February 08, 2016

Україна: Головні теми тижня 01-07 лютого 2016

Головні теми тижня 01-07 лютого 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Верховна Рада схвалила президентські поправки до Конституції у першому читанні – Міністр економічного розвитку Абромавічус подав у відставку – Урядова криза в Україні в самому розпалі – Убивство під час погоні поліції за порушником – Ситуація на Донбасі знову загострюється – Європарламент прийняв резолюцію про порушення прав людини в Криму – Ратифіковано угоду про відкриття офісу НАТО в Україні – Валютний ринок нервово реагує на відсутність кредиту МВФ – Гонтарева заявила, що НБУ не відповідає за підтримання курсу гривні – Зустріч Меркель і Порошенка в Берліні – Протиріччя у Генеральній прокуратурі

Президентські поправки до Конституції

Конституційний суд розглянув за вихідні в авральному режимі та схвалив президентський законопроект про внесення змін до Конституції у частині реформи судової системи та правосуддя. Верховна Рада прийняла його в першому читанні, після чого глава парламенту Гройсман закрив сесію. Правляча коаліція не змогла прийняти їх у другому читанні, так само, як і поправки "про децентралізацію влади", які включали положення про надання особливого статусу окупованих районів Донецької і Луганської областей через урядову кризу.
Керівник парламентської фракції Народного фронту Бурбак заявив, що замість прийняття поправок потрібно підготувати текст нової Конституції, що відображає суспільний договір між громадянами та владою, і прийняти її на референдумі. Умовою підтримки змін до Конституції, прийнятих 2 лютого в першому читанні, Бурбак назвав виконання принципових вимог фракції про кардинальне оновлення судової влади.

Урядова криза

Кабінет міністрів вніс до парламенту звіт про роботу за рік. Його розгляд заплановано на 16 лютого. Напередодні можливих перестановок в уряді Блок Порошенка вніс пропозиції щодо кандидатур восьми нових міністрів, серед яких безліч одіозних осіб, зокрема: на міністра охорони здоров'я висунено Гончаренка – сина проросійського політика Костусєва, що замішаний у російській пропаганді; на пост міністра екології – власника фармацевтичної фірми "Дарниця"; посаду першого віце-прем'єра планується віддати "сірому кардиналу" БПП Ковальчуку. Крім того, фракція вимагає звільнити міністра внутрішніх справ Авакова, міністра економічного розвитку Абромавічуса та віце-прем'єра Кириленка. Таким чином, президентська команда сподівається отримати повністю підконтрольний уряд. Заступник глави адміністрації президента Шимків заявив, що українські чиновники не отримали грошей від Євросоюзу, оскільки Кабінет міністрів провалив роботу з розробки стратегії реформування держслужби. Він вважає себе достатньо компетентним, щоб обійняти пост віце-прем'єра уряду.
У середу подав у відставку міністр економічного розвитку й торгівлі Абромавічус. Разом із ним подали заяви два його ключових заступники й торговий представник в ЄС Микольська. Абромавічус мотивував відставку тиском з боку бізнес-партнера президента, заступника керівника фракції Блоку Порошенка в парламенті Кононенка та адміністрації президента. Він звинуватив їх у гальмуванні реформ і тиску з метою призначення на ключові пости в міністерстві своїх людей для контролю фінансових потоків державних підприємств. Посли дев'яти західних країн підписали заяву, в якій висловили засмучення його відставкою, і закликали українську владу продовжити реформи, відкинувши розбіжності та корисливі інтереси. Представник Держдепартаменту Кірбі заявив, що США хочуть продовження реформ в Україні та вбачають Абромавічуса їх виконавцем. Президент Порошенко запропонував Абромавічусу залишитися на посаді. Факти корупції має розслідувати Національне антикорупційне бюро. Кононенко заявив про готовність відмовитися від депутатського мандата, якщо таке рішення прийме президентська фракція у Верховній Раді. Фракція Блоку Порошенка вирішила не виключати Кононенка, проте він склав із себе обов'язки заступника голови фракції і висловив готовність пройти перевірку на детекторі брехні разом з Абромавічусом. У відповідь на дії фракції з неї вийшов депутат Фірсов, який мотивував свій вчинок відсутністю боротьби з корупцією в партії.
Порошенко на зустрічі з послами країн "Великої сімки" заявив, що склад Кабінету міністрів потрібно терміново міняти, залишивши в ньому міністрів-реформаторів разом з їх командами. Глава фракції Петра Порошенка в парламенті Луценко стверджує, що відмова глави уряду від запропонованих коаліцією кандидатур на посади міністрів може призвести до його відставки. Радник президента Медведєв заявив, що кадрові зміни в Кабінеті міністрів почнуться відразу ж після звіту уряду у Верховній Раді 16 лютого. Партія "Самопоміч" заявила, що міністр Павленко більше не представляє в уряді фракцію.
Прем'єр-міністр Яценюк зібрав екстрене засідання уряду, на якому заявив, що не потерпить політичного тиску та компрометації як від партнерів з коаліції, так і від інших політичних сил. Міністри Стець, Квіташвілі та Павленко відкликали свої заяви про відставку, Абромавічус – відмовився. Міністр інфраструктури Пивоварський умовами повернення до уряду назвав установлення адекватного рівня зарплати та можливість реалізації уже розпочатих реформ.
Прем'єр-міністр Яценюк у ході години уряду у Верховній Раді заявив, що кабінет міністрів має намір продовжувати роботу, буде боротися до останнього й піде у відставку тільки всім складом. Вихід у відставку міністра економічного розвитку Абромавічуса знизив котирування українських єврооблігацій на 2 %. У регулярному недільному телезверненні він визнав, що уряд припустився багатьох помилок, але заявив, за рік його Кабінет провів більше реформ, ніж всі інші, разом узяті. Він заявив, що головними принципами, на базі яких уряд продовжить роботу, мають стати відсутність політичного тиску, корупції і квот у Кабінеті міністрів, прозорість діяльності керівників виконавчої влади і народних депутатів, відповідальність і підтримка парламентом рішень уряду, і, головне, дотримання принципу поділу влади між її гілками.
На тлі цих подій спільну заяву генерального прокурора Шокіна і глави СБУ Грицака про те, що знайдено частину зброї, з якої співробітники "Беркута" вбивали активістів Майдану, було розцінено деякими експертами як спробу вгамувати пристрасті критики української влади, тим паче, що в той самий день один із чиновників СБУ заявив, що належність зброї до злочину остаточно не встановлено, ​​потрібно провести ще низку експертиз.

