November 10, 2015

09.11.2015 Україна: Головні теми доби - Київ відвідала комісар із закордонних справ ЄС Могеріні

Київ відвідала комісар із закордонних справ ЄС Могеріні
Київ відвідала комісар із закордонних справ ЄС Могеріні

Головні події і теми дня 09.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Київ відвідала комісар із закордонних справ ЄС Могеріні.
  • Ситуація в зоні конфлікту в Донбасі продовжує загострюватися.
  • Колишню міністра юстиції Лукаш відпущено під домашній арешт.
  • Остаточні підсумки місцевих виборів досі не підведено.

В Україні

  • Центральна виборча комісія досі не опублікувала результати виборів до місцевих органів влади. За попередніми підрахунками експертів, партія президента Порошенка не отримала на них більшості. Серед несподіванок виборів експерти обговорюють успіх партії "Укроп", що набрала в цілому по країні більше 7 % голосів виборців. Глава фракції "Блоку Петра Порошенка" у Верховній Раді Луценко заявив, що новий склад ЦВК буде сформований одразу ж після завершення місцевих виборів. Повноваження членів комісії скінчилися ще в червні 2014 року.
  • Громадські активісти в день української мови провели акцію під адміністрацією президента з вимогою державної підтримки мови, що, на їхню думку, є питанням національної безпеки.
  • Демократична громадськість просить призначити вибори в Маріуполі на 29 листопада. На думку деяких експертів, оскільки вибори не відбулися, необхідно провести нову кампанію, а вибори не можуть відбутися раніше січня 2016 року.
  • Міністр енергетики Демчишин розглядає Китай як можливого партнера для добудови енергоблоків Хмельницької АЕС. Він заявив про припинення Україною імпорту електроенергії з Росії відразу ж після введення в експлуатацію лінії електропередач Рівненська АЕС – Центр.
  • Офіційний курс гривні в понеділок змінився незначно: 23,75 ₴/$ (+0,10 грн), 24,52 ₴/€ (-0,09 грн), 3,52 ₴/10 ₽ (-0,04 грн).

Війна

  • Ситуація в зоні конфлікту в Донбасі продовжує погіршуватися з кожним днем. Бойовики ведуть обстріли всією протяжністю лінії зіткнення. Спостерігачі на місцях фіксують використання бойовиками мінометів і важкої техніки. Місія ОБСЄ та розвідка повідомляють про танки й важку артилерію бойовиків у безпосередній близькості від лінії бойових дій. Серед місцевих бойовиків поширюється інформація про можливий наступ українських військ.
  • Черговий російський конвой готується до вторгнення в Україну. Розвідка пов'язує в'їзд таких конвоїв із підвезенням рублевої готівки на окуповану територію. За оцінками експертів, виплата пенсій і зарплат чиновникам "республік" здійснюється винятково за рахунок коштів із конвоїв Путіна. Залишається відкритим питання про те, що вивозять з України сотні вантажівок, оскільки на виїзді відсутній будь який контроль як з боку українських прикордонників, так і спостерігачів ОБСЄ.
  • Представник України в контактній групі з гуманітарних питань Геращенко заявила, що мінські угоди мають бути виконані до кінця 2015 року. У той самий час міністр закордонних справ Росії Лавров в Берліні заявив, що сторони домовилися про продовження дії угод на наступний рік через неможливість виконання Україною вимог щодо проведення виборів на окупованій території.
  • Агентство у справах біженців ООН доставило в Луганськ перший за три місяці гуманітарний вантаж. Спостерігачі повідомляють про спроби влади "республік" поставити під свій контроль розподіл гуманітарної допомоги міжнародних організацій.
  • Президент Порошенко заявив, що з лютого 2015 року ЄС виділив €100 млн гуманітарної допомоги на тимчасових переселенців.

Україна та світ

  • Україну відвідала комісар ООН з закордонних справ і політики безпеки Могеріні. У ході зустрічі з президентом Порошенком вона підтвердила, що ЄС готовий усунути візові перешкоди у разі виконання Україною узгоджених кроків, зокрема проведення реформ і боротьби з корупцією.
  • Згідно з інформацією європейських ЗМІ, 18 грудня ЄС продовжить санкції проти Росії ще на півроку; подовження санкції підтримує канцлер Німеччини Меркель.
  • Речник Держдепартаменту США Кірбі заявив, що кризу в Сирії неможливо врегулювати без участі Росії та Ірану. На думку США, влада в країні має бути передана більш репрезентативному уряду.
  • Чехія та Словаччина заявили про відмову приймати біженців в рамках обов'язкових квот з перерозподілу мігрантів в ЄС.

Тренди


  • Президент Порошенко після засідання Національної ради реформ заявив про намір внести до парламенту законопроект про зміни до Конституції для здійснення судової реформи. Передбачено відміна суддівської недоторканності, очищення та оновлення складу суддів через процедуру оцінювання. За його словами, Венеціанська комісія двічі дала позитивний висновок щодо запропонованого проекту. У той самий час прем'єр-міністр Яценюк неодноразово заявляв, що єдиним способом очищення є повна заміна суддівського корпусу через набір нових суддів. За період із початку подій на Майдані й досі жоден з одіозних суддів не зазнав відповідальності за свої дії, більшість продовжує виносити рішення, погоджуючи їх з новою владою. Деякі експерти вказують, що в результаті змін, ініційованих Порошенком, відбудеться повне підпорядкування суддів президенту, а Верховну Раду буде повністю виключено з процесу призначення суддів і контролю за їх діяльністю.
  • Перетворення міліції на Національну поліцію не привели й не можуть привести до зміни суті її роботи без докорінної реформи правоохоронної системи. Про це свідчать опубліковані цивільними активістами факти про проходження переатестації одіозними міліцейськими керівниками. Громадськість у Києві протестувала проти перепризначення колишнього заступника міністра Паскала, який брав участь у переслідуваннях активістів Майдану.
  • Антикорупційна прокуратура, на думку деяких експертів, не зможе ефективно виконувати свої функції, оскільки проведені нею спільно з антикорупційним бюро розслідування гальмуватимуться судами йі керівництвом Генеральної прокуратури. Президент Порошенко заявив про узгодження всіх спірних моментів щодо призначення комісії для виборів керівництва антикорупційної прокуратури. Проте один із названих ним іноземних кандидатів, глава Європейського управління з боротьбі з шахрайством Кесслер, відмовився приймати пропозицію України, оскільки його хочуть призначити замість іншого іноземного учасника, а не на місце за квотою Генпрокуратури.
  • Депутати Верховної Ради відверто саботують прийняття "безвізового" пакету законів. Вони ігнорують засідання комітетів, не займаються обговоренням поправок. Експерти сумніваються в тому, що повторне голосування набере достатню кількість голосів. За заявою європейських спостерігачів, поправки, внесені депутатами до законопроектів перед попереднім голосуванням, повністю вихолощують суть змін. Закони, у разі їх прийняття в такому вигляді, не буде зараховано ЄС як аргумент для скасування візових обмежень.
  • На думку експертів, економіка України падає швидше від прогнозованих темпів. Про це свідчить чергове пониження рейтингів країни ЄБРР, слідом за Світовим банком, МВФ та рейтинговими агентствами. Причинами падіння аналітики називають затягування реформ, високі політичні ризики та несприятливу світову кон'юнктуру, що спричиняють відтік інвестицій і "схлопування" економіки.

No comments:

Post a Comment