March 09, 2016

08.03.2016 Україна: Головні теми доби - В Україні – вихідний з нагоди "Міжнародного жіночого дня"

В Україні – вихідний з нагоди "Міжнародного жіночого дня"
Фото Reuters

Головні події і теми дня 08.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • В Україні – вихідний з нагоди "Міжнародного жіночого дня".
  • Битва за крісло прем'єр-міністра в самому розпалі.
  • Українські військові посилили свої позиції під Донецьком.

В Україні

  • В Україні вихідний день з нагоди "Міжнародного жіночого дня 8 березня", попередній день також оголошено вихідним, субота цього тижня буде робочим днем. ООН оголосила 8 березня святковим днем ​​у 1975 році.
  • Згідно зі звітом Ради Європи, Україна має найнижчі серед європейських країн витрати на утримання ув'язнених.

Війна

  • Протягом доби кількість обстрілів бойовиків на маріупольському напрямку та в Мар'їнці скоротилася, основні бойові зіткнення йшли в районі Авдіївки та Ясинуватської розвилки, де українські війська, відбивши атаки бойовиків, взяли під вогневої контроль стратегічну трасу Донецьк–Горлівка. У ході боїв, за офіційними даними, поранено троє військовослужбовців. Розвідка повідомляє про серйозні втрати російських військових, які взяли участь в атаці. Росія продовжує перекидання військ і техніки залізничним транспортом на Донбас для посилення угруповання, яке називають "армійськими корпусами ДНР і ЛНР".

Україна й світ

  • Уповноважена президента щодо врегулювання в Донбасі Геращенко повідомила, що влада РФ погодилися допустити до Савченко українських лікарів 9 березня, у день продовження суду. Група російських письменників і діячів культури зажадала притягти до відповідальності фальсифікаторів кримінальної справи проти українського депутата та оголосити її військовополоненою, включивши, таким чином, до процесу обміну за мінськими домовленостями. МЗС Франції і віце-президент США Байден також зажадали від російської влади звільнити Савченко. Прес-секретар російського МЗС Захарова назвала заклик Держдепартаменту США звільнити Савченко "тиском на суд".
  • Міністр оборони Полторак під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом заявив, що українські сили спеціальних операцій пройдуть бойове злагодження та будуть готові до виконання своїх функцій до кінця 2016 року. Глава Альянсу заявив, що допомога НАТО Україні безпосередньо залежить від швидкості реалізації реформ.
  • Мільйонер Блумберг відмовився балотуватися у президенти США.
  • За підсумками самміту Туреччина–ЄС глава Євроради Туск заявив, що досягнуто найважливішої угоди про реадмісію нелегальних мігрантів. Туреччина погодилася прийняти назад біженців, затриманих у грецьких водах. Прем'єр-міністр Туреччини Давутоглу зажадав від ЄС надати безвізовий режим до жовтня. Чиновники Євросоюзу заявили, що цей сценарій цілком можливий при виконанні владою країни взятих на себе зобов'язань щодо гармонізації законодавства.
  • Із території Сирії ракетами обстріляно прикордонне турецьке місто Кіліс, турецькі війська відкрили вогонь у відповідь. Влада Туреччини заявляє, що провокацію здійснили бойовики Ісламського держави.
  • Австрійські компанії колишнього глави адміністрації президента Януковича Клюєва оголосили про банкрутство через санкції ЄС.

Тренди

  • У різних іноземних виданнях постійно проскакує інформація про можливі кандидатури на пост прем'єр-міністра, яка ґрунтується на "інсайдах" з владних кабінетів у Києві. Крім міністра фінансів Яресько кандидатом на цей пост The Financial Times називає чинного главу Верховної Ради Гройсмана, що свідчить про можливе призначення на його місце лідера Радикальної партії Ляшка в разі формування нової коаліції.
    Призначення прем'єр-міністром Гройсмана або Яресько однозначно посилить контроль президента над діяльністю уряду, таким чином, відбудеться перекіс владних повноважень у бік президента, проти чого категорично заперечували іноземні партнери. Доля чинного прем'єра Яценюка та його уряду, судячи з усього, вирішиться в найближчі дні.

No comments:

Post a Comment