Валютний ринок нервово реагує на відсутність кредиту МВФ

Україна досі не погодила з МВФ текст оновленого меморандуму про перегляд програми кредитування, що необхідний для виділення наступного траншу кредиту. Курс гривні щодо долара, після істотного падіння на початку тижня, залишався стабільним. Деякі експерти зазначають практично синхронну зміну курсів гривні та рубля щодо долара. При цьому глава НБУ Гонтарева заявляє, що у Національного банку немає можливості націоналізувати російські банки, капітал яких становить 15 % банківської системи, і компенсувати їх депозити, проте, якщо буде рішення РНБО про націоналізацію, то НБУ його виконає. За її словами, коливання курсу гривні не слід сприймати як щось екстраординарне. Падіння курсу вона пов'язала з падінням ділової активності на початку року, погіршенням ситуації на сировинних ринках і політичною нестабільністю в країні. Гонтарева відмовилася прогнозувати подальшу зміну курсу гривні, заявивши, що регулятор відповідає лише за інфляцію, а підтримання стабільного курсу не входить до обов'язків НБУ.

Протиріччя в Генеральній прокуратурі зростають

Генеральний прокурор Шокін вважає, що колишній президент Янукович може бути екстрадований з Росії до України після завершення конфлікту на Донбасі. В інтерв'ю телеканалу "Інтер" він заявив, що потрапив на посаду випадково й саме він привів у відомство свого заступника Сакварелідзе. За словами Шокіна, він працює генпрокурором всього рік і сподівається, що він буде останнім. Шокін стверджує, що ніхто із західних політиків не тиснув на президента з метою його відставки. Заступник генерального прокурора Касько заявив, що процедура повернення коштів, викрадених Януковичем і чиновниками його режиму, займе не менше п'яти років, причому, судячи зі швидкості розслідування, процес затягнеться на більш тривалий термін. Заяви прем'єр-міністра Яценюка про повернення 40 млрд гривень цих активів Касько вважає необгрунтованими, до бюджету досі нічого не повернено. Арешт зарубіжних активів "сім'ї" він вважає заслугою колег з інших країн. За його словами, реформи, які проводив заступник генерального прокурора Сакварелідзе, заблоковані керівництвом відомства. Касько вважає, що політична відповідальність за призначення генерального прокурора та діяльність прокуратури лежить на президенті.

