November 27, 2015

26.11.2015 Україна: Головні теми доби - Верховна Рада прийняла пакет законів про децентралізацію

Верховна Рада прийняла пакет законів про децентралізацію
Верховна Рада прийняла пакет законів про децентралізацію

Головні події і теми дня 26.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада прийняла пакет законів про децентралізацію.
  • Президент Порошенко мріє стати членом Європарламенту після першого або другого президентського терміну.
  • У МВС немає претензій до олігарха Фірташа, який збирається повернутися до України.

В Україні

  • Президент Порошенко ветував закон про посилення гарантій прав внутрішньо переміщених осіб. Закон відправлено на доопрацювання, оскільки в ньому не визначено уповноваженого органу, що перевірятиме факт відсутності ВПО за місцем проживання та підтверджуватиме інформацію про їх переміщення в межах України.
  • Закон про формування бюджетів об'єднаних територіальних громад визначає особливості надходження та видатків місцевих бюджетів у разі несвоєчасного набрання чинності законом про держбюджет і регулює питання фінансового забезпечення громад, які не об'єдналися. До місцевих бюджетів перераховуватимуться збори за реєстрацію прав на нерухоме майно та державну реєстрацію суб'єктів господарської діяльності. Сама реєстрація передається від міністерства юстиції місцевим територіальним громадам і нотаріусам. Довідки та виписки надаватимуться тільки в електронному вигляді. Спрощується порядок реєстрації благодійних фондів і неприбуткових громадських організацій.
    Місцеві ради тепер зобов'язані приймати рішення поіменним голосуванням.
    Прийнято закон про науку та наукову діяльність. Відхилено поправку депутата Ківалова, що дозволяла вилучення земель, які перебувають в оренді або користуванні у наукових установ.
    Депутати не змогли прийняти закон про державну службу, який в Євросоюзі вважають ключовим для проведення реформ в Україні.
    Для позбавлення мандатів депутатів Філатова, Огневич та Атрощенка, які подали заяви про складання з себе повноважень, не вистачило голосів.
  • Національний банк прийняв постанову про підвищення ефективності нагляду за платіжними системами, яка може припиняти дію ліцензії небанківських установ та Укрпошти в разі порушення ними законодавства при переказі коштів.
  • Нацбанк знову зміцнив офіційний курс гривні: 23,60 ₴/$ (-0,17 грн), 25,04 ₴/€ (-0,12 грн), 3,59 ₴/10 ₽ (-0,04 грн).

Війна

  • Керівництво місії ОБСЄ заявляє про постійно зростаючу кількість обстрілів у зоні військових дій у Донбасі. Згідно з офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • Ремонт однієї з ЛЕП, що подає електроенергію до Криму, припинено на вимогу активістів. На півострові світло подається за графіком, на заправках закінчується паливо, яке використовується для генераторів.

Україна та світ

  • Президенти Франції і Росії домовилися про обмін розвідувальною інформацією для боротьби з Ісламською державою. Президент Олланд підтвердив, що не бачить нинішнього сирійського президента Асада учасником політичного процесу. Путін заявив, що підтримуватиме свого головного союзника Асада.
  • Росія перекинула до Сирії новітні комплекси ППО С-400. Президент Туреччини Ердоган відмовився принести вибачення за збитий російський бомбардувальник. МЗС Туреччини заявило протест російському послу за напади на турецькі дипломатичні місії у Росії. МЗС Росії рекомендує росіянам покинути Туреччину нібито через наявність терористичних загроз. Прем'єр-міністр Медведєв оголосив про підготовку військових, дипломатичних та економічних санкцій щодо Туреччини у відповідь на збитий бомбардувальник.
  • Молдавські спецслужби знешкодили злочинне проросійську угруповання, що готувало повалення влади в країні.

Тренди


  • Вибори антикорупційного прокурора, які транслювалися в прямому ефірі, показали, що кандидати на посаду не усвідомлюють, що від цієї посади суспільство вимагає повної незалежності. Експерти зазначають, що вимога про наявність п'ятирічного прокурорського стажу для кандидатів обмежує коло претендентів тими, хто раніше працював у системі та прийняв її правила; критерії вибору кандидатів не сформульовано; призначення на посаду генеральним прокурором Шокіним робить фігуру антикорупційного прокурора частиною існуючої корупційної моделі.

No comments:

Post a Comment