July 08, 2015

07.07.2015 Україна: Головні теми доби - Перемовини мінської контактної групи із врегулювання в Донбасі

Перемовини мінської контактної групи із врегулювання в Донбасі
Член контактної групи від ОБСЄ Сайдік

Головні події і теми дня 07.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Перемовини мінської контактної групи із врегулювання в Донбасі.
  • Прем'єр-міністр Яценюк розповів про енергетичну політику країни.
  • Обвал на китайському фондовому ринку.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про звільнення від сплати військового збору грошового забезпечення військовослужбовців, що беруть участь в антитерористичній операції.
  • Скасовано анонсоване на 9 липня позачергове засідання Верховної Ради для ухвалення законів, необхідних для отримання чергового траншу кредиту МВФ, децентралізації і проведення місцевих виборів.
  • Прем'єр-міністр Яценюк взяв участь у розширеній колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості та розповів про своє бачення реформ в енергетичній галузі.
    Він вважає за необхідне проведення публічного незалежного аудиту "Енергоатому" через спроби російських сил здобути контроль над фінансовими й товарними потоками після прийняття рішення про відмову від монопольного постачання палива з Росії і добудови блоків АЕС.
    Україна готова забезпечити транзит газу до ЄС на торішніх умовах, якщо буде підписано угоду з Росією та Євросоюзом.
    Восени має розпочатися тестування нової моделі ринку електроенергії із прямими контактами споживачів і виробників та введенням біржової торгівлі електроенергією.
    Прем'єр-міністр наполягає на виключенні з процесу приватизації енергогенеруючих потужностей російського бізнесмена Григоришина та вважає, що "Центроенерго" має бути куплена великою іноземною компанією, а не офшором з російськими коріннями.
    Яценюк вважає за необхідне використання морських перевезень для постачання вугілля задля зниження залежності від постачання із Росії.
  • Сільгоспвиробники вже зібрали понад 2 млн т. зерна нового врожаю.
  • Суд заарештував до внесення застави двох працівників прокуратури, затриманих під час проведення обшуку в їх кабінетах, і одного бізнесмена, що проходить у справі, із можливістю внесення застави. Президент Порошенко пообіцяв тримати резонансну справу на особливому контролі.
  • Офіційний курс гривні продовжує зниження: 21,70 грн/$ (+0,43 грн), 23,72 грн/€ (+0,31 грн), 3,79 грн/10 руб (+0,02 грн). Падіння євро й долара за два дні становило близько 3 %.

Війна

  • Переговори контактної групи в Мінську із врегулювання ситуації у Донбасі завершилися без конкретних результатів, однак представник ОБСЄ Сайдік назвав їх конструктивними. Представники самопроголошених "республік" заявили, що динаміка процесу не дає надії на стале перемир'я. На зустрічі обговорювалися питання економічного регулювання та доступу до полонених.
    Переговори в Мінську не стали приводом для припинення обстрілів бойовиками позицій українських військ. За попередню добу поранень дістали троє військовослужбовців, ввечері під час зіткнення з диверсійною групою в районі Щастя загинуло двоє військових, ще двоє – поранено. Уночі обстріли різко посилюються.
  • Росія готує вторгнення до України чергового "конвою". МЗС України заявляє, що таким чином триває доставка без проходження української митниці вантажів, які призначено винятково для російських військових і підконтрольних їм бойовиків.
  • Спостерігачі місії ОБСЄ продовжують фіксувати вивезення вугілля великотоннажними вантажівками на інспектованих ними пунктах пропуску російсько-українського кордону. Зафіксовано проведення ротації можливих членів збройних формувань та інтенсивні залізничні перевезення вантажів, до огляду яких спостерігачів не допущено.

Україна та світ

  • Загальний комітет Парламентської асамблеї ОБСЄ з демократії, прав людини та гуманітарних питань засудив викрадення українських громадян, їх примусове переміщення на територію Росії із подальшим арештом і зажадав від РФ негайного їх звільнення.
  • Саміт Євросоюзу щодо врегулювання грецької фінансової кризи намічено на 12 липня. Канцлер Німеччини Меркель зажадала від уряду Греції до 9 липня надати докладні пропозиції, здатні дати країні шанс на отримання подальшої фінансової допомоги. Вона виключила можливість списання грецького боргу. Голова Євросоюзу Туск вважає, що провал переговорів означатиме банкрутство Греції. Єврокомісія всерйоз розглядає сценарій виходу країни з єврозони.
  • На китайському фондовому ринку стався обвал. Більше 170 компаній не вийшли на торги. Загальна сума втрат оцінюється приблизно в $3 трлн. Це падіння – найбільше за 20 років. Причиною краху експерти вважають спекулятивне скуповування акцій за рахунок кредитних ресурсів. Уряд намагається врятувати ситуацію, купуючи акції компаній з високою ринковою капіталізацією, скорочуючи публічну пропозицію й торгові збори, проте ці заходи поки не принесли бажаного результату. Китай – третя за величиною країна – імпортер української продукції, криза в якій слідом за грецькою може вкрай негативно вплинути на світову економіку.
  • Франція запропонувала США викупити вертольотоносці класу "Містраль", від передавання яких Росії вона відмовилася через агресію щодо України.
  • У Чорному морі кораблі НАТО разом із флотами Болгарії, Румунії, США, Греції і Туреччини проводять масштабні навчання з відпрацювання сценаріїв кризового реагування.

Тренди


  • Високі рентні платежі призвели до зниження темпів видобутку українського газу. При цьому деякі приватні компанії продовжують нарощувати темпи видобутку. Міністр енергетики Демчишин заявив, що проти зниження ренти категорично заперечує Мінфін.

No comments:

Post a Comment