November 15, 2015

14.11.2015 Україна: Головні теми доби - Ситуація в зоні конфлікту в Донбасі різко загострилася

Ситуація в зоні конфлікту в Донбасі різко загострилася
Ситуація в зоні конфлікту в Донбасі різко загострилася

Головні події і теми дня 14.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ситуація в зоні конфлікту в Донбасі різко загострилася.
  • Порошенко вшанував пам'ять жертв теракту у Франції.
  • У Відні відбулася конференція з врегулювання сирійської кризи.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про проведення виборів в Маріуполі та Красноармійську 29 листопада.
  • Штаби кандидатів у мери Дніпропетровська заявляють про спробу зриву виборів.

Війна

  • Ситуація в зоні конфлікту в Донбасі загострюється з кожним днем. Зафіксовано застосування бойовиками переносних РСЗВ "Град-П". Бойовики безперервно атакують та обстрілюють населені пункти в околицях Донецького аеропорту й Майорська. Бої ідуть на волноваському та маріупольському напрямках, обстріляно пункт пішохідного переходу у Станиці Луганській. У ході бойових зіткнень всією лініює розмежування загинуло шестеро українських військовослужбовців, близько десяти –  поранено. На міні в Мар'їнці підірвалися двоє мирних жителів. За повідомленнями спостерігачів, на окупованій території російське командування заправляє пальним техніку, що перебуває на передовій, і перекидає туди ж боєприпаси та живу силу. Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Тука вважає, що мінський мирний процес практично зірвано. У той самий час західні лідери, слідом за міністром закордонних справ РФ Лавровим, заявляють про необхідність продовження мінських домовленостей на 2016 рік, незважаючи на "провокації", продовжити відведення озброєнь і відновлення інфраструктури.

Україна та світ

  • Багато країн світу взяли участь у флеш-мобі на підтримку Франції. Більшість політичних діячів підтримують версію причетності "Ісламської держави" до терактів. Спецслужби країн ЄС провели затримання осіб, причетних до атаки у Парижі. Країни Європи вживають екстрених заходів для запобігання терористичної загрози, деякі –  перекрили кордони для мігрантів. Польща відмовляється виконувати рішення ЄС про прийняття мігрантів за узгодженою квотою. Прем'єр-міністр Франції вимагає висилки з країни радикальних імамів. У мережі Інтернет від імені ІД поширено відео із загрозою Франції продовжити терористичні акти.
  • У Відні відбулася зустріч глав МЗС із врегулювання сирійської кризи. Учасники ухвалили резолюції про продовження процесу політичного вирішення конфлікту та проведення у країні виборів упродовж найближчих півтора роки за участі уряду та опозиції, між якими наразі відбуваються жорстокі бої. Росія підтримує чинного президента Асада, Захід –  опозиційні сили. Крім того, у в конфлікті беруть участь бойовики "Ісламської держави" та курдські угрупування. Уряд контролює не більше чверті території країни, включаючи порти, де розташовані російські військові бази.

Тренди


  • Менш ніж за добу після теракту у Франції російський політолог Марков заявив про необхідність об'єднання всього світу в боротьбі проти "Ісламської держави". При цьому Захід має визнати, що події в Україні є малозначущими, порівняно з терористичною загрозою, і не має втручатися до процесів, що відбуваються в країні. В іншому випадку примирення Росії із Заходом неможливо. В унісон з Марковим такі самі вимоги до західних країн висунув ватажок Донецької "республіки" Захарченко. Російські політики вважають перемогою спільну заяву глав МЗС Росії, США та спецпредставника ООН по Сирії про об'єднання зусиль у вирішенні сирійської кризи та спільну боротьбу проти тероризму. При цьому учасники зустрічі жодного разу не згадали про причетність Росії до подій в Україні та підтримку нею Ісламської держави, хоча багато західних політиків напряму пов'язують дії керівництва Росії з терактами та підтримкою ІД.
  • Українське суспільство розділилося в оцінці дій керівництва країни. Частина громадських діячів указує на політику подвійних стандартів президента Порошенка, який не оголосив траур після трагедій у Луганську, Іловайську, Савур-Могилі, Дебальцевому, Донецькому аеропорті. Він приділяє більше уваги жертвам терактів у Франції, не акцентуючи увагу світової громадськості на щоденних численних жертвах українських військових і цивільних осіб у ході військових дій у Донбасі. Крім того, Порошенко не оголошував траур після терактів у Бейруті, Анкарі, Нігерії. Підтримку їм Франції пов'язують з її участю у фінансуванні України.

No comments:

Post a Comment