March 08, 2016

07.03.2016 Україна: Головні теми доби - Стан Савченко погіршився, але вона сподівається перемогти

Стан Савченко погіршився, але вона сподівається перемогти
Стан Савченко погіршився, але вона сподівається перемогти

Головні події і теми дня 07.03.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Стан Савченко погіршився, але вона сподівається перемогти.
  • У зоні конфлікту на Донбасі втрат немає.
  • Держслужбовцям заборонять відвідувати окуповану територію.

В Україні

  • Міністр оборони Полторак відвідає штаб-квартиру НАТО в Брюсселі, де зустрінеться з генеральним секретарем Альянсу Столтенбергом і візьме участь у засіданні комісії Україна–НАТО. Планується обговорити ситуацію на сході України та перспективи реформування міністерства, відповідно до стандартів НАТО.

Війна

  • За офіційними повідомленнями, у ході бойових дій українська армія за попередню добу втрат не зазнала. Активним мінометного обстрілам та атакам піддалися околиці Авдіївки, де, за твердженням розвідки, поранено й загинули кілька російських військовослужбовців.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський повідомив, що кожен день лінію розмежування перетинають в обох напрямках понад 140 тис. осіб. Він збирається заборонити з 9 березня відвідання державними чиновниками окупованої території, оскільки, за його твердженням, бойовики полюють за ними. Жебрівський вважає, що спостерігачі ОБСЄ, порівняно з минулим роком, стали набагато об'єктивніше подавати інформацію про ситуацію у зоні конфлікту на Донбасі.

Україна й світ

  • Росія не дала згоди на огляд Надії Савченко українськими лікарями. Консул України, який відвідав її, заявив, що Савченко перебуває у важкому стані, але продовжує голодування. Вона передала через консула лист, в якому стверджує, що вийде із в'язниці на своїх умовах і впевнена в перемозі над Росією. Членам російської спостережної комісії Савченко заявила, що вмирати не збирається, їй є, заради чого жити.
    Президент Порошенко закликав ЄС і США посилити тиск на Росії з метою звільнення Савченко. Депутати Європарламенту ініціюють створення санкційного "списку Савченко" громадян Росії та інших країн, причетних до тортур українського депутата.
  • Держдепартамент США наполягає на повній імплементації мінського плану врегулювання. Перш за все, має бути досягнуто остаточне припинення вогню, забезпечено доступ спостерігачів ОБСЄ до всіх окупованих районах і відновлено контроль України над кордоном із Росією. Представник Держдепартаменту Тонер заявив, що звільнення українки Савченко є однією із вимог мінських домовленостей, під якими Москва підписалася, але досі не виконала.
  • У Мармуровому морі пройшли тактичні навчання за участі судів Туреччини та України.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг вважає, що гуманітарна криза у Сирії, спровокована бомбардуваннями Росії, збільшує потік біженців до Європи. Прем'єр-міністр Туреччини Давутоглу стверджує, що Росія не бореться у Сирії з терористами ІДІЛ, її бомбардування спрямовані проти мирного населення.
  • Канцлер Німеччини Меркель заявила, що Туреччина та ЄС узгодили план щодо подолання міграційної кризи, деталі угоди буде доопрацьовано на найближчому самміті. У разі, якщо Туреччина блокує або помітно знизить потік біженців, допомогу їй буде збільшено до €6 млрд. Меркель вважає, що Туреччина зможе отримати безвізовий режим в ЄС уже в червні, за умови виконання зобов'язань з гармонізації законодавства, однак питання про її вступ до Євросоюз поки не стоїть.
  • Польща відновила розслідування катастрофи авіалайнера під Смоленськом, в якій загинули президент Качиньський і члени уряду країни.
  • В Європу прибув перший танкер з іранською нафтою, проте ціни на неї на світових ринках продовжують стрімко зростати. Ціна за барель марки Brent перевищила $40, підскочивши за тиждень майже на третину.

Тренди


  • Глава Одеської облдержадміністрації звинуватив у брехні прем'єр-міністра Яценюка, який стверджує, що керівництво одеської митниці працює неефективно. Взаємні перепалки прем'єр-міністра і Саакашвілі стали майже безперервними. При цьому президент Порошенко зберігає видимий нейтралітет, хоча без його схвалення Саакашвілі не дозволив би собі критику Яценюка. На 14 березня, робочий день, у Краматорську намічено проведення чергового "антикорупційного форуму" за участі Саакашвілі. Це свідчить про підготовку президентської команди до виборів, яка вже почалася, оголошення про створення нової "антикорупційної" партії буде зроблено найближчим часом. Громадські активісти вважають, що участь Саакашвілі в таких заходах в робочий час – порушення присяги держслужбовця та зловживання службовим становищем.

No comments:

Post a Comment