March 10, 2016

09.03.2016 Україна: Головні теми доби - Туреччина і Україна готові підписати угоду про зону вільної торгівлі

Туреччина і Україна готові підписати угоду про зону вільної торгівлі
Туреччина і Україна готові підписати угоду про зону вільної торгівлі

Головні події і теми дня 09.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Туреччина і Україна готові підписати угоду про зону вільної торгівлі до кінця року.
  • Савченко жестами показала оцінку російського "правосуддя".
  • Тривають безперервні бої у районі Авдіївки.
  • Грузія отримала безвізовий режим з ЄС.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк допускає можливість проведення позачергових парламентських виборів як один із варіантів виходу із політичної кризи, але вважає його "найбільш неприйнятним" і сподівається, що парламентська коаліція відновить свою діяльність.
  • Держстат зафіксував в лютому дефляцію на рівні 0,4 %, порівняно з інфляцією 0,5% у січні. При цьому на деякі товари та послуги ціни істотно підвищилися, включаючи масло, сир і сир, знизилися ціни на яйця та фрукти.
  • НАБУ оголосило про підозру виконавчому директору компанії "Нафтогаз" Пасишнику, замішаному в корупційному скандалі з міністром економічного розвитку Абромавічусом. Пасишник виїхав за межі країни.
  • Суд розблокував пенсійний рахунок колишнього прем'єр-міністра Азарова.
  • НБУ після вихідних підвищив офіційний курс гривні до передсвяткового рівня: 26,18 ₴/$ (-0,32 грн), 28,73 ₴/€ (-0,34 грн), 3,62 ₴/10 ₽.

Війна

  • Після вдалих дій у районі Авдіївки бойовики та російські війська активізували обстріли та атаки у цьому районі із використанням важких мінометів і САУ. Штаб АТО спростував повідомлення спостерігачів із числа місцевих жителів і волонтерів про досягнення вогневого контролю українських військ над стратегічною ясинуватською розвилкою та заявив, що Україна повністю виконує мінські домовленості. Неспокійно також було у районі Світлодарського виступу, у Мар'їнці, Гранітному та на маріупольському напрямку. Працівниками Державтоінспекції зафіксовано бойове зіткнення в Трьохізбенці Луганської області. Протягом доби, за офіційними даними, поранено восьмеро військовослужбовців.
  • Наступне засідання контактної групи на мінських переговорах заплановано на 11 березня.

Україна й світ

  • Президент Порошенко відвідав з офіційним візитом Туреччину. Підписано спільну декларацію, в якій проголошено посилення співпраці у сфері безпеки та оборони, а також боротьби з тероризмом, екстремізмом і сепаратизмом. Головним напрямком співпраці стануть оборонно-промисловий комплекс та аерокосмічна галузь. Україна й Туреччина об'єднають зусилля для повернення стабільності та запобігання порушень прав людини в Криму, на Донбасі та у Сирії. Туреччина збирається взяти участь в міжнародних об'єднаннях з деокупації Криму. Обидві країни готові брати участь у реалізації проектів постачання каспійського газу до Європи. Україна готова надати свої підземні сховища газу в користування Туреччині. До кінця року планується підписання всеосяжної угоди про зону вільної торгівлі між двома країнами. Порошенко запропонував турецькому бізнесу брати участь у процесі приватизації держпідприємств України.
  • Єврокомісія прийняла рішення про включення Грузії до списку країн, жителі яких можуть відвідувати шенгенську зону без оформлення віз. Рішення про надання безвізового режиму Україні може бути прийнято вже наступного місяця за умови виконання всіх вимог ЄС.
  • Світові лідери, серед яких єврокомісар із закордонних справ Могеріні, кандидат у президенти США Клінтон, депутати сейму Польщі, закликають російську владу звільнити Савченко. МЗС РФ заявило, що суд відмовив у доступі українських лікарів для огляду Савченко до оголошення вироку 21 березня через її зухвалу поведінку в судовому засіданні. Міністр закордонних справ Росії Лавров стверджує, що її здоров'ю нічого не загрожує.
  • ЄС прийняв рішення про подовження ще на півроку санкцій проти 146 громадян Росії і 37 російських компаній за порушення територіальної цілісності України.
  • Слідом за Словенією свій кордон для біженців закрила Хорватія. Угорщина оголосила режим кризової ситуації на всій території країни через проблеми з мігрантами та веде підготовчі роботи для зведення огорожі вздовж кордону з Румунією.
  • Унаслідок падіння в море поблизу узбережжя Бангладеш літака з українським екіпажем загинуло троє льотчиків, ще один перебуває у критичному стані.

Тренди


  • Експерт групи "ICU", яка пов'язана з президентом Порошенком, вважає за необхідне продати пакети акцій державних банків, оскільки держава зазнала суттєвих збитків у ході їх докапіталізації. Аналітик банківського сектору Демків пропонує залишити в держвласності мажоритарний пакет акцій "Укрексімбанку" і міноритарний – "Ощадбанку", що дозволить знизити навантаження на бюджет.
  • Президент Порошенко заявив, що готовий скористатися своїм конституційним правом та обміняти Савченко на будь-кого із російських громадян, проте подібні пропозиції йому не надходили. Лідер партії "Укроп" Корбан і журналіст Клименко стверджують, що можливості обміняти Савченко у Порошенка були неодноразово, але він їх відкидав, оскільки варіанти були запропоновані не його оточенням. Стан Савченко погіршується, вона продовжує сухе голодування. Адвокати Савченко допускають, що російська влада може почати її примусове годування, аби вона не померла до моменту оголошення вироку 21 березня.

No comments:

Post a Comment