February 21, 2016

20.02.2016 Україна: Головні теми доби - Друга річниця розстрілу Майдану

Друга річниця розстрілу Майдану
Друга річниця розстрілу Майдану

Головні події і теми дня 20.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Друга річниця розстрілу Майдану.
  • Стихійний мітинг проти влади на Майдані.
  • Троє українських військовослужбовців повернено із полону бойовиків.

В Україні

  • У Києві відбулися заходи, присвячені другій річниці розстрілу активістів Майдану. Люди прийшли пом'янути вбитих на алею Небесної Сотні. Президент Порошенко рано вранці поклав квіти, після чого провів у Михайлівському монастирі спільний молебень із родичами загиблих. Захід охороняли кілька сот бійців спецназу Національної гвардії. Протягом дня бійці добровольчих формувань і люди в камуфляжі закидали камінням вітрини відділень російських банків та офіс одного із підприємств олігарха Ахметова у центрі столиці. Під стелою на Майдані зібрався мітинг, учасники якого вимагали відставки влади. Вони перекрили проїжджу частину Хрещатика, установили бочки для обігріву та армійський намет. До центру столиці прибули підрозділи Нацгвардії.

Війна

  • У ході боїв в околицях Донецька поранено четверо українських військових. Бойовики обстріляли позиції української армії у Мар'їнці, Красногорівці, околицях Маріуполя та на світлодарському плацдармі.
  • Бойовики звільнили чотирьох українських військовослужбовців, що утримувалися понад рік у заручниках, в обмін на шістьох учасників незаконних збройних формувань "ДНР". Представник Росії на переговорах у Мінську Гризлов заявив, що Україна має прийняти закон про амністію бойовиків для обміну заручниками за формулою "всіх на всіх". Згідно з інформацією СБУ, у заручниках перебуває 137 осіб, про долю близько 700 – нічого не відомо. Родичі протягом півтора роки намагаються отримати інформацію про те, чи живі вони, або дізнатися про місця їх смерті та поховання.
  • У Зайцеві знов відкрито КПВВ для проїзду на окуповану територію. Обстріли бойовиків повністю не припинилися, але їх інтенсивність зменшилася.

Україна та світ

  • МЗС Латвії у черговий раз підтвердило підтримку територіальної цілісності України. Латвія ніколи не визнає анексію Криму.
  • Посол ЄС в Україні Томбінський заявив, що Європа стурбована ситуацією з транзитом російських фур Україною. Польща домовилася про тимчасовий транзит для вантажівок своєю територією до досягнення угоди про квоти на автоперевезення з Росією.
  • Фонд ЮНІСЕФ повідомив, що внаслідок конфлікту на Донбасі допомоги потребують понад півмільйона дітей, із них понад 200 тис. – діти тимчасових переселенців.

Тренди


  • Росія та латиноамериканські країни подали до СОТ скаргу на порушення при знятті в односторонньому порядку з квітня по вересень 2014 року мит до підписання економічної частини угоди про асоціацію між ЄС та Україною, при цьому претензій до України немає. Якщо правоту Росії, Венесуели та інших країн буде визнано, то Європа буде зобов'язана виплатити компенсації постраждалим країнам або зняти частину обмежень з них, проте механізм таких компенсацій не прописано.
  • Президент Порошенко у черговий раз пообіцяв розслідувати злочини проти активістів Майдану, заочно засудити колишнього президента Януковича та міністра внутрішніх справ Захарченка. У відповідь на це родичі загиблих, їхні адвокати та учасники подій заявляють, що жодного, винного у розстрілах і переслідуваннях активістів, не покарано, а велику частину доказів знищено. У пресі почали з'являтися матеріали, що відбілюють працівників силових структур, які нібито зазнали насильства з боку активістів.

No comments:

Post a Comment