November 02, 2015

Україна: Головні події і теми тижня 25 жовтня–1 листопада 2015

Дайджест головних подій тижня 25 жовтня–1 листопада 2015 від аналітичного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

В Україні відбулися вибори до місцевих органів влади – У Києві відбудеться другий тур виборів мера – Мером Харкова став Кернес – Арешт лідера партії "Укроп" Корбана –Україна піднялася на 13 позицій у рейтингу Doing Business – Вибух складу боєприпасів у Сватовому – Два альтернативні проекти Податкового кодексу – Україна закупила достатньо російського газу – США вкрай незадоволені діями Генпрокуратури – Українська армія відвела легку артилерію від лінії бойових дій

В Україні

  • В Україні відбулися вибори до місцевих органів влади. Попри досить велику кількість порушень, їх результати визнано міжнародними спостерігачами. Президент Порошенко поспішив заявити про завершення процесу перезавантаження влади після Майдану. Тим не менш, у південних і східних областях перемогу в більшості місцевих рад здобули представники проросійського Опозиційного блоку. Вибори в Маріуполі, Красноармійську та деяких інших містах зірвано. Міліція відкрила кримінальні справи за фактом перешкоджання виборному процесу. Європа та США наполягають на проведенні виборів у цих містах 15 листопада, паралельно із другим туром виборів мерів; парламентська коаліція не дійшла консенсусу з цього питання. До кінця тижня ще не завершено підрахунок голосів, електронний контроль за процесом підрахунку відсутній, що дає підстави деяким спостерігачам сумніватися в дійсності результатів. Президент Порошенко висловив незадоволення темпами підрахунку голосів. Мером Харкова став колишній регіонал Кернес. У Києві призначено другий тур виборів, до якого вийшли нинішній мер Кличко та народний депутат Береза. В Одесі територіальною комісією переможцем оголошено колишнього мера Труханова, однак голова облдержадміністрації Саакашвілі через суди заперечив результати, прокуратура вилучила для перевірки протоколи комісій. У Павлограді шляхом махінацій було скасовано другий тур виборів, проте під тиском громадськості його все ж таки буде проведено. Тим не менш, ЦВК подала апеляцію та сподівається його скасувати.
    Заступник лідера фракції Блоку Петра Порошенко заявив, що після виборів очікується кардинальна заміна складу учасників Центральної виборчої комісії, повноваження яких сплили ще в червні 2014 року.
  • У Дніпропетровську СБУ та Генеральною прокуратурою заарештовано лідера політради партії "Укроп" Корбана. В офісах партії "Укроп", квартирах волонтерів і Корбана проведено обшуки. СБУ заявила, що в спецоперації, підготовка до якої велася протягом кількох місяців, були задіяні 500 чоловік. Корбана, підозрюваного у створенні організованого злочинного угруповання, перевезено до Києва.
    СБУ продемонструвала відео затримання лідера партії "Укроп" Корбана, а також зброю, гроші та печатки, вилучені в ході обшуків в Дніпропетровську. Генеральна прокуратура заявила, що вимагатиме для нього запобіжний захід у вигляді арешту. Олігарх Коломойський назвав затримання Корбана реакцією влади на результат партії "Укроп", здобутий у ході виборів. Аналітики сходяться на думці, що дії влади проти партії грають на руку проросійському Опозиційному блоку. Президент Порошенко заявив, що затримання Корбана – лише перше із безлічі запланованих.
    Деякі демократичні сили та аналітики сходяться на думці про те, що арешт Корбана та обшуки в будинках й офісах партії "Укроп" є початком політичних переслідувань. Союзники Блоку Петра Порошенка з парламентської коаліції вимагають термінового скликання позачергового засідання Верховної Ради, де хочуть заслухати Генерального прокурора та Главу СБУ.
  • Генеральний прокурор відмовився виконувати вимоги ЄС щодо візової лібералізації і пригрозив МЗС почати прокурорську перевірку через підрив авторитету державної влади. Міністр закордонних справ Клімкін заявив про відсутність конфлікту інтересів між відомствами. Західні державні діячі висловлюють відкрите невдоволення владою України, що відмовляється міняти Генерального прокурора Шокіна та його заступників, які гальмують антикорупційну реформу.
    Посол США в Україні Пайетт закликав Генеральну прокуратуру припинити підривати реформи, захищати корумпованих прокурорів у своїх лавах і блокувати розслідування хабарництва, змов і політичних домовленостей. Він пообіцяв усебічну підтримку прокурорам Сакварелідзе та Каську, які ведуть боротьбу з корупцією у відомстві.
  • Україна закупила 2 млрд м3 газу в Росії по $227 за 1000 м3. Подальші закупівлі залежать від зниження ціни. Із 1 листопада закупівлі припинено не буде, але вони різко скоротяться. Глава Нафтогазу Коболєв заявляє, що наступного року Україна обійдеться без закупівель російського газу. Він підкреслив, що наразі  ціна європейського газу нижча від російського.
    Керівництво Нафтогазу розраховує на повну імплементацію плану реформування корпоративного управління. В іншому випадку, за їх твердженням, можливий дефолт за кредитом, наданим ЄБРР під умови реформування компанії. Цей кредит Нафтогаз збирається витратити на закупівлю газу з Європи через тендерну процедуру.
  • Україна піднялася на 13 пунктів в рейтингу Doing Business, посівши 83 позицію серед 189 країн. Покращилися умови реєстрації бізнесу та міжнародної торгівлі, помітно знизилися позиції у легкості отримання дозволів на будівництво та справедливості судових рішень.
  • Правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 22 % річних з урахуванням короткотермінових інфляційних ризиків. НБУ заявляє, що в жовтні золотовалютні резерви України перевищили $13 млрд, а за підсумками року можуть скласти $15 млрд. За оцінкою регулятора, інфляція у вересні та жовтні перевищила прогноз. На перший тиждень листопада намічено приїзд місії МВФ для узгодження умов отримання наступного траншу кредиту розширеного фінансування. Доля траншу залежить від ухвалення парламентом бюджету на наступний рік. Прем'єр-міністр Яценюк стверджує, що бюджет має бути прийнятий на основі нового Податкового кодексу. Крім внесеного до парламенту урядового проекту члени постійної комісії Верховної ради спільно з експертами та представниками бізнесу підготували альтернативний варіант Кодексу, який, на їхню думку, спрямований на розвиток малого та середнього бізнесу, що в перспективі кількох років може істотно збільшити надходження до бюджету. Тим не менш, протягом першого року втрати доходу бюджету від зниження податків можуть скласти до 10 % ВВП, з чим категорично не згодні представники МВФ. Депутати готові обговорювати з Мінфіном компромісний варіант Кодексу, але поки компромісне рішення не знайдено. Це зменшує шанси на отримання наступного траншу від МВФ до кінця поточного року.
    За відносно невеликого зниження курсу гривні щодо долара та євро в обмінних пунктах курс валют на 7-10 % вище від офіційного курсу. На думку експертів, це свідчить про зростання сірого валютного ринку, який стимулюється обмеженнями, введеними НБУ.
    Росія категорично відмовляється йти на поступки у реструктуризації кредиту в $3 млрд, виданого уряду колишнього президента Януковича, і готується подати до суду для визнання дефолту України за суверенним боргом. Цей варіант узгоджено з МВФ і, за словами його керівників, не приведе до припинення фінансування.

