January 24, 2016

23.01.2016 Україна: Головні теми доби - Кличка обрано головою Асоціації міст України

Кличка обрано головою Асоціації міст України
Кличка обрано головою Асоціації міст України

Головні події і теми дня 23.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кличка обрано головою Асоціації міст України.
  • Посол США Пайетт наполягає на ухваленні "децентралізації".
  • Порошенко стверджує, що Україна поверне контроль над Донбасом 2016 року.
  • Депутат Парасюк кинув склянкою в прокурора на суді проти бійців Правого сектора.

В Україні

  • Президент Порошенко впевнений, що в парламенті вже є 300 голосів для ухвалення змін до Конституції, які буде проголосовано на наступній сесії Верховної Ради у першому півріччі, одразу ж після отримання контролю України над державним кордоном із Росією. Він заявив, що децентралізація та конституційні зміни виключають прийняття законів про особливий статус будь-яких областей, і в проекті немає "чорної кішки федералізації". Порошенко стверджує, що торпедування мінських домовленостей і блокування конституційного процесу призведе до повномасштабного конфлікту з Росією. За його твердженням, 2016 року Україна поверне контроль над Донбасом.
  • Порошенко на честь дня Соборності України вручив державні нагороди українцям, які зробили внесок до розвитку та єднання країни.
  • У Києві відбулася конференція мерів – членів Асоціації міст України, на якій головою було обрано мера Києва Кличка. Мер Львова Садовий заявив, що для обрання Кличка було нелегітимно змінено статут, а кандидатуру львівського міського голови навіть не було винесено на голосування. Кличко вважає, що не має виправдовуватися, оскільки він набрав більшість голосів за процедурою, що визначена Асоціацією.
  • Глава Верховної Ради Гройсман заявив, що підпише закон про вибори в Кривому Розі тоді, коли депутати скасують результати минулих виборів. За його словами, поправку до бюджету, що передбачає електронне декларування доходів, буде розглянуто парламентом на наступному тижні.
  • Міністр фінансів Яресько вважає, що питання про "борг Януковича" можна вирішити шляхом переговорів з Росією, не доводячи справу до суду. Найближчим часом може відбутися зустріч українських і російських чиновників для обговорення питання реструктуризації.
  • Прес-служба "Укроборонпрому" повідомила, що на зустрічі керівництва концерну із заступником держсекретаря США Роузом було прийнято рішення про реалізацію спільних проектів із виробництва сучасного озброєння та співпраці у сфері безпеки.
  • Генеральна прокуратура заявила, що до суду передано справу про видачу колишнім керівництвом і співробітниками МВС зброї бойовикам-тітушкам під час подій на Майдані.
  • У справі про бійку в Драгобраті суд залишив під вартою двох бійців Правого сектора, ще двох – відпущено на поруки під поручительство депутатів парламенту.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі один боєць поранений, ще один – загинув унаслідок підриву на розтяжці. Бойовики не припиняють обстріли всією лінією фронту в Донецької області – від Світлодарська до Широкиного, бої найбільшої інтенсивності йшли в районі Донецького аеропорту. Розвідка передала ОБСЄ дані про концентрацію танків і САУ в Донецьку та поблизу Єнакієвого.
  • Згідно із повідомленням прикордонної служби, ФСБ налагодила канал контрабанди до Європи сигарет, вироблених у Донецьку. Власника цієї фабрики, кримінального авторитета Ляшка, найближчого партнера олігарха Ахметова, було вбито в грудні в Криму.

Україна та світ

  • Посол в Україні Пайетт заявив на конференції Асоціації міст України, що парламент зобов'язаний ухвалити зміни до Конституції у частині "децентралізації" влади. На його думку, Україна вже багато чого досягла в плані вдосконалення законодавства, а USAID відкриває нову програму партнерства для підтримки децентралізації місцевого самоврядування.
  • Віце-президент Байден заявив, що США й Туреччина готові вдатися до військового вирішення конфлікту в Сирії в разі провалу процесу політичного врегулювання.

Тренди


  • На думку колишнього заступника голови Центральної виборчої комісії і представника України у Венеціанській комісії в 2009-2014 роках Марини Ставнійчук, маніпуляції у конституційному процесі тривають. Конституційний суд ухвалює в авральному режимі рішення, що схвалюють будь-які пропозиції президента, і роками розглядає подання та звернення, невигідні президенту та його команді. Характерною особливістю нинішньої влади є невміння брати на себе відповідальність за помилки та прагнення перекласти її на інших ціною приниження Конституції. На думку Ставнійчук, судова реформа, замість збалансованих змін до Конституції, проводиться шляхом прийняття законів, вигідних з погляду політичної кон'юнктури. Пропоновані зміни до Конституції за допомогою перехідних положень спрямовані на посилення прямого впливу президента на судову систему. Вона переконана, що парламент має відмовитися від популізму та провести реформу у фіксовані терміни, поступово формуючи атмосферу довіри суспільства до судової системи.
  • На думку деяких аналітиків, заява президента Порошенка про наявність 300 депутатських голосів для ухвалення змін до Конституції свідчить про тиск на парламент з метою прийняття такого закону, а твердження про те, що в пропонованих змінах немає згадки про особливий статус територій – брехня та введення громадськості в оману, оскільки в перехідних положеннях міститься посилання на закон про особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей.

No comments:

Post a Comment