November 20, 2015

19.11.2015 Україна: Головні теми доби - Адвокати "Небесної сотні" вимагають вважати вбивство активістів тероризмом

Адвокати "Небесної сотні" вимагають вважати вбивство активістів тероризмом
Адвокати "Небесної сотні" вимагають вважати вбивство активістів тероризмом

Головні події і теми дня 19.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Адвокати "Небесної сотні" вимагають вважати вбивство активістів тероризмом.
  • Голова ЦВК вважає оголошення мером Кривого Рогу Вілкула законним.
  • На засіданні парламентського комітету ВР депутат Парасюк ударив ногою генерала СБУ.

В Україні

  • Генеральна прокуратура продовжує звітувати про результати розслідування злочинів проти активістів Майдану. Адвокати "Небесної сотні" вимагають перекваліфікації справи зі статті "масове вбивство" на "тероризм", що дасть можливість визнати участь співробітників силових органів у процесі вчинення загального злочину. На думку адвокатів, силові структури та суди навмисно затягують і розвалюють справи, оскільки більшість вбивць і насильників отримало від нинішньої влади гарантії непереслідування.
  • Міністерство соцекономрозвитку планує скасувати всі дозвільні документи, відсутні в ЄС, що різко підніме позицію України в рейтингу Doing Business і підвищить її інвестиційну привабливість.
  • Міністерство енергетики заявляє про готовність енергосистеми України до зими.
  • Після завершення реструктуризації єврооблігацій агентство Moody's, слідом за S & P, підвищило суверенний рейтинг України з негативного на стабільний.
  • Національний банк спростив процедуру реорганізації комерційних банків. Прийнято рішення про участь НБУ як третьої сторони при проведенні незалежної оцінки заставного майна.
  • Нацбанк продав на валютному аукціоні більше $15 млн, що дозволило трохи знизити ажіотаж на міжбанківському ринку: 23,84 ₴/$ (-0,07 грн), 25,47 ₴/€ (-0,03 грн), 3,67 ₴ / 10 ₽ (-0,02 грн).

Війна

  • Бойовики безперервно обстрілюють позиції української армії зі стрілецької зброї і мінометів, у нічний час – поодинокими ракетами РСЗВ "Град-П". За офіційними даними, за минулу добу поранено одного військовослужбовця. Найінтенсивніші бойові дії ведуться в околицях Донецька та на артемівському напрямку. Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський пригрозив закрити всі транспортні коридори на окуповану територію в разі продовження обстрілів пунктів пропуску. Розвідка повідомляє про підготовку бойовиками невизнаних республік наступу та прибуття на окуповану територію делегації російських військових для інспекції армійських підрозділів. За даними спостерігачів, командний склад і технічний персонал військових формувань "республік" складається із кадрових російських військових.
  • Глава місії ОБСЄ заявив, що сторони не відвели важке озброєння від лінії бойових дій у Донбасі.

Україна та світ

  • ЄС має намір обмежити використання віртуальних валют – на думку єврочиновників, з їх допомогою можна фінансувати терористичні організації.
  • Газета The Washington Post вважає бюджет терористичної ісламської держави порівнянним з оборонними бюджетами європейських країн. Він формується з продажу нафти, природних ресурсів, сільгосппродукції, торгівлі історичними цінностями, збирання "податків" на захопленій території, грабежу банків, отримання викупу за заручників і торгівлі людьми, донорського фінансування симпатиками Ісламської держави. Неможливість відстеження фінансових потоків ускладнює боротьбу з ІД і переводить її з категорії антитерористичної операції до категорії глобальної війни, оскільки прихильниками терористів є громадяни різних країн.
  • Після теракту в Парижі Пентагон вирішив змінити тактику боротьби з Ісламською державою та планує завдавати авіаударів по нафтовій інфраструктурі на території, контрольованій терористами.
  • Президент США Обама вважає, що війна в Сирії не закінчиться, доки президент Асада залишається на своєму посту.
  • МВФ не братиме участі у перемовинах між Україною та Росією. Сторонам запропоновано врегулювати проблему зовнішнього боргу безпосередньо.
  • Президент РФ Путін вважає неможливим одночасне зміцнення зв'язків між ЄС та Євразійським союзом і виконання мінських угод.

Тренди


  • Щоденні випадки побиття чиновників, представників правоохоронних органів і соратників режиму Януковича свідчать про невіру суспільства у здатність правоохоронної і судової системи, керованої теперішньою владою, вершити правосуддя. Опитування громадської думки підтверджують готовність людей до позасудового розгляду і "судів лінча", якщо влада не вживе рішучих заходів щодо докорінної реорганізації правоохоронної системи. Більшість вітчизняних експертів і західних політиків вважають, що відмова від розв'язання проблеми спричинить політичну нестабільність, яка загрожує існуванню української держави.

No comments:

Post a Comment