Модернізація армії і взаємодія з НАТО

Депутати Верховної Ради лише з другої спроби ратифікували угоду про відкриття представництва НАТО в Україні, яке дозволить використовувати кошти трастових фондів для допомоги в модернізації української армії.
Президент Порошенко затвердив рішення РНБО про новий військово-адміністративний поділ території України у зв'язку зі структурними змінами в системі управління Збройних сил і положеннями Воєнної доктрини, яка передбачає механізми реагування на загрозу російської агресії.
Виконувач обов'язків глави місії України при НАТО Божок заявив, що до травня Україна спільно з Альянсом розробить і затвердить програму реформування Збройних сил, основні положення програми вже узгоджено.

Ситуація на Донбасі ускладнюється

Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі знову ускладнилася. Бойовики масовано застосовують важке озброєння, ведуть активні обстріли позицій української армії в околицях Горлівки, Донецького аеропорту, у Мар'їнці та на маріупольському напрямі, у тому числі, із використанням артилерії, важких мінометів і танків, ведуть розвідку боєм майже всією протяжністю лінії фронту. Щодня надходять повідомлення про втрати серед українських військових. Кількість обстрілів різко зросла й досягла рівня серпня 2015 року. Штаб антитерористичної операції звинуватив місію ОБСЄ в бездіяльності та відмові від фіксації постійних обстрілів КПВВ Зайцеве, що спричинило його закриття. Із Донецька вислані волонтери громадської організації "Відповідальні громадяни". Бойовики посилили свої блокпости на виїзді з окупованої території.
Згідно із повідомленнями ЗМІ, російські куратори готують проведення власних "виборів" на Донбасі у другій половині квітня.
Представник України на переговорах в Мінську колишній президент Кучма пропонує провести наступну зустріч контактної групи після переговорів міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" в Мюнхені 13 лютого. У "ДНР" заявили, що консультації відбудуться 12 лютого в режимі відеоконференції.

Поліцейські вбили пасажира автомобіля під час переслідування

У Києві під час погоні поліцією вбито пасажира автомобіля-порушника. Убивство розкололо суспільство на тих, хто вважає, що поліція діяла правильно, "мажори" поводяться нахабно від безкарності, і тих, хто вважає, що поліцейські перевищили повноваження, убивство є посадовим злочином. Фотографії з місця події свідчать, що поліція стріляла не по колесах автомобіля, а в лобове скло. Керівництво відомства не поспішає оприлюднювати невідредаговане відео події. Якби відео могло підтвердити, що поліція діяла в межах закону, це помітно збільшило б її підтримку суспільством, яке не вірить будь-яким заявам влади.

Зустріч Меркель і Порошенко в Берліні

У Берліні відбулася зустріч президента Порошенка та канцлера Німеччини Меркель, на якій обговорювалися питання припинення вогню, виведення російських військ, звільнення всіх заручників, установлення контролю України над державним кордоном з Росією і безперешкодного доступу ОБСЄ до всієї території, контрольованої бойовиками. Меркель заявила, що мінські домовленості, як і раніше, є основою врегулювання ситуації на Донбасі. За відсутності прогресу в їх реалізації Росією, санкції з неї в липні зняті не будуть. Наступного тижня заплановано зустріч у "нормандському форматі" на рівні міністрів закордонних справ у Парижі.
Темою зустрічі президента Порошенка з делегацією Бундестагу було невиконання Росією та бойовиками мінських домовленостей. Німецькі політики підтвердили, що санкції проти Росії мають діяти, доки не будуть виконані умови мінських домовленостей. Депутати німецького парламенту порадили Порошенку забезпечити проведення виборів на Донбасі.

Європарламент прийняв жорстку резолюцію щодо Криму


Європарламент засудив безпрецедентне порушення прав людини щодо кримських татар, жорстке обмеження свободи вираження думок і мирних зібрань в окупованому Росією Криму. Підтримано пропозицію України про проведення переговорів з відновлення суверенітету на півострові у форматі "Женева+" за безпосередньої участі ЄС. Євродепутати підтримали заборону на імпорт товарів із Криму без українських сертифікатів, а також обмеження експорту товарів та інвестицій до Криму. Європарламент закликав Раду ЄС пов'язати скасування санкцій проти Росії з деокупацією півострова.

No comments:

Post a Comment