November 16, 2015

15.11.2015 Україна: Головні теми доби - Другий тур виборів мерів в Україні

Другий тур виборів мерів в Україні
Другий тур виборів мерів в Україні

Головні події і теми дня 15.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Другий тур виборів мерів в Україні.
  • В Анталії відкрився самміт G20.
  • У зоні бойових дій у Донбасі напруження зростає.

В Україні

  • Відбувся другий тур виборів мерів найбільших міст України. Явка виборців була вкрай низькою. Мером Києва залишається Кличко, Львова – Садовий. У Дніпропетровську перемагає Філатов. Остаточні результати ЦВК обіцяє підвести найближчими днями.
  • Президент Порошенко дав українське громадянство грузину Грігалашвілі, що має очолити департамент внутрішньої безпеки національної поліції.

Війна

  • Ситуація в Донбасі ускладнюється кожного дня. Спостерігачі та розвідка відзначають перекидання російськими окупаційними військами до передової великих обсягів палива, бронетехніки та особового складу. Позиції української армії піддаються атакам всією лінією фронту, найбільш їнапружена ситуація зберігається в околицях Донецька, де бої ідуть практично безперервно. За офіційними повідомленнями, за добу загинув один військовослужбовець, восьмеро – поранені, волонтери повідомляють про більші втрати. Президент повідомив, що армії дозволено відкривати вогонь у відповідь, керівництво генерального штабу говорить про можливість повернення відведеної техніки до лінії протистояння.
  • Після приходу чергового "путінського конвою" Ситуація із грошовим забезпеченням бойовиків покращилася. Із грошового обігу окупованих територій практично виключено гривню.

Україна та світ

  • В Анталії зустрілися лідери 20 найбільших країн. Президент Туреччини Ердоган, відкриваючи нараду, заявив, що лідерам світової економіки не вдалося досягти серйозного економічного зростання. У перший день відбулися неофіційні переговори лідерів Росії і США, у ході яких було обговорено проблеми врегулювання конфліктів у Сирії та Україні. Президент Обама також зустрівся з королем Саудівської Аравії, яка є партнером США в коаліції проти Ісламської держави. Самміт триватиме два дні.
  • Влада Туреччини заявила про ліквідацію терористичного угрупування, яке мало влаштувати теракт в Стамбулі одночасно з вибухами в Парижі.
  • За уточненими даними, у ході терактів у Парижі загинуло 129 людей, близько 300 – дістали поранень. Спецпідрозділи європейських країн проводять затримання терористів і їхніх підсобників.
  • Французька авіація завдала бомбових ударів по сирійському місту Ракка, що вважається центром терористів Ісламської держави.
  • Канцлер Німеччини Меркель вважає за необхідне поліпшення умов для легальної міграції і справедливе розподілення біженців країнами Європи. Одночасно важливо усунути причину міграції, урегулювавши конфлікти на Близькому Сході та зміцнивши охорону кордонів ЄС. На думку більш ніж половини опитаних громадян Німеччини, Меркель не справляється з урегулюванням міграційного кризи.

Тренди


  • Другий тур виборів мерів найбільших міст відбувся за аномально низької явки виборців – по країні проголосувало лише близько третини виборців. На думку деяких політологів, це свідчить про зниження рівня довіри до більшості політичних сил, виборці не бачать гідних кандидатів і, за рідкісним винятком, не йдуть на вибори. Перші оцінки результатів показують, що опозиційному блоку та колишнім членам Партії регіонів не вдалося досягти впевненої перемоги у південних і східних областях, яка дозволила б Росії розгойдати нестабільність у країні, подібно до весни 2014 року. Тим не менш, ставленики олігарха Ахметова здобули перемогу в Запоріжжі та Павлограді. Поразка членів сім'ї Вілкула, яких підтримували глави ЦВК і президентської адміністрації, спостерігачі вважають серйозною поразкою команди президента Порошенка. Вибори мером Дніпропетровська члена команди олігарха Коломойського – Філатова, звільняють місце в парламенті, на яке може претендувати ще один член команди Коломойського – Корбан. У Києві переміг чинний мер Кличко. Мером Львова став чинний глава Садовий. У Чернігові переміг колишній член партії Регіонів, що приєднався до президентської партії. У цілому по країні найбільше електоральне зростання продемонстрували партії "Об'єднання Самопомічь" та "Укроп", президентська партія не змогла зміцнити свої позиції. Таким чином, її шанси на позачергових парламентських виборах погіршуються.
  • На думку деяких політичних аналітиків, президенту Росії Путіну вдалося нав'язати Заходу порядок денний щодо спільної боротьби з тероризмом. Західні дипломати все частіше називають умовою зняття санкцій з Росії повне виконання нею мінських угод, не акцентуючи увагу на анексії Криму.

No comments:

Post a Comment