July 10, 2015

09.07.2015 Україна: Головні теми доби - Українська влада хоче налагодити постачання продуктів на окуповані території через ринки на лінії розмежування

Українська влада хоче налагодити постачання продуктів на окуповані території через ринки на лінії розмежування
Українська влада хоче налагодити постачання продуктів на окуповані території

Головні події і теми дня 09.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Українська влада хоче налагодити постачання продуктів на окуповані території через ринки на лінії розмежування.
  • Суд виправдав колишнього ректора податкової академії Мельника.
  • Генеральний секретар Ради Європи Ягланд вважає, що в Конституції України має бути прописаний особливий статус Донбасу.

В Україні

  • Президент Порошенко провів нараду з питання боротьби з контрабандою, у тому числі на окуповану територію Донбасу, та ініціював законопроект про знищення на місці затримання підакцизних товарів і конфіскації автомобілів.
  • Суд, незважаючи на незаперечні докази, подані слідством, виправдав колишнього ректора Академії податкової служби Мельника, який був звинувачений в корупції і хабарництві. Прокуратура заявила про подання апеляції у справі. Міністр юстиції Петренко вважає виправдувальний вирок хабарнику свідченням повністю прогнилої судової системи.
  • Відпущено під заставу заступника начальника слідчого управління Генеральної прокуратури, якого було затримано після обшуку в службовому кабінеті.
  • НБУ трохи зміцнив курс гривні після триденного падіння: 21,85 грн / $ (-0,12 грн), 24,15 грн / € (-0,07 грн), 3,83 грн / 10 руб (-0,01 грн).
Війна
  • Ситуація в Донбасі залишається стабільно напруженою, тривають обстріли українських позицій в околицях Донецька, Горлівки, Маріуполя, Щастя, Станиці Луганської, на автодорогах Донецьк-Маріуполь і "Бахмутка" в Луганській області. За офіційними даними, за попередню добу поранено одного українського військовослужбовця.
  • Українська влада направили Росії пропозицію про зміну способу доставки гуманітарних вантажів, які в даний момент доставляють на окуповані території "конвої". Пропонується організувати постачання залізничним транспортом через Харківську область як під українським митним контролем, так і контролем міжнародних гуманітарних організацій. Відповіді з російської сторони поки немає, проте черговий автомобільний "конвой" знову вторгся на територію України.
  • Військово-цивільні адміністрації Донецької і Луганської областей хочуть створити поблизу лінії розмежування так звані "логістичні центри" (оптово-роздрібні ринки) для зменшення човникового трафіку через контрольні пункти та полегшення доставки на окуповану територію непідакцизних товарів і медикаментів.

Україна та світ

  • Генеральний секретар Ради Європи Ягланд вважає, що Україна для повної реалізації мінських домовленостей має прописати в Конституції особливий статус окупованої частини Донбасу.
  • Постійний представник РФ при ООН Чуркін заявив про безперспективність спроб створення міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи авіалайнера рейсу MH-17, збитого над Донбасом.
  • МЗС України заявило протест через нові обвинувачення російського слідства проти депутата Савченко.
  • Держсекретар США Керрі повідомив про відсутність прориву на переговорах щодо іранської ядерної програми. Він заявив, що рішення мають бути прийняті швидко для своєчасного внесення рішення про зняття ембарго на розгляд Конгресу США. В іншому випадку, за його твердженням, США готові вийти з процесу переговорів. Однак представники Ірану налаштовані оптимістично та заявляють про конструктивність переговорів, інакше вони не брали б участь у них.
  • США розглядають усі заявки уряду України про надання зброї, проте наразі, до затвердження програми президентом Обамою, надають тільки нелетальну військову допомогу.
  • США успішно провели випробування нової ядерної бомби, перше із трьох, намічених на цей рік. За твердженням представника Національної комісії з ядерної безпеки США, ця бомба є необхідним компонентом ядерного стримування.
  • До Європарламенту надійшли пропозиції Греції із врегулювання фінансової кризи. Канцлер Німеччини Меркель учергове заявила, що борги країні не списуватимуться. Прем'єр-міністр Греції Ципрас попросив у Європи 12 млрд євро на два роки, натомість уряд обіцяє підвищити корпоративний податок і ПДВ для ресторанів і готелів. Голова Європейського Центробанку Драгі має сумнів о тому, що Грецію в цей раз можна врятувати від банкрутства.

Тренди

  • Експерти та іноземні спостерігачі вважають, що українська судова система, яка не виконує своїх функцій і не забезпечує реальне правосуддя, є однією з основних проблем, що перешкоджають реформам, і "клеєм", який скріплює існуючі корупційні схеми.

No comments:

Post a Comment