January 21, 2016

20.01.2016 Україна: Головні теми доби - Бойовики зірвали обмін полоненими та вимагають проведення виборів без участі влади України

Бойовики зірвали обмін полоненими та вимагають проведення виборів без участі влади України
Бойовики зірвали обмін полоненими та вимагають проведення виборів без участі влади України

Головні події і теми дня 20.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Бойовики зірвали обмін полоненими та вимагають проведення виборів без участі влади України.
  • Розширено список російських товарів, що потрапляють під обмеження імпорту до України.
  • У Києві приберуть радянський герб зі щита статуї Батьківщини-матері.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав указ про створення служби з питань реінтеграції і деокупації автономної республіки Крим.
  • Міністр фінансів Яресько заявила в Давосі, що Україна планує запустити дипломатичну ініціативу, яка дозволить відновити контроль над Кримом. У переговорах, за її словами, мають взяти участь Росія, Євросоюз, США та Україна.
  • Кабінет міністрів розширив перелік російських товарів, що потрапили під санкції. До нього включено ріпчасту цибулю, зелений чай, білий шоколад, готову та консервовану рибу, жувальну гумку, снеки, томатні та соєві соуси.
  • Уряд не подовжив режим надзвичайної ситуації в енергетиці. Міністерство енергетики заявило, що не закуповуватиме у січні газ у Росії.
  • Суд визнав потерпілими бійців Правого сектора, побитих під час бійки на курорті Драгобрат і зобов'язав поліцію почати розслідування завдання їм тяжких тілесних ушкоджень.
  • Наростає епідемія грипу в країні. У Києві від ускладнень померло семеро осіб. Управління охорони здоров'я заявляє, що в лікарнях достатньо місць для розміщення хворих.
  • До кінця сесії на міжбанківській біржі Нацбанк зміцнив гривню, проте загальна корекція курсу була незначною 24,66 ₴/$ (-0,18 грн), 26,90 ₴/€ (-0,10 грн), 3,10 ₴/10 ₽ (-0,06 грн).

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за минулу добу у зоні боїв поранено військовослужбовця. Бойовики обстрілювали околиці Донецька, Маріуполя, Горлівки та позиції української армії на Світлодарському напрямку зі стрілецької зброї і мінометів.
  • Рівно рік тому українські війська залишили Донецький аеропорт.
  • На засіданні контактної групи в Мінську бойовики висунули неприйнятні умови зі звільнення заручників, унаслідок чого обмін зірвано. Представник України на переговорах, колишній президент Кучма заявив, що внесення змін до Конституції України та проведення виборів на окупованій території неможливі без дотримання режиму тиші, відведення важкого озброєння та отримання Україною контролю над кордоном з Росією. За його словами, в Україні немає кишенькового парламенту, який би приймав рішення за вказівкою президента. Учасник переговорів з української сторони Геращенко стверджує, що Україна виконує всі пункти мінських угод, і тепер свою частину має виконати Росія, насамперед, вивести війська.
  • Розвідка повідомляє, що командири військових формувань невизнаних республік обмежили пересування кадрових російських військових через невдоволення населення їх присутністю та загрозу виникнення конфліктів на тлі погіршення економічної ситуації.
  • В окупованому Криму сімферопольський суд заочно заарештував депутата Верховної Ради лідера кримських татар Джемільова та оголосив його у федеральний розшук.
  • Депутат українського парламенту Савченко, яку незаконно судять в Росії, продовжує голодування, стан її здоров'я помітно погіршився.

Україна та світ

  • Президент Порошенко заявив у Давосі, що він погодив з віце-президентом США Байденом питання забезпечення безпеки і "модальностей" виборів, а також отримав повну підтримку в імплементації мінських угод, включаючи припинення вогню, звільнення заручників і доступ до кордону.
  • У Давосі президент Порошенко та прем'єр-міністр Туреччини Давутоглу домовилися про посилення координації і співпрацю у сфері оборони. Глава турецького уряду підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, зокрема, у питанні деокупації Криму й припинення порушень прав людини на півострові.
  • Кабінет міністрів установив перелік пунктів пропуску для транзиту російських товарів територією України.
  • Єврокомісар з політики сусідства та розширення Хан заявив, що в 2016 році ЄС збільшить допомогу Україні у поліпшенні бізнес-клімату, диверсифікації ринків збуту та наданні підтримки малому й середньому бізнесу, а також планує якнайшвидше запровадження безвізового режиму з Україною.
  • У столиці Молдови тривають масові протести проти політики уряду. Президент Тімофті підписав указ про призначення прем'єр-міністра Філіпа, обраного більшістю парламенту, незважаючи на протидію соціалістів і комуністів. Проросійські маніфестанти захопили будівлю парламенту, але були витіснені звідти спецназом.
  • Після зняття ембарго на експорт нафти Іраном, ціни на неї на міжнародних біржах знову почали знижуватися. Ціна бареля марки Brent впала нижче $27. Аналітики рейтингового агентства Fitch прогнозують середньорічну ціну нафти на рівні $45 за барель, але не виключають стресового сценарію, за якого вона не підніматиметься вище $35.
    На тлі падіння нафтових котирувань курс рубля на московській біржі знов істотно знизився майже до 82 ₽/$ і 89 ₽/€.
  • Доповідач ПАРЄ з корупції Ніколетті заявив, що не вбачає фактів зростання корупції в Україні. Він вважає, що для успішної боротьби з корупцією потрібна незалежна судова влада, для чого необхідно внести зміни до Конституції у частині реформи правосуддя.
  • В Україні розпочала діяльність міжнародна компанія експрес-доставки TNT Express. За заявою її керівництва, терміни доставки вантажів із Сінгапуру до України становитиме 6-7 робочих днів, із Великої Британії – 3-4 робочих дні.

Тренди


  • Група депутатів Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка звернулася до Конституційного суду з приводу тлумачення поняття "наступна сесія парламенту". На думку аналітиків, це зроблено для подовження терміну можливого прийняття змін до Конституції, якими може бути закріплений особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей, до моменту прийняття Росією реальних кроків з виконання своєї частини зобов'язань за мінським домовленостями.
  • Згідно із повідомленнями спостерігачів, на окупованій території компанії, що належать олігарху Ахметову, масово реєструються в "республіках", звільняючи співробітників і повторно винаймаючи їх на роботу, що дозволяє власнику позбутися соціальних зобов'язань перед працівниками. При цьому залишається й українська реєстрація. Незважаючи на те, що документи для вивезення продукції до Росіїоформляються українськими підприємствами, керівництво компаній заявляє про те, що діяльність не ведеться.
  • Після резонансної заяви голови Одеської облдержадміністрації Саакашвілі щодо співробітників прокуратури Київської області порушено кримінальну справу про перешкоджання експорту волоських горіхів. На думку експертів, горіховий бізнес є одним із найбільш корумпованих в Україні та із початку оголошення незалежності "кришується" представниками правоохоронних структур.

No comments:

Post a Comment