February 25, 2016

24.02.2016 Україна: Головні теми доби - Шеф-редактора телеканалу "Інтер" Столярову вислано з країни

Шеф-редактора телеканалу "Інтер" Столярову вислано з країни
Шеф-редактора телеканалу "Інтер" Столярову вислано з країни

Головні події і теми дня 24.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Шеф-редактора телеканалу "Інтер" Столярову вислано з країни.
  • Група Bellingcat назвала можливих винуватців знищення авіалайнера рейсу MH17.
  • Ярош оголосив про створення нового руху.

В Україні

  • Колишній лідер "Правого сектора" Ярош представив новий рух "Державницька ініціатива Яроша" (ДІЯ), який, за його словами, має виконати об'єднавчу функцію для патріотичних організацій.
  • Організатори транспортної блокади російських фур закликали уряд повністю заборонити транзит російського вантажного автотранспорту територією України та створили всеукраїнський координаційний штаб.
  • Національний банк повідомив, що норматив достатності капіталу українських банків скоротився нижче від установленого мінімуму в 10 %, що, у свою чергу, спричинило погіршення інших показників банківської системи.
  • НБУ продав на аукціоні $15.3 млн, що дозволило стримати падіння курсу: 27,22 ₴/$ (-0,01 грн), 29,89 ₴/€ (-0,07 грн), 3,56 ₴/10 ₽ (+ 0,03 грн).

Київ

  • Згідно з висновком міжнародної консалтингової компанії Mercer, найкращими для життя великими містами в світі стали Відень, Цюріх і столиця Нової Зеландії Окленд. Київ посів 176 місце із 230, і 189 – за рівнем безпеки. Найгіршим за всіма параметрами визнано Багдад.

Війна

  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі залишається стабільно напруженою. У ході боїв поранено двоє військовослужбовців. Бойовики обстрілюють позиції української армії в околицях Донецька, Горлівки та на маріупольському напрямку. Спостерігачі на окупованій території повідомляють, що метою обстрілу є провокування української армії на відповідні дії, які можуть призвести до різкого загострення обстановки в регіоні.
  • Командування сектора "М" повідомило, що бойовики покинули селище Широкіне, замінувавши всі будинки. Проводяться заходи з розмінування.
  • Чергове засідання контактної групи в Мінську завершилося практично безрезультатно через постійне порушення режиму припинення вогню незаконними збройними формуванням "республік". Досягнуто домовленості про обмін чотирьох заручників, утримуваних бойовиками.
  • У проміжному звіті дослідницької компанії Bellingcat названо імена виконавців і замовників знищення малайзійського авіалайнера в небі над Донбасом. Відповідальність за теракт покладено на вище армійське керівництво Росії, у тому числі, на головнокомандувача – президента Путіна.

Україна й світ

  • Держсекретар Керрі на слуханнях в палаті представників Конгресу заявив, що США "дуже жорстко" наполягають на повномасштабній імплементації реформ і продовженні боротьби з корупцією в Україні. За його словами, зусилля української влади в цьому напрямку є "явно недостатніми".
  • На думку видання Deutsche Welle, дострокові парламентські вибори можуть позбавити Україну допомоги МВФ і призведуть до фінансової катастрофи.
  • Міністр закордонних справ Швеції Вальстрьом заявила: санкції щодо Росії знімати не можна, доки не буде виконано умови других мінських домовленостей, оскільки присутність російських військ у Донбасі та окупація Криму є грубим порушенням міжнародного права та найбільшої проблемою європейської безпеки з часів холодної війни.
  • США скептично ставляться до ідеї заморожування видобутку нафти задля зростання її вартості та вважають, що уряд не має втручатися та регулювати ринок нафти.
  • Згідно із повідомленням агентства Bloomberg, сума судових суперечок України з Росією досягла $100 млрд.
  • Україна має намір приєднатися до програми НАТО з безпеки повітряного простору, щоб отримувати від сусідніх країн оповіщення про повітряні загрози, інциденти та підозрілі повітряні судна.
  • Ситуація у Сирії залишається напруженою. Президент Туреччини Ердоган заявив, що Росія продовжує вторгнення в повітряний простір країни. Влада Сирії і російські війська продовжують бомбардування позицій сирійської опозиції, незважаючи на її згоду приєднатися до режиму припинення вогню, що запропонований Росією та США.

Тренди


  • Проросійський політик Медведчук – кум президента Путіна та один із представників України на мінських переговорах – запропонував створити на окупованій території Донбасу "перехідний уряд" самопроголошених утворень, прийнятний для обох сторін конфлікту. Структура займатиметься відновленням і розвитком регіону. Фактично пропонується реалізувати сценарій федералізації і розвалу України, який Медведчук просував з 2012 року.
  • На думку деяких експертів, у разі проведення дострокових парламентської виборів спроба команди президента піти на неї піти двома проектами – партією "Блок Петра Порошенка" і рухом Саакашвілі може призвести до обвалення рейтингу президентської сили, хоча деякі аналітики вважають, що спільний результат може бути значущим. На перше місце в рейтингу, що складений на основі опитування інституту Горшеніна, перше місце посідає партія "Самопоміч", а згідно з опитуванням КМІС – Блок Порошенка. Результати опитувань разюче різняться, що може свідчити про замовний характер досліджень і спроби маніпулювання громадською думкою.
  • Глава ОТП-банку Хак-Ковача вважає, що після деякої стабілізації у 2015 році з'явилися перспективи для роботи банків з реальним сектором економіки, проте криза ще не завішана, основні експортні товари України дешевшають. Тому, на його думку, передчасна активність може призвести до великих втрат.
  • Заступник голови Верховної Ради Парубій вважає, що стенограма засідання РНБО щодо Криму, опублікована після парламентських слухань, не містить секретну інформацію. У документі вигідно підкреслюється позиція секретаря РНБО Турчинова, члена "Народного фронту", якого партія може висунути як кандидата на посаду прем'єр-міністра, щоб не переформатовувати парламентську коаліцію. Розвал коаліції майже неминуче призведе до дострокових виборів, на яких у партії, за опитуваннями громадської думки, немає жодних шансів потрапити до парламенту.

No comments:

Post a Comment