August 28, 2015

27.08.2015 Україна: Головні теми доби - Досягнуто угоди України про реструктуризацію боргу із міжнародним клубом кредиторів

Досягнуто угоди України про реструктуризацію боргу із міжнародним клубом кредиторів
Україна домовилась про реструктуризацію основної частини державного боргу

Головні події і теми дня 27.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Досягнуто угоди України про реструктуризацію боргу із міжнародним клубом кредиторів.
  • Серйозні втрати української армії у Донецькій області.

В Україні

  • Україна досягла угоди з міжнародним клубом кредиторів щодо реструктуризації зовнішнього боргу: буде списано 20 % боргу; терміни погашення решти боргів подовжено на чотири роки зі зростанням прибутковості за бондами, що потрапили під реструктуризацію; прибутковість перевипущених цінних паперів буде прив'язано до зростання ВВП. Виплати мають розпочатися після досягнення обсягу ВВП вище від $125 млдр (за планами МВФ це має відбутися не раніше 2019 року).
    Росія категорично відмовляється від перемовин і вимагає повного погашення до кінця року кредиту в $3 млрд, узятого урядом колишнього президента Януковича.
  • НБУ продовжує плавно зміцнювати гривню 21,32 ₴/$ (-0,10 грн), 24,06 ₴/€ (-0,37 грн), 3,16 ₴/10 руб (+0,07 грн). Після отримання звістки про позитивне закінчення переговорів із клубом кредиторів Нацбанк знижує з 28 серпня облікову ставку на 3%, хоча її рівень залишається вкрай високим для кредитування бізнесу комерційними банками. Грошово-кредитна політика регулятора продовжує залишатися жорсткою для зниження інфляції і впливу на економіку України потрясінь на світових фінансових і сировинних ринках.

Війна

  • За минулу добу режим припинення вогню в Донбасі порушувався бойовиками більше 100 разів. Вони продовжують застосовувати важку артилерію та РСЗВ "Град" для обстрілів позицій української армії і житлових кварталів. Ситуація на маріупольському напрямку продовжує ускладнюватися, не припиняються обстріли та бої в околицях Донецька та Артемівська, неспокійно в Луганській області, де під обстріл бойовиків потрапили представники моніторингової місії ОБСЄ. У ході боїв і обстрілів загинули семеро військовослужбовців, поранено – 13, є жертви серед мирного населення.
  • Ватажок терористів ДНР Захарченко заявив, що не має наміру припиняти бойові дії, його метою, як і раніше, залишається захоплення територій Донецької і Луганської областей. Генштаб вважає високою ймовірність наступу бойовиків, проте для наступу за всіма напрямками у них не вистачить ресурсів.
  • Бойовики звільнили 12 військовослужбовців в обмін на 12 членів їхніх військових формувань.
  • РНБО озвучив прізвища російських генералів – командувачів окупаційними військами в Донбасі. Секретар Ради Турчинов заявив, що кістяк військ складають кадрові російські військові, а особовий склад сформовано із російських найманців і місцевих жителів. Використано досвід нацистської Німеччини, яка задіювала підрозділи із громадян окупованих країн під командуванням своїх офіцерів. Матеріали щодо російських офіцерів, які беруть участь в агресії, передано до Генеральної прокуратури.

Україна та світ


  • Президент Порошенко відвідав з офіційним візитом Бельгію. Він зустрівся з прем'єр-міністром країни Мішелем, комісаром у закордонних справах ЄС Могеріні та президентом Єврокомісії Юнкером. Порошенко заявив про те, що не буде жодних нових мінських угод і закликав бойовиків припинити вогонь до узгодженого терміну 1 вересня.
  • Прем'єр-міністр Бельгії вважає необхідним подовження санкцій проти Росії. На думку глави Єврокомісії, Україна має шанси для отримання безвізового режиму.
  • Після відставки прем'єр-міністра Греції Ципраса його місце до нових парламентських виборів посіла глава Верховного суду країни Тану-Хрістофілу. Вона виступає проти заходів жорсткої економії, прийнятих під тиском іноземних кредиторів.
  • Голландська комісія з безпеки на транспорті 13 жовтня оголосить результати розслідування катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу MH-17, що був збитий у небі над Донбасом.
  • Президент Олланд заявив про готовність Франції сприяти у проведенні виборів в Донбасі.
  • Україна та Польща підписали угоду про обмін секретною інформацією.
  • Представник України в ООН Сергєєв анонсував участь президента Порошенка у сесії Генеральної асамблеї у вересні. Однак, за його словами, рішення ще не прийнято та залежатиме від ситуації у країні.
  • Представники Єврокомісії заявили, що переговори з міністром енергетики Демчишиним із газових питань відбудуться 11 вересня, після чого планується зустріч з міністром енергетики РФ Новаком.

No comments:

Post a Comment