November 13, 2015

12.11.2015 Україна: Головні теми доби - Міжнародний кримінальний суд не визнав події на Майдані злочином проти людяності

Міжнародний кримінальний суд не визнав події на Майдані злочином проти людяності
МKС не визнав події на Майдані злочином проти людяності

Головні події і теми дня 12.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Міжнародний кримінальний суд не визнав події на Майдані злочином проти людяності.
  • Верховна Рада із четвертого разу прийняла антидискримінаційну поправку до Трудового кодексу.
  • Депортацію Кримських татар визнано геноцидом.
  • Скандальне кафе у згорілому Будинку профспілок закрито.
  • Порошенко нагородив фінансиста Сороса орденом Свободи.

В Україні

  • Депутати парламенту із четвертої спроби прийняли "антидискримінаційні поправки" до Трудового кодексу, без яких, за заявою президента Порошенка, неможливе отримання безвізового режиму з ЄС. Заступник глави парламенту Парубій заявив, що протягом кількох днів очікується висновок Єврокомісії з прийнятих антикорупційних законів. Найбільш проблемними, на його думку, є закони про спецконфіскаціі та агентство з управління конфіскованими активами, до яких внесено велику кількість поправок, що змінили їх первісну редакцію. Якщо Єврокомісією буде висловлено зауваження до прийнятих законів, до них буде внесено зміни. Закони буде переголосовано й тільки після цього подано на підпис президенту.
    Верховна Рада прийняла резолюцію про визнання геноцидом депортації кримських татар у 1944 році.
    Депутати схвалили створення Державного бюро розслідувань, яке займатиметься злочинами чиновників високого рангу, суддів і працівників правоохоронних органів, включаючи Національного антикорупційногое бюро та антикорупційної прокуратури. Автори законопроекту стверджують, що він дозволить виключити слідство з компетенції прокуратури. Планована кількість співробітників Бюро – півтори тисячі осіб.
    Прийнято три законопроекти про забезпечення прозорості антимонопольних заходів, розміри штрафу за порушення вимог антимонопольного законодавства та підвищення до €100 млн мінімального розміру активів для отримання дозволу на об’єднання компаній. На думку міністерства соцекономрозвитку, ці закони полегшать інвестування до української економіки.
    Депутати підтримали поправку про забезпечення збереження робочих місць за мобілізованими.
  • Україна приєдналася до угоди СОТ про взаємний доступ до публічних закупівель.
  • Блок Петра Порошенка вирішив підтримати чинного мера Садового у другому турі виборів у Львові.
  • Міністр фінансів Яресько повідомила, що державний борг України вдалося скоротити на $3 млрд. Найближчим часом буде випущено нові єврооблігації на $12 млрд, замість існуючих. Єдине зобов’язання, яке не вдалося реструктуризувати, – позика уряду колишнього президента Януковича, взята у Росії. Яресько заявила, що його не буде виплачено, оскільки РФ не приєдналася до програми реструктуризації. Суверенний борг країни перевищує $70 млрд.
  • Курс національної валюти дещо знизився: 22,92 ₴/$ (+0,16 грн), 24,58 ₴/€ (+0,19 грн), 3,50 ₴/10 ₽ (-0,02 грн).

Київ

  • Ще одне рейтингове агентство, Standard & Poor's, знизило рейтинги Києва до дефолтного рівня. Уряд збирається реструктуризувати борги столиці без попередньої згоди комітету кредиторів, незважаючи на блокування угоди одним із головних власників єврооблігацій.

Війна

  • У зоні конфлікту в Донбасі не припиняються безперервні боєві зіткнення. Тривають бої в околицях Донецька й траси Горлівка-Артемівськ, на якій розташовано пропускний пункт на окуповану територію. Розвідка повідомляє про зосередження бойовиками в прифронтовій зоні великої кількості важкої техніки. Вони поступово підтягують до передової пальне для бронетехніки.
  • Черговий путінський "конвой" із більш ніж 100 вантажівок в'їхав через неконтрольовану ділянку кордону на окуповану територію Донбасу.
  • Верховна Рада дозволила допуск військовослужбовців США та Канади на територію України на час навчань.

Україна та світ

  • Глава Євроради Туск розраховує на відновлення прикордонного контролю та будівництво огорожі, що перешкоджатиме потраплянню мігрантів до ЄС. Він заявив, що нерозв'язана проблема біженців може стати причиною краху шенгенської зони.
  • Посол в Україні Томбінський вважає, що Україні не варто розраховувати на швидкий ефект від введення зони вільної торгівлі з ЄС. Позитивні наслідки можна буде побачити тільки за кілька років.
  • Представник США в ОБСЄ вважає, що Росія має виконати свої зобов'язання з мінських угод до кінця поточного року та забезпечити проведення місцевих виборів у Донбасі за українським законодавством. Міністр закордонних справ Клімкін вважає, що мінський процес на межі зриву через відмову бойовиків від режиму припинення вогню.
  • Спостерігачі та журналісти повідомили про застосування Росією в Сирії фосфорних бомб.

Тренди


  • Згідно із попередніми висновками Міжнародного кримінального суду в Гаазі, українські силові структури застосовували невиправдані й надмірні заходи проти протестуючих і журналістів на Майдані взимку 2013-2014 року. Однак ці заходи не є злочином проти людяності. На думку українських експертів, рішення прийнято через нестачу доказів, наданих українською прокуратурою. Громадянське суспільство вважає, що українські правоохоронці навмисно спотворили та приховали факти для відбілювання замовників і вбивць активістів Майдану.
  • Перший заступник голови СБУ Трепак, призначений у липні 2015 року, подав у відставку через неможливість вести боротьби з корупцією, доки Шокін займає пост Генерального прокурора. Також за відставку генерального прокурора виступають не менше третини депутатів парламенту. Цього самого постійно вимагають від президента Порошенка й іноземні партнери України.

No comments:

Post a Comment