всієї окупованій території, включаючи українсько-російський кордон.
  • Міністр закордонних справ Фінляндії Сойні вважає, що в найближчому майбутньому ЄС не зніме санкції з Росії, оскільки вона не виконує мінські домовленості. Глави МЗС Євросоюзу одностайно погодили п'ять принципів політики щодо Росії. Вона має повністю виконати мінські домовленості. ЄС продовжить лінію на зміцнення зв'язків із країнами "Східного партнерства" та Центральної Азії. Країни Євросоюзу продовжать зміцнення енергетичної безпеки та посилення протидії російській пропаганді. Відновлення співпраці з Росією можливо лише за деякими напрямками, зокрема, у врегулюванні сирійської кризи, нормалізації відносин з Іраном, розв’язанні проблеми КНДР, а також в інших сферах інтересів ЄС. П'ятим принципом має стати інвестування до розвитку громадянського суспільства в Росії.
  • Італія та Угорщина не підтримали ідею автоматичного подовження санкцій щодо російських банків, підприємств оборони та енергетики.
  • Влада ЄС, слідом за США, закликала європейські банки не купувати суверенні боргові зобов'язання Росії.
  • ПАРЄ розкритикувала прийнятий Верховною Радою закон про "диктатуру партійних лідерів" і вирішила направити його на розгляд Венеціанської комісії.
  • Українська шахістка Музичук програла матч на звання чемпіонки світу із шахів китаянці Хоу І Фань.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Яценюк на зустрічі з президентом і главами фракцій не висловив готовність піти у відставку. Лідер Радикальної партії Ляшко повідомив, що в ході зустрічі були знайдені підстави для формування нової коаліції. За словами Порошенка, є три сценарії виходу із кризи – формування нового технократичного уряду під керівництвом нинішнього міністра фінансів Яресько, створення уряду за політичними квотами та підтримка чинного Кабміну. Крім Яресько на посаду нового прем'єр-міністра президент запропонував главу партії "Самопоміч" Садового, проте він відмовився під приводом того, що партія не має достатньої підтримки в суспільстві, а фракція в парламенті складається лише із 26 депутатів. Глава фракції Березюк заявив, що запропоновані кандидатури є маніпулятивними та спрямовані на відволікання уваги громадськості від олігархів, що фактично керують парламентом. Він вважає, що початком нових коаліційних переговорів має стати відставка Яценюка. На думку спостерігачів і політичних експертів, метою Порошенка є проштовхування за будь-яку ціну на посаду прем'єр-міністра повністю підконтрольного йому нинішнього голову Верховної Ради Гройсмана.
    Гройсман продовжує наполягати на існуванні коаліції, оскільки депутати Радикальної партії персонально не відкликали свої підписи. Якщо домовитися про новий склад Кабміну не вдасться, інші фракції можуть піти на блокування роботи парламенту із виходом на позачергові парламентські вибори.
  • На думку міжнародних та українських експертів, Росія будує в Криму військову базу. Проблеми місцевого населення керівництво РФ не хвилюють, але на корінне населення – проукраїнські налаштованих кримських татар чиниться потужний тиск. Росія продовжує посилювати угруповання військ, включаючи стратегічні ракетні та ядерні сили. Із погляду Росії, Крим є островом, оскільки комунікації з боку материкової України практично перерізані. Для енергетичної безпеки України критично важливою є боротьба за повернення чорноморського шельфу. У влади України та у Заходу немає плану деокупації і реінтеграції Криму. Експерти "Майдану закордонних справ" розглядають варіант повернення півострова шляхом посилення економічного та дипломатичного тиску на агресора, включаючи акції прямої дії, за типом енергетичної і продуктової блокади, що була здійснена активістами наприкінці 2015 року. Для повернення півострова найважливішим є зміцнення та модернізація армії і флоту та проведення контррозвідувальних заходів на суміжній території.
  • У селі Єльне Рівненській області сталася перестрілка між нелегальними здобувачами бурштину. Незважаючи на запевнення президента Порошенка про припинення несанкціонованого видобутку, тисячі людей залучені до цього бізнесу, який "кришують" представники правоохоронних органів. Екології регіону завдається непоправний збиток. Велика частина бурштину переправляється за кордон, де його ціна багаторазово перевищує суми, пропоновані старателям перекупниками.
  • Аналітики проекту "Ціна держави" опублікували дані дослідження, згідно з якими українці оплачують зі своєї кишені 40 % витрат на охорону здоров'я, у той час, як жителі Німеччини – близько 24, Польщі – 30, Франції – 7 %.

No comments:

Post a Comment