March 13, 2016

13.03.2016 Україна: Головні теми доби - Бої на околицях Авдіївки розпалюються з новою силою

Бої на околицях Авдіївки розпалюються з новою силою
Бої на околицях Авдіївки розпалюються з новою силою

Головні події і теми дня 13.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Бої на околицях Авдіївки розпалюються з новою силою.
  • Західні країни не змогли дійти консенсусу з питання України.
  • На Майдані відбулася акція пам'яті за активістами, що загинули в Донецьку 2014 року.

В Україні

  • У Києві відбулася акція активістів з Донбасу на честь пам'яті патріотів, які загинули на мітингу в підтримку України в Донецьку 13 березня 2014 року.

Війна

  • Бої в околицях Донецька йдуть безперервно, бойовики використовують бронетехніку та артилерію. Згідно з офіційними даними, за попередню добу поранено семеро військовослужбовців. Розвідка повідомляє про серйозні втрати російських військ і бойовиків, які намагаються відбити позиції у районі Ясинуватської розвилки. Через бої вийшла з ладу фільтрувальна станція, частково скорочено подачу води до Донецька та навколишніх районів.

Україна й світ

  • Українські лікарі не змогли отримати доступ до Надії Савченко для її обстеження та покинули РФ.
  • МЗС України заявляє про серйозне загострення ситуації на Донбасі. Міністр закордонних справ Франції Еро за підсумками консультацій у Парижі із главами МЗС США, Німеччини, Великої Британії та Італії констатував, що мінський мирний процес загальмував. Він закликав Росію та Україну зробити все можливе для врегулювання ситуації. Держсекретар США Керрі заявив, що Росія має зробити вибір між санкціями Заходу та виконанням мінських домовленостей.
  • Спецпосланець ООН ді Містура вважає, що конфлікт у Сирії розгориться з новою силою, якщо не буде виконано всі пункти домовленостей, досягнутих на переговорах у Женеві.
  • Іран приєднається до переговорів щодо обмеження видобутку нафти тільки після досягнення рівня власного видобутку в 4 млн барелів на добу.
  • В Анкарі стався черговий потужний вибух, унаслідок якого загинуло щонайменше 27 осіб, багато поранених.

Тренди


  • Представник України у контактній групі із врегулювання на Донбасі Марчук вважає, що західні партнери України, особливо, Франція та Німеччина, не усвідомлюють складності ситуації, коли закликають провести вибори без виведення російських військ і демілітаризації регіону. Деякі експерти підкреслюють, що проведення таких виборів спричинить перетворення конфлікту на внутрішньоукраїнський, що, врешті-решт призведе до збільшення терористичної загрози в Європі.
  • Прем'єр-міністр Яценюк вважає дострокові парламентські вибори неприйнятним варіантом. За його словами, є тільки два способи подолання кризи. Перший – відновлення коаліції у Верховній Раді, посилення чинного складу кабінету міністрів і тісний контакт між фракціями, президентом та урядом для продовження реформ. Другий – формування уряду фракцією Блоку Порошенка, який візьме на себе всю повноту відповідальності та віднайде консенсус з усіма іншими фракціями. Яценюк вважає, що пріоритетом лідерства в Україні має стати конституційна реформа, а не боротьба проти уряду.

No comments:

Post a Comment