July 20, 2015

Україна: Дайджест головних подій тижня 13-19 липня 2015


Дайджест головних подій тижня 13-19 липня 2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

У першому читанні прийнято закон про внесення змін до Конституції Вибори до місцевих органів влади призначено за новим законом – на 25 жовтня Прийнято закони, узгоджені з МВФ для отримання нового траншу кредиту Ситуація в Донбасі різко загострилася На Закарпатті триває армійська операція з упіймання бійців "Правого сектора"  Головою Закарпатської облдержадміністрації призначено Москаля Інвестиційна конференція Україна-США Зроблено перші кроки із запровадження міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи авіалайнера рейсу MH-17

Події в Україні

У першому читанні прийнято президентський проект змін до Конституції

Верховна Рада прийняла в першому читанні й направила до Конституційного суду зміни до Конституції, запропоновані президентом Порошенком. В основному тексті закону з'явилося посилання на особливий статус окремих районів Донбасу, якого вимагав Путін під час зустрічі із Порошенком у Мінську. Префектам (представникам президента) надано відібрані у прокуратури повноваження з нагляду за виконанням законів. Під час прийняття закону в залі були присутні помічник держсекретаря США Нуланд і посол Пайетт. Президент Франції Олланд наполягає на прискоренні конституційної реформи в Україні. Президент Путін вимагає від Києва налагодження прямого діалогу з представниками Донецька та Луганська.
Експерти з міжнародного права вказують, що Захід вимагає від України виконання мінських домовленостей у частині зміни Конституції, оскільки в тексті документа ця умова прямо не пов'язана із припиненням вогню, обміном полоненими та виведенням техніки й військ з території України. У той самий час вимоги до Росії, яка прямо ігнорує ці угоди, є декларативними.
За українським законодавством статус мінських угод не визначено, вони не є міжнародним договором, їх не ратифіковано парламентом, проте президент Порошенко наполягає на їх безумовному виконанні. Україна, підписавши другі мінські угоди, взяла на себе зобов'язання з проведення конституційної реформи, з доданням особливого статусу частини територій Донбасу, та амністії бойовиків, причому ці дії не пов'язані з виконанням Росією та підконтрольними їй бойовиками своєї частини домовленостей. Тому внесення до тексту Конституції посилань на закон порушує рівність прав громадян різних регіонів України та робить безглуздими жертви під час бойових дій у Донбасі. Винних у вбивствах і порушеннях прав людини бойовиків все одно буде амністовано. Попри це, президент Порошенко заявляє, що в запропонованому варіанті змін до Конституції немає загрози для суверенітету України.

Переговори з МВФ і клубом міжнародних кредиторів, ситуація на фінансовому ринку

Депутати прийняли низку законів, які уряд вважає необхідними для отримання іноземної допомоги на суму понад $3 млрд. Зокрема, прийнято закони, які дозволяють відчужувати майно боржників на користь "Нафтогазу"; про вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб і виведення з ринку неплатоспроможних банків; про формування тарифів на комунальні послуги та доведення їх до економічно обґрунтованого рівня; про підвищення ефективності діяльності антикорупційного бюро.
Прем'єр-міністр Яценюк вважає, що ці рішення дозволять просунутися в переговорах з міжнародними кредиторами. У той самий час Росія зажадала повернення "позики Януковича" у розмірі $3 млрд до кінця року за рахунок коштів МВФ і не погоджується на реструктуризацію. Уряд заявляє, що повністю контролює ситуацію. Валютний ринок нервово реагує на невизначеність, готівковий курс набагато перевищує офіційний, хоча в спільній заяві комітету кредиторів та міністерства фінансів сказано, що сторонам вдалося досягти значного прогресу в перемовинах. Міністерство фінансів США заявило про повну підтримку переговорного процесу.
Глава НБУ Гонтарєва у виступі на профільному комітеті Верховної Ради повідомила, що процес очищення банківської системи від проблемних банків практично завершено, установи, що залишилися, уже не перебувають у зоні ризику. Разом з ринку виведено 53 банки, сума виплат, які має здійснити фонд гарантування вкладів для більш ніж 1 млн вкладників, становить 56 млрд грн. Однак під питанням залишається доля одного з найбільших банків "Фінанси та Кредит", якого буде визнано неплатоспроможним, якщо він не виконає вимоги НБУ до кінця літа.
Гонтарева заявила також, що в разі досягнення домовленості з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу, Нацбанк готовий поступово скасовувати адміністративні обмеження на валютному ринку.
Вирішальний етап переговорів із клубом кредиторів намічено на наступний тиждень.

