July 31, 2015

30.07.2015 Україна: Головні теми доби - США ввели додаткові санкції проти Росії

США ввели додаткові санкції проти Росії
США ввели додаткові санкції проти Росії

Головні події і теми дня 30.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • США ввели додаткові санкції проти Росії й оточення колишнього президента Януковича.
  • Дзержинськ обстріляно бойовиками із Горлівки, є жертви серед мирних жителів.
  • Суд визнав незаконною приватизацію Ахметовим 25 % акцій "Дніпроенерго".

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про посилення соціального захисту військовослужбовців, включаючи перерахунок їх пенсій.
  • Фонд держмайна повідомив про рішення закрити 11 шахт, щодо 24 – розглядаються варіанти їх реорганізації.
  • Прокуратура вимагає взяття під варту колишнього міністра юстиції Лавриновича, однак Печерський суд випустив його під підписку про невиїзд із внесенням застави в 1,2 млн грн.
  • Київрада підписала угоду про реструктуризацію боргових зобов'язань на загальну суму понад 5 млрд грн, випущених 2012 року.
  • Міністерство фінансів внесло до парламенту законопроект, який вимагає погодження з Кабінетом міністрів змін до бюджету, пропонованих парламентом.
  • Національний банк істотно зміцнив курс гривні: 21,61 грн/$ (-0,46 грн), 23,68 грн/€ (-0,67 грн), 3,66 грн/10 руб (-0,03 грн).

Війна

  • Бойовики продовжують обстріл та атаки українських позицій і населених пунктів всією лінією бойових дій із використанням важкого озброєння, яке за мінським угодами має бути відведено. Перший віце-спікер Верховної Ради Парубій заявив, що наступ російських окупантів може розпочатися 1 серпня; сили, сконцентровані в Донбасі та на східному кордоні України, – найбільші з моменту початку конфлікту, ударні частини виведено до передової.
    Спостерігачі ОБСЄ стверджують, що обстріл Дзержинська, унаслідок якого загинули та дістали поранень мирні жителі, вели бойовики із Горлівки.
    За офіційними даними, за минулу добу поранено четверо українських військовослужбовців.
  • На територію України вторгся черговий путінський "конвой".

Україна та світ

  • США ввели нові санкції проти російських юридичних і фізичних осіб, а також оточення колишнього президента Януковича. Держдепартамент заявив, що ці заходи не пов'язані з вето Росії на резолюцію Ради Безпеки ООН зі створення трибуналу з розслідування катастрофи рейса MH-17.
  • Російські чиновники повідомили, що з Францією досягнуто домовленостей про розірвання контракту на постачання вертольотоносців класу "Містраль", погоджено суму й терміни повернення коштів.
  • Представник Держдепартаменту Тонер заявив, що США підтримують ініціативу президента Порошенка про відведення озброєнь калібру менше 100 мм від лінії бойових дій у Донбасі та закликають усі сторони конфлікту виконати мінські угоди.
  • Заступник голови Верховної Ради Парубій повідомив, що питання створення трибуналу із розслідування катастрофи авіалайнера рейсу MH-17 винесуть на розгляд сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні. Країни, що найбільш постраждалі внаслідок теракту, розглядають альтернативні варіанти проведення суду в обхід вето Росії у Раді Безпеки ООН.
  • "Газпром" подав апеляцію на рішення Федерального суду Німеччини про заборону торгівлі зрідженим газом на заправках, проте остаточний вердикт у справі ще не прийнято. У Великій Британії "Газпром" згорнув проект будівництва найбільшого газосховища. Російський газовий монополіст проводить реструрізацію своїх зарубіжних активів і скорочення працівників цих підприємств, яке називає "оптимізацією". За повідомленнями ЗМІ, переговори по "Турецькому потоку" припинено на невизначений термін, оскільки Росія не бажає документально закріплювати знижку на газ, який постачає до Туреччини . "Укртрансгаз" повідомив, що обсяги газу, що поставляються "Газпромом" до Європи через Україну, постійно зростають і досягли максимальних значень із початку року.
  • Міжнародна організація з міграції повідомила про різке зростання кількості українців, які нелегально працюють за кордоном. Найбільш привабливі для мігрантів країни – Польща, Німеччина та Італія.
  • Країни ОПЕК не збираються скорочувати видобуток нафти, незважаючи на зниження світових цін і вихід на ринок Ірану.

Тренди


  • Конституційний суд збирається озвучити позитивне рішення про конституційні зміни, внесені президентом і прийняті парламентом у першому читанні. На думку експертів, президент має можливість зібрати для прийняття цих змін 300 голосів депутатів не тільки із діючої коаліції, але й з опозиційного блоку. На думку багатьох представників громадянського суспільства, запропоновані зміни до Конституції не мають нічого спільного з проголошеною в них децентралізацією, а спрямовані на побудову президентської вертикалі влади.
  • Міністерство закордонних справ України передало суду Відня офіційні відповіді президента Порошенка та мера Києва Кличка про дачу неправдивих свідчень олігархом Фірташем, однак сам факт зустрічі перед виборами сторони не заперечують.

No comments:

Post a Comment