February 26, 2016

25.02.2016 Україна: Головні теми доби - Порошенко підписав "безвізові" закони, крім закону про електронне декларування

Порошенко підписав "безвізові" закони, крім закону про електронне декларування
Порошенко підписав "безвізові" закони, крім закону про електронне декларування

Головні події і теми дня 25.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко підписав "безвізові" закони, крім закону про електронне декларування.
  • Глава Верховної Ради Гройсман заявляє, що коаліція ще існує.
  • НБУ насилу стримує зростання курсу.
  • Суд заарештував одеський ринок "Привоз".

В Україні

  • Президент Порошенко підписав три закони із "безвізового пакету". Підписання закону про електронне декларування доходів, до якого депутати в останню мить внесли зміни, що суперечать вимогам ЄС, відкладено до закінчення консультацій з Єврокомісією. Підписано також суперечливий закон про право партійних лідерів вносити зміни до списків кандидатів у депутати після завершення виборів.
  • Голова Верховної Ради Гройсман заявляє про існування коаліції "де-юре", незважаючи на вихід із неї трьох фракцій, оскільки під угодою, як і раніше, залишається 237 підписів. Для формального припинення коаліційного договору свої підписи мають відкликати депутати фракції Радикальної партії.
  • Згідно із результатом опитування, проведеного Фондом демократичних ініціатив та соціологічною службою Центру Разумкова, більше половини респондентів вважають, що українці отримають вигоди від введення безвізового режиму з ЄС.
  • Антимонопольний комітет відкрив справу проти Приватбанку за ненадання інформації про діяльність нафтовидобувних компаній, пов'язаних із фінансово-промисловою групою "Приват".
  • Нацбанк продав на аукціоні $30 млн за курсом 27,35 ₴/$ і поки стримує падіння курсу гривні, при цьому курс євро знову перевищив психологічну позначку в 30 грн: 27,25 ₴/$ (+0,03 грн), 30,05 ₴/€ (+0,16 грн), 3,56 ₴/10 ₽.

Київ

  • У центрі Києва на проспекті Богдана Хмельницького впав нежитловий будинок – пам'ятка історії архітектури місцевого значення, в якому нелегально велися ремонтні роботи. Із-під завалів витягнули кілька постраждалих, одна людина загинула.
  • Фракція Самопомочі заблокувала роботу Київради на знак протесту проти дій регламентної комісії, що перешкоджає винесенню на голосування постанови про призначення виборів до районних рад на 29 травня.

Війна

  • У ході боїв у Донецькій області поранено двоє військовослужбовців. Після зіткнень українська армія відбила опорний пункт у межах селища Зайцеве, бойовики самостійно вийшли із Широкиного. ОБСЄ заявляє про значне збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню протягом поточної доби – до 794 разів. Місія зафіксувала поблизу лінії фронту на окупованій території велику кількість бронетехніки в повній бойовій готовності.
  • Міністр соціальної політики Павло Розенко повідомив, що, згідно з інформацією, наданою СБУ, припинено виплати 350 тис. фіктивних переселенців, які постійно проживають на окупованій території, але виїжджають за отриманням допомоги та пенсій до контрольованих Україною регіонів.

Україна й світ

  • Командувач військами США в Європі Брідлав вважає, що загроза безпеці для США та їхніх союзників на континенті за останні місяці посилилася через плани Росії переписати міжнародні правила та роздування нею сирійського конфлікту.
  • ЦРУ США не вбачає можливості для Росії виходу з конфлікту на Донбасі. Вона продовжить підтримку бойовиків і виконуватиме роль посередника для сепаратистів, захищаючи їх інтереси на переговорах з Україною.
  • Міністр закордонних справ Литви Лінкявічус вважає відсутніми аргументи, які можуть дозволити сподіватися на проведення демократичних виборів на окупованій території Донецької і Луганської областей. Чимало людей в Європі хочуть бачити позитивні результати мінських переговорів, незважаючи на відсутність підстав для цього; європейські чиновники все частіше звертаються до політики умиротворення агресора.
  • НАТО оголосила про готовність передати службі з надзвичайних ситуацій два комплекти обладнання для розмінування територій на Донбасі. До складу поставки входять спецавтомоблілі військово-промислового комплексу для саперів.
  • США почали експортувати зріджений природний газ, перше судно для перевезення газу відправляється до Бразилії, подібні партії буде відправлено до країн Європи, Кореї та Японії.

Тренди


  • На думку деяких оглядачів та експертів, заміна кабінету міністрів і можливі дострокові парламентські вибори можуть бути використані владою для виправдання відсутності реформ і боротьби з корупцією, при цьому буде зроблено спробу перекласти відповідальність за провал перетворень на попередників.
  • Компанія "1 + 1 медіа", що належить групі "Приват", купила українську "дочку" найбільшого оператора супутникового мовлення Viasat. Таким чином, в Україні не залишилося незалежних провайдерів супутникового телебачення, більшість холдингів зможуть тепер домовитися та закодувати майже всі свої канали, які перебувають наразі у відкритому доступі після законодавчого скорочення соціального пакету каналів.
  • Голова Ради Національної асоціації банків України Шпек вважає, що без скасування валютних обмежень неможливо забезпечити зростання економіки. Однак світова кон'юнктура несприятлива для українського експорту, девальваційний тиск на валютний ринок дуже великий, долю наступних траншів МВФ не визначено, тому скасування обмежень найближчим часом малоймовірне.
  • Заступник генерального прокурора Сакварелідзе заявляє, що проти працівників його групи Генеральна прокуратура порушила сім кримінальних проваджень. Колишній заступник генпрокурора Касько стверджує, що заступник глави парламентської фракції Блоку Порошенко, бізнес-партнер президента Кононенко безпосередньо віддавав вказівки керівництву генпрокуратури у значущих справах. Бригаду слідчих, що розслідувала справу "діамантових прокурорів", фактично відсторонено від процесу. Таким чином, відомство не реформується, а навпаки – відбувається повернення до ситуації часів колишнього президента Януковича, за яких Генпрокуратура була повністю підконтрольна президенту та його оточенню.

No comments:

Post a Comment