На 25 жовтня призначено вибори до місцевих органів влади

Парламент прийняв новий закон про місцеві вибори. У них не зможуть брати участь блоки, однак допущені партії, зареєстровані або перейменовані на момент прийняття закону. Вибори мерів міст проходитимуть у два тури. На окупованих територіях вибори не проводитимуться. Порядок ведення політичної реклами буде врегульовано окремим законом.
Вибори буде проведено й у прифронтовій зоні, за винятком окупованих територій Донбасу та Криму, на яких вони можуть відбутися після закінчення окупації.

Події у Закарпатті навколо "Правого сектора"

На Закарпатті тривають пошуки бійців "Правого сектора", які після подій у Мукачеві сховалися в горах. Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради з розслідування подій у Закарпатті допитано депутата Ланьо та представника "Правого сектора". За повідомленнями місцевих ЗМІ, військові підрозділи з використанням бойових вертольотів і бронетехніки проводять операцію із затримання бійців організації. СБУ повідомила про затримання двох членів "Правого сектора", причетних до подій у Мукачевому, однак спікер партії повідомив, що бійці здалися добровільно.
Громадянське суспільство і користувачі українського сегменту Інтернет обговорюють заяви речника МВС, який намагався обілити відомство від звинувачень у корупції і зрощуванні з криміналітетом в Закарпатті. Системна корупція, що виявилася в подіях в Закарпатті, негативно впливає на інвестиційний імідж країни.
Президент Порошенко скликав Військовий кабінет через події в Закарпатті. Він заявив, що сутністю конфлікту в Мукачеві є перерозподіл потоків контрабанди. Від правоохоронних органів потрібні рішучі дії у боротьбі з контрабандою. Президент зажадав від силових структур роззброєння всіх незаконних збройних формувань.
Колишнього голову Луганської військово-цивільної адміністрації Москаля призначено керівником Закарпатської облдержадміністрації. Він негайно оголосив про звільнення керівництва місцевих управлінь СБУ та МВС і призначення нових начальників. Прикордонну службу також очікує чистка. Голів усіх районних адміністрацій Закарпаття відправлено у відставку.
"Правий сектор" оголосив про пікетування адміністрації президента, яке було знято. Активісти організації закликають громадян зібратися на віче, заплановане на Майдані 21 липня.

Війна

Ситуація в Донбасі

Ситуація у зоні бойових дій у Донбасі залишається вкрай напруженою, зафіксовано більше 80 випадків обстрілів позицій української армії із важкого озброєння та РСЗВ. Найінтенсивніші бої йшли в околицях Донецька. Щодня повідомляється про загибель і поранення українських військовослужбовців унаслідок обстрілів й атак бойовиків. За даними спостерігачів, бойовики та російські війська повністю завершили перегрупування сил і готові до початку наступу. Вони ведуть інтенсивну авіарозвідку із застосуванням безпілотників, у "сірій зоні" діють диверсійно-розвідувальні групи, позиції українських військ постійно піддаються обстрілам з використанням важкої артилерії, РСЗВ і танків. Президент Порошенко повідомив, що російська агресія може бути продовжена в будь-який момент. Помічник держсекретаря США Нуланд заявила, що Росія заплатить дуже велику ціну у разі ескалації конфлікту. Сили АТО готуються до наступу бойовиків на кількох напрямках.
У звіті ОБСЄ зафіксовано загострення ситуації у Донбасі. Місія підтвердила, що 18 липня обстріл Донецька вівся самими бойовиками. Унаслідок обстрілів населених пунктів поблизу лінії бойових дій на українській стороні серед мирного населення є численні жертви, пошкоджено об'єкти інфраструктури в Мар'їнці, Авдіївці, Щасті, Станиці Луганській.
СБУ щодня повідомляє про випадки запобігання терористичних актів і віднаходження схованок зі зброєю як в прифронтовій зоні, так і на решті території України. У вівторок унаслідок терористичних актів у Львові двоє співробітників міліції дістали серйозних поранень.
Мобільні патрулі силових структур постійно затримують у прифронтовій зоні вантажний транспорт із продуктами та іншими товарами, постачання яких на окуповану територію заборонено українською владою.
Гуманітарна допомога міжнародних організацій проходить через контрольно-пропускні пункти без обмежень. Україна запропонувала РФ поставляти допомогу залізничним транспортом через Харківську область з відповідним митним оформленням. Однак відповіді від Росії не послідувало, "конвої" продовжують проникати на територію країни через неконтрольовані українськими прикордонниками пункти пропуску на кордоні в Луганській і Донецькій областях.
У Мінську за закритими дверима відбулися переговори робочої підгрупи з політичного врегулювання, про результати її роботи не повідомляється.

Україна і світ

Інвестиційна конференція Україна-США, розвиток міжнародних зв'язків

У Вашингтоні відбулася інвестиційна конференція Україна-США за участі віце-президента США Байдена, міністра торгівлі Прітцкер, прем'єр-міністра України Яценюка, міністра економіки Яресько. Підписано низку інвестиційних проектів, зокрема угоду про "відкрите небо". Міністр торгівлі США Прітцкер повідомила, що Україна та США створюють "дорожню карту" інвестиційної привабливості.  Американська сторона в жовтні проаналізує хід виконання Україною реформ.
Віце-президент США Байден заявив, що Росія використовує в боротьбі з Україною найнадійнішу зброю – корупцію та олігархію. США обов'язково допоможуть країні у боротьбі з цією загрозою, оскільки від стабільності в Україні залежить майбутнє Європи. Міністр торгівлі США Прітцкер сказала, що прем'єр-міністр і президент зобов'язані створити в країні відкритий ринок. Стабільності й демократії неможливо досягти без економічних і політичних реформ, тому Україна зобов'язана провести реальні реформи не на папері, а на ділі, які буде відчутно як підприємцями, так і звичайними громадянами. Під такі реформи США готові виділити додаткове фінансування.
Прем'єр-міністр Яценюк оголосив про підписання угоди щодо створення зони вільної торгівлі з Канадою.

На шляху до створення міжнародного трибуналу по MH-17

17 липня – річниця трагедії в небі над Донбасом. У цей день українці принесли квіти до посольства Нідерландів у Києві.
Депутати Верховної Ради направили до ООН прохання про створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу MH-17 у небі над Донбасом.  Про бажання створити трибунал також заявили Австралія, Бельгія, Нідерланди та Малайзія.
Рада Безпеки ООН почала обговорювати можливість створення міжнародного трибуналу. Постійний представник України в Раді Безпеки ООН повідомив про узгодження проекту статуту міжнародного трибуналу. Рішення з питання створення трибуналу має бути прийнято наприкінці липня.
Росія готує альтернативну доповідь із розслідування катастрофи та перешкоджає створенню міжнародного трибуналу. Джерела в прокуратурі Нідерландів свідчать, що винуватцем катастрофи названі проросійські бойовики Донбасу, що використовували поставлені Росією засоби ППО. СБУ заявляє, що слідчим відома вся інформація про комплекс ППО, з якого було здійснено запуск. Держсекретар США Керрі підтверджує версію слідства Нідерландів про те, що літак в небі над Донбасом було збито ракетою "земля-повітря" із комплексу ППО "БУК" з території, контрольованої бойовиками. Голландський прокурор, який розслідує катастрофу авіалайнера рейсу MH-17, заявив, що слідство вважає основною версією знищення літака ракетою ЗРК "БУК", однак розглядаються й інші варіанти для зміцнення доказової бази в суді. Президент Порошенко створив робочу групу з імплементації міжнародного механізму притягнення до відповідальності осіб, винних у катастрофі малайзійського авіалайнера.
Президент Росії Путін виступив категорично проти створення трибуналу. Президент Порошенко заявив про передбачуваність реакції РФ. Міністр закордонних справ Великої Британії Хеммонд вважає неприпустимим перешкоджання створенню трибуналу для здійснення правосуддя.

Ядерна угода з Іраном

США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і РФ досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій. Президент США Обама вважає цю подію своєю найбільшою перемогою, поряд із медичною реформою і відновленням відносин з Кубою. Ембарго на постачання зброї до Ірану збережеться протягом п'яти років після підписання угоди. Прем'єр-міністр Ізраїлю Натаньяху назвав це рішення помилкою історичного масштабу. Союзники США в регіоні побоюються, що підписана угода більш вигідна Ірану, ніж міжнародному консорціуму. Члени Республіканської партії США вважають, що угода щодо ядерної програми зміцнить правлячий режим в Ірані та дозволить йому продовжувати сіяти нестабільність у регіоні. Духовний лідер Ірану аятолла Хаменеї заявив, що, попри ядерну угоду зі США, країна не відмовиться від своєї політики й не підкорятиметься диктату Заходу.
Договір про контроль над ядерною програмою Ірану дозволить йому вийти на міжнародні ринки нафти, що істотно знизить її ціну. Відповідно, впаде ціна газу для України, що прив'язана формулою до ціни нафти. Скорочення надходжень грошей до російського бюджету за рахунок падіння цін на енергоресурси звузить можливості РФ для модернізації свого військового потенціалу, однак, у короткотерміновій перспективі, не дасть гарантії відмови від продовження агресії в Україні.



No comments:

Post a Comment