August 13, 2015

12.08.2015 Україна: Головні теми доби - Кабмін вирішив ввести додаткові санкції проти Росії

Кабмін вирішив ввести додаткові санкції проти Росії
Кабмін вирішив ввести додаткові санкції проти Росії

Головні події і теми дня 12.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін вирішив ввести додаткові санкції проти Росії.
  • Суд відмовився визнати протиправною відмову президента Порошенка ввести воєнний стан.
  • Помер депутат Верховної Ради  Єремеєв.
  • Пожежу в зоні відчуження Чорнобильської АЕС так і не ліквідовано.

В Україні

  • Вищий адміністративний суд відмовився визнати протиправними дії президента Порошенка, який не ввів військовий стан і не вніс до Верховної Ради постанову про оголошення війни агресору.
  • Кабінет міністрів оприлюднив розпорядження про введення санкцій проти російських юридичних і фізичних осіб, проте список осіб, що потрапили під санкції, у тексті документа відсутній.
  • Прем'єр-міністр Яценюк доручив перевірити діяльність компанії "Надра України". На його думку, компанія, що скористалася прогалинами в українському законодавстві, разом з офшорними фірмами, замішана в махінаціях із ліцензіями на видобуток вуглеводнів на шельфі.
  • Колишнього лідера Партії зелених Курикіна призначено виконувачем обов'язків міністра екології.
  • Міністр освіти Квіт анонсував скасування фінансування вишів через держзамовлення, проте в нинішньому навчальному році все залишиться так само, як і раніше.
  • Гривня продовжує дешевшати: 21,39 грн/$ (+0,02 грн), 23,86 грн/€ (+0,23 грн), 3,29 грн/10 руб (-0,09 грн).

Війна

  • Генеральний штаб заявляє про повну готовність підрозділів бойовиків і російських військ у Донбасі до продовження агресії. Їх стягнуто до передової, включаючи танки, артилерію, засоби ППО. Підвезено боєкомплект і пальне. Позиції української армії всією 400-кілометровою лінією зіткнення безперервно обстрілюються з усіх видів важкого озброєння та РСЗВ. За офіційними даними, загинув один військовослужбовець, ще троє – дістали поранень. Кількість обстрілів за добу перевалила за півтори сотні. Бойовики не збираються тримати оборону, оскільки не зводять фортифікаційні споруди поблизу лінії бойових дій. Спостерігачів ООН не допущено до інспектування районів поблизу передової. Генеральний штаб повідомив, що Збройні сили готові в будь-який момент повернути на передову важкі озброєння, відведені раніше відповідно до мінських угод.
    Один із представників терористичної організації ДНР Пушілін заявив у Москві, що за півроку після підписання мінських угод Україна не виконала повноцінно жодного з його положень. Він пригрозив, що в разі припинення мінського процесу почнеться повномасштабна війна "і не тільки на Донбасі".
  • Місія ОБСЄ, що веде спостереження на пунктах пропуску на російсько-українському кордоні, констатує продовження вивезення вугілля з України автомобільним транспортом.

Україна та світ

  • Міжнародне енергетичне агентство констатує, що виробництво нафти в світі продовжує зростати "із шаленою швидкістю". Темпи зростання збережуться, особливо після виходу на ринок Ірану. Щодня видобувається на 2,7 млн ​​барелів більше, ніж торік. Динаміка процесу свідчить про збереження надлишку нафти на ринку, що спричинить в 2016 році зниження її ціни, принаймні на $ 10 за барель. Поточні котирування ф'ючерсів нафти марки Brent коливаються трохи нижче позначки в $50 за барель.
  • Представництво у закордонних справах ЄС заявляє, що напад на спостерігачів ЄС та атаки українських позицій бойовиками, унаслідок яких зростає кількість жертв, порушують мінські угоди.

Тренди


  • Загострення ситуації на Близькому Сході та в Туреччині, яка може виступити союзником однієї зі сторін конфлікту в Сирії, спричиняє провал планів побудови газопроводу "Набукко". Газопровід міг би стати реальною альтернативою отримання Європою вуглеводнів.
  • Керівництво добровольчого батальйону "Азов" вважає здачу територій Донбасу й поступки української влади під будь-якими приводами проросійським терористам неприйнятними. На думку колишнього командира батальйону, народного депутата Білецького, "демілітаризація" Широкиного призведе до послаблення оборони Маріуполя. Незважаючи на проблеми непрофесіоналізму добровольців і відсутність системності, вони набагато більш мотивовані на боротьбу, ніж мобілізовані.

No comments:

Post a Comment