Війна

  • У Сватовому вибухнув склад боєприпасів, розташований у межах міста. Частину жителів було евакуйовано. За твердженням голови Луганської військово-цивільної адміністрації Туки, пожежа почалася внаслідок пострілу по складу з ракетниці. Щонайменше дві людини загинуло, вісім – поранено. Пожежі вдалося згасити протягом трьох діб, вибухи припинилися. Пошкоджено та зруйновано десятки будинків. Обласна адміністрація та служба з надзвичайних ситуацій повідомила, що водо- та електропостачання відновлено цілковито, почалася подача газу. Проводиться розмінування місцевості. Адміністрація виділила кошти на відновлення житлового фонду та інфраструктури. Міністр оборони Полторак заявив, що причиною вибуху стала диверсія.
  • Після завершення короткого періоду відносного спокою поновилися щоденні атаки та обстріли українських позицій у районі Донецька – у Пісках, Авдіївці, Опитному, Мар'їнці. У ході бойових зіткнень армія зазнає втрат. Помітно активізувалися дії диверсійних груп бойовиків, які мінують територію, проникають на територію, контрольовану Україною. На мінах і розтяжках щодня підриваються військовослужбовці та мирні жителі. СБУ в прифронтовій смузі майже щодня знешкоджує склади зброї і боєприпасів.
  • Відповідно до мінських домовленостей, українська армія відвела від лінії фронту артилерію калібром менше 100 мм. Штаб антитерористичної операції повідомляє, що українська армія не відповідає на збройні провокації. За даними розвідки, бойовики заховали в безпосередній близькості від передової велику кількість важкої техніки та артилерії, постійно працюють засоби радіоелектронної боротьби.
  • На контрольно-пропускних пунктах на окуповану територію щодня скупчуються черги з сотень автомобілів, люди змушені ночувати в полі. Відкрито додатковий пішохідний пункт пропуску у Станиці Луганській, але він не розв'язує проблему переміщення людей.
  • Відбулося кілька обмінів полоненими із бойовиками, проте про повне звільнення захоплених українських громадян бойовиками поки не йдеться.

Україна і світ


  • Президент Порошенко відвідав з офіційним візитом Туркменістан, де підписав з президентом Бердимухаммедовим угоду про розвиток співпраці в імпорті вуглеводнів. Однак вони не можуть бути реалізовані через відсутність трубопроводів, крім тих, що контролює Росія. Угода про участь українського бізнесу в будівництві та постачанні машинобудівної продукції, а також про спільну боротьбу з тероризмом виглядають пустими деклараціями, оскільки останнім часом Туркменістан активно переорієнтовується на співпрацю з Китаєм.
  • Москва посилює політику щодо українців. Із 1 листопада заборонено перебування на території країни більше 90 діб (включаючи попередній період) без оформлення офіційного статусу. Виняток надано тільки вихідцям з Донбасу. У Москві знищується бібліотека української літератури, її директора взято під варту московським судом за зберігання "екстремістської літератури". Прем'єр-міністр РФ Медведєв заявив, що з 1 січня щодо України буде введено підвищені заходи митно-тарифного захисту у відповідь на набуття чинності зони вільної торгівлі України з ЄС. Він також оголосив про намір ввести економічні санкції у відповідь на приєднання України до міжнародних санкцій щодо Росії.

No comments:

Post a Comment