January 11, 2016

Україна::Головні теми тижня 4-10 січня 2016

Головні теми тижня 4-10 січня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Безвізовий режим під загрозою – "Звернення" мера Генічеська до Путіна – Командувачем ССО призначено генерала Луньова – Убивця Ґонґадзе Пукач продовжить відбувати довічне ув'язнення – Ціни на нафту впали – Сніг накрив Україну – Кібератака на Прикарпаттяобленерго – Росія закрила транзит українських вантажів – Введено в дію контрсанкціі проти Росії – Кравчук хоче особливого статусу для Донбасу та Криму

"Бомба" в законі про бюджет проти безвізового режиму

Депутат парламенту, член Національного агентства із запобіганню корупції Чумак заявив, що в тексті бюджету після голосування з'явився пункт, що відсуває на рік введення системи фінансового контролю необхідної умови для надання Україні безвізового режиму. Депутати фракцій Блоку Петра Порошенка та Народного фронту заявляють, що найближчим часом це положення буде виключено.
Скандальну поправку до бюджету, що суперечить вимогам ЄС щодо запровадження безвізового режиму, вніс позафракційний депутат Мисик, якого підтримав депутат Деркач. Крім того, у тексті закону міститься безліч неоднозначних положень, на які звернула увагу громадськість. Президент Порошенко, пояснюючи підписання ним бюджету заявив, що це було вимушеним заходом і вимогою МВФ. Крім того, без цього неможливо було б забезпечити фінансування армії і виплату пенсій і допомог. Глава парламенту Гройсман повідомив, що проект змін до закону про бюджет уже зареєстровано і буде розглянуто на найближчому засіданні.
Експерти та громадські активісти заявляють, що депутати, які приймають закони "пакетом", порушують ними ж установлений регламент роботи Верховної Ради, що призводить до прийняття законів, які суперечать законодавству та Конституції. Нічне голосування в авральному режимі закону про бюджет другий рік поспіль підтверджує, що депутати не читають тексти законів, а працюють "кнопкодавами" за вказівкою керівників фракцій.
Єврокомісія нагадала українській владі про зобов'язання запустити роботу Національного агентства щодо запобігання корупції у першому кварталі 2016 року. Агентство має перевірити не тільки електронні, а й паперові декларації чиновників. Скандальна поправка до закону про бюджет має бути скасована якомога швидше.

"Звернення" мера Генічеська до Путіна

У російських ЗМІ активно поширена інформація про нібито "звернення" мера Генічеська до президента РФ Путіна із проханням про підключення газопостачання місту.
"Нафтогаз" роз'яснив, що Генічеськ не підключено до загальноукраїнської системі газопроводів, він забезпечується газом із місцевого родовища. Улітку газ закачувався до підземного сховища на території окупованого Криму. Російська влада припинила подачу газу після відключення півострова від електропостачання. Для розв'язання проблеми потрібне будівництво нового газопроводу та переведення міста на альтернативні джерела теплопостачання.

Командувачем ССО призначено генерала Луньова

Міністр оборони Полторак призначив генерал-майора Луньова командувачем силами спеціальних операцій. Кандидатуру полковника Кривоноса, учасника боїв за Краматорськ, який керував силами спецоперацій з жовтня 2014 року, було відхилено. Деякі експерти зазначають, що Кривоніса не перепризначено через особисту неприязнь начальника Генерального штабу Муженка.

Генералу Пукачу залишено в силі вирок за вбивство Гонгадзе

Апеляційний суд залишив у силі довічний вирок міліцейському генералу Пукачу, що обвинувачений у вбивстві журналіста Гонгадзе. Пукач заявив, що він, будучи військовим, просто виконував наказ, проте ні він, ні його адвокати не назвали ім'я замовника злочину.

Економічна війна між Україною та Росією

Міністерство інфраструктури офіційно попередило перевізників, що прямий транзит вантажів залізничним та автотранспортом через Росію до Казахстану закрито, усі перевезення мають здійснюватись через Білорусь. Держприкордонслужба та державна фіскальна служба посилили контроль на українсько-білоруському кордоні з урахуванням збільшення через нього потоку товарів. Заборона транзиту боляче вдарила по підприємствам, що поставляють продукцію до Казахстану та інших середньоазіатських держав. За словами торгового представника України Микольської, Україна поки не планує вводити відповідні заходи до російських підприємств до проведення консультацій із СОТ та ЄС.
Із 10 січня набула чинності постанова уряду про введення санкцій до Росії у відповідь на ембарго щодо українських товарів. Микольська повідомила, що контрсанкціі введено з 10 січня, щоб українські компанії не зазнали збитків за вже підписаними контрактами.

Ціна нафти на світових ринках звалилася

Ціна на нафту на світових ринках знову звалилася та відновила десятирічний мінімум. Барель марки Brent коштує трохи вище $33. Запаси нафти в світі повсюдно ростуть, незважаючи на зростання напруженості на Близькому Сході. Експерти пов'язують падіння нафтових котирувань з уповільненням розвитку економіки Китаю, де напередодні біржові індекси знизилися більш ніж на 10 % за кілька днів. На тлі зниження цін на енергоносії продовжує знижуватися курс рубля щодо основних валют.

Сніг накрив Україну

Напередодні православного Різдва Україну накрили снігові замети, обмежено рух на автотрасах у південному та східному регіонах. Унаслідок сніжних буревіїв без світла залишилися майже 200 населених пунктів. У столиці ситуація на дорогах протягом кількох днів залишалася вкрай важкою. У цей самий час мер Києва Кличко відпочивав з братом на лижному курорті за кордоном.

Кібератака на "Прикарпаттяобленерго"

Спецслужби США розслідують можливу причетність російських військ інформаційних операцій до атак проти Прикарпаттяобленерго в грудні 2015 року. Є підозра, що шкідливе програмне забезпечення, виявлене на комп'ютерах української енергокомпанії, використовувалося й для атак на енергетичні об'єкти США 2014 року. Експерти американської компанії SANS ICS оцінюють рівень організації і координування атаки як дуже високий. Нападу піддалися як енергооб'єкти, так і центр управління, що дозволило вивести їх з ладу на шість годин.

Кравчук хоче особливого статусу для Донбасу та Криму

На думку колишнього президента Кравчука, Україна може погодитися на надання особливого статусу Донбасу заради припинення бойових дій, а Криму дати широку державну автономію у складі України. Він заявив, що Мінські угоди не вирішують питання відновлення суверенітету.
На думку експертів "Майдану закордонних справ", пропозиція Кравчука не вирішить проблему Донбасу та Криму, але, на відміну від чинного президента, він намагається щось пропонувати. Деякі політологи вважають, що виступ Кравчука зроблено в контексті нового курсу Кремля на "єдність братніх народів" та є підготовкою до нав'язування інфільтрації окупованого Донбасу в Україні зі збереженням повного контролю Росії над цією територією.

No comments:

Post a Comment