August 01, 2015

31.07.2015 Україна: Головні теми доби - МВФ виділив Україні черговий транш стабілізаційного кредиту

МВФ виділив Україні черговий транш стабілізаційного кредиту
МВФ виділив Україні черговий транш стабілізаційного кредиту

Головні події і теми дня 31.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МВФ виділив Україні черговий транш стабілізаційного кредиту.
  • Конституційний суд визнав конституційним проект закону про децентралізацію влади, включаючи згадку про особливий статус Донбасу.
  • Прем'єр-міністр Яценюк назвав ситуацію в енергетиці кризовою.

В Україні

  • Конституційний суд оголосив, що проект закону щодо внесення змін до Конституції про децентралізацію влади не обмежує права громадян, не розглядається в умовах воєнного або надзвичайного стану та не є повторним переглядом одних і тих самих положень Основного закону.
  • Слов'янська ТЕС зупинила роботу через неможливість налагодити постачання вугілля. Якщо використовувати вугілля, заарештоване правоохоронцями на складах, а також те, що наразі транспортується, то один блок ТЕС може працювати протягом кількох днів.
    Прем'єр-міністр Яценюк збере антикризовий енергетичний штаб для термінового виправлення кризової ситуації в енергетичному секторі. За його словами, більше половини систем ЖКГ не готові до зими.
  • Кабінет міністрів доручив "Укртранснафті" передати технологічну нафту для виробництва палива на потреби армії та силових структур і створити стратегічні запаси нафтопродуктів.
    Компанія "Укрнафта" заявляє про готовність припинити видобуток палива через відмову "Укртранснафти" приймати й транспортувати нафту, незважаючи на передоплату. У результаті Кременчуцький нафтопереробний завод, що належить олігарху Коломойському, залишився без постачання палива. Керівництво "Укртранснафти" повідомило, що збій у постачанні зумовлений аварією на магістральному нафтопроводі.
    Апеляційний суд Волинської області зобов'язав "Укртранснафту" повернути на посаду керівника, якого було усунено в березні 2015 року наглядовою радою компанії.
  • Міжнародний клуб кредиторів погодився списати лише близько 5 % державного боргу України, однак цього недостатньо для забезпечення своєчасного погашення зобов'язань. Кредитори пропонують подовжити термін виплат і знизити відсоткові платежі, однак відмовляються піти на умови українського уряду, який вимагає списання 40 % боргів.
  • MВФ виділив черговий транш стабілізаційного кредиту в сумі $1,7 млрд. Національний банк істотно зміцнив курс гривні: 21,13 грн/$ (-0,48 грн), 23,17 грн/€ (-0,49 грн), 3,50 грн/10 руб (-0,16 грн). НБУ посилив санкції до комерційних банків за перевищення ліміту купівлі валюти. Облікову ставку залишено на рівні 30 %, що фактично закриває кредитування бізнесу. НБУ пояснює ці заходи підтримкою процесу зниження інфляції.

Війна

  • Протягом доби позиції і населені пункти на контрольованих Україною територіях Донецької і Луганської областей понад 70 разів піддавалися обстрілам із важкого озброєння та атакам бойовиків. Двоє військовослужбовців загинуло, п'ятеро – поранено.
    Бойовики, погрожуючи застосуванням зброї, не допустили інспекторів ОБСЄ до зони, контрольованої ними в околицях Маріуполя.
  • Спікер Генерального штабу Селезньов заявив, що президент Порошенко доручив членам контактної групи з переговорів у Мінську розробити до 3 серпня документ про демілітаризацію Широкиного. При цьому штаб АТО стверджує, що відводиться тільки важке озброєння, а підрозділи залишаються на місці. Добровольчі батальйони виведено з передовою всією лінією бойових дій.
  • Прем'єр-міністр Яценюк доручив міністру оборони прорахувати варіанти та вартість переходу на професійну армію й нову систему мобілізації.

Україна та світ

  • Інтерпол прийняв рішення відмовити Грузії у запиті на оголошення екс-президента Саакашвілі в міжнародний розшук через ознаки політичного переслідування.
  • Свідок обвинувачення в російському суді у справі про звинувачення українського режисера Сенцова заявив, що дав свідчення під примусом, а підсудні непричетні до злочину, в якому їх звинувачують.
  • МЗС оголосило протест керівництву Росії через недопуск українського консула на судові процеси українських громадян Сенцова та Савченко, що незаконно утримуються владою РФ.

Тренди


  • Суддя Конституційного суду Шишкін, звільнений президентом Порошенком з порушенням Конституції до закінчення терміну його повноважень, заявив, що Основний закон в умовах фактичного воєнного стану не може бути змінено. Шишкін вважає, що функції префектів прописано нечітко, а це дозволяє здійснювати не тільки наглядові, а й керівні дії. Внесення президентською адміністрацією до тексту в ніч перед голосуванням пункту про особливий статус районів Донецької і Луганської областей – фактична капітуляція перед Путіним.
    Наразі проти кількох суддів Конституційного суду відкрито кримінальне провадження (участь в узурпації влади колишнього президента Януковича), що не дає підстави вважати їх висновки незалежним.

No comments:

Post a Comment