July 15, 2015

14.07.2015 Україна: Головні теми доби - Теракти у Львові – важко поранено двох міліціонерів

Теракти у Львові – важко поранено двох міліціонерів
Теракти у Львові – важко поранено двох міліціонерів

Головні події і теми дня 14.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Теракти у Львові – важко поранено двох міліціонерів.
  • Верховна Рада прийняла закон про місцеві вибори.
  • Шокін і Сакварелідзе продовжують працювати в Генпрокуратурі.
  • Зламано Twitter-аккаунти Авакова, РНБО та Адміністрації президента.

В Україні

  • Парламент прийняв новий закон про місцеві вибори. У них не зможуть брати участь блоки, однак допущені партії, зареєстровані або перейменовані на момент прийняття закону. Вибори мерів міст проходитимуть у два тури. На окупованих територіях вибори не проводитимуться. Порядок ведення політичної реклами буде врегульовано окремим законом.
    Прийнято закон про розкриття реєстрів власності прав на рухоме й нерухоме майно, відповідно до якого може бути надана інформація не тільки про об'єкти, а й про їх кінцевих власників.
    Депутати Верховної Ради вирішили обробити поправки до закону про позбавлення депутатської і суддівської недоторканності. Розгляд закону перенесено на кінець серпня. Не підтримано проекти постанов про скасування змін до законів про Національну поліцію, прокуратуру та органи внутрішніх справ. Таким чином, глава парламенту Гройсман може підписати ці закони та направити на затвердження президенту.
    Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію з приводу подій у Мукачеві, в яких брав участь депутат Ланьо.
  • Президент Порошенко оголосив, що підтримує обидві сторони конфлікту в Генеральній прокуратурі та готовий підписати зміни до закону про прокуратуру.
  • Україна та США підписали угоду про "відкрите небо", яка лібералізує авіаперевезення та усуває втручання держави до комерційної діяльності авіакомпаній.
  • Корпорація Chevron закриває свій офіс в Україні після згортання проекту видобутку сланцевого газу.
  • Офіційний курс гривні відносно стабільний, але щодо долара продовжує поступово знижуватися: 22,00 грн / $ (+0,04 грн), 24,26 грн / € (-0,01 грн), 3,86 грн / 10 руб (-0,02 грн). Готівкові долар та євро в обмінних пунктах продають і купують значно дорожче від офіційних курсів.

Війна

  • Протягом доби бойовики різко активізували обстріли позицій української армії і населених пунктів з використанням важкої артилерії і РСЗВ, у тому числі тих, що перебувають під їх контролем, під виглядом "проведення навчань" та з метою показати порушення перемир'я українською стороною. Унаслідок обстрілів постраждали житлові квартали Донецька й Горлівки, зруйновано об'єкти інфраструктури, є жертви серед мирного населення. Поранено п'ятеро українських військовослужбовців.
  • У Донецьку скоєно напади на високопоставлених "чиновників" самопроголошеної республіки. Проведено арешти у військовому керівництві, у Ростові заарештовано "заступника міністра податків і зборів", скасовано "міністерство оборони ДНР", "республіканську гвардію" реорганізовано в "корпус".
  • Унаслідок терактів біля відділень міліції у Львові серйозно поранено двох міліціонерів.
  • У Мінську за закритими дверима зібралася "політична підгрупа" робочої групи з врегулювання конфлікту в Донбасі. Про результати її роботи не повідомляється.

Україна та світ

  • США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і РФ досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій. Президент США Обама вважає цю подію своєю найбільшою перемогою, поряд із медичною реформою та відновленням відносин з Кубою. Ембарго на постачання зброї до Ірану збережеться протягом п'яти років після підписання угоди. Прем'єр-міністр Ізраїлю Натаньяху назвав це рішення помилкою історичного масштабу. Союзники США в регіоні побоюються, що підписана угода вигідніша Ірану, ніж міжнародному консорціуму. Члени Республіканської партії США вважають, що угода щодо ядерної програми зміцнить правлячий режим в Ірані й дозволить йому продовжувати сіяти нестабільність у регіоні.
  • Президент РФ Путін і принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман підписали договір, за яким Росія отримає $10 млрд на інвестиційні проекти. Ці гроші вкрай необхідні російській економіці, яка зазнає значних втрати від західних санкцій. Крім того, рішення про резервний фонд BRICS, прийняте на саміті організації в Уфі, також покликане зменшити втрати від санкцій і розв'язати руки Путіну.
  • Прем'єр-міністр Яценюк закликав міжнародний клуб кредиторів прийняти пропозиції уряду про реструктуризацію державного боргу. Він заявив, що цього тижня парламент має прийняти низку законів для здійснення економічних реформ, узгоджених з МВФ. Яценюк запросив бізнес США брати участь в приватизації держвласності, що проводитиметься українським урядом.
  • Міністр торгівлі США Прітцкер повідомила, що Україна та США створюють "дорожню карту" інвестиційної привабливості. Хід виконання Україною реформ американська сторона проаналізує в жовтні.
  • Після прийняття урядом Греції умов європейських кредиторів профспілка держслужбовців оголосила страйк.
  • Рада Безпеки ООН почала обговорювати можливість створення міжнародного трибуналу з кримінального переслідування винних в авіакатастрофі рейсу MH-17 в небі над Донбасом.

Тренди


  • На думку експертів, терористичні акти у Львові списанояк під копірку з подібних подій у Росії і спрямовано як на розгойдування ситуації у країні, так і дискредитацію добровольчих батальйонів. Спостерігачі вважають, що "злом" твіттер-акаунтів органів влади з публікацією провокаційної інформації про лідера "Правого сектора" Яроша також може бути частиною цього плану.

No comments:

Post